Сианук абдикира

Кралят на Камбоджа поиска да му бъде намерен приемник

Кралят на Камбоджа Нородом Сианук обяви, че ще абдикира заради влошеното си здраве и поиска да му бъде намерен приемник, съобщи синът му Нородом Ранарид. Осемдесет и една годишният крал съобщи за намеренията си в писмо от Пекин. То бе прочетено в Националната асамблея (долна камара на парламента) от сина му, принц Ранарид, който е и председател на Националната асамблея. Крал Сианук, който е считан от мнозина за харизматична фигура, е в лошо здравословно състояние от известно време насам и прекарва по-голяма част от времето си в медицинско лечение в Китай или Северна Корея. Сианук управлява Камбоджа от 1941 година и се ползва с голям авторитет в страната си. През януари заради политическата криза монархът напусна Пномпен и замина за Китай. Осем месеца по-късно, след като бе сформирано коалиционно правителство начело с Хен Сен и принц Ранарид, кралят заяви, че е готов да се върне в Камбоджа в края на септември. Малко след това обаче китайските лекари откриха на Сианук нова болест. "Това не е рак, но болестта ме безпокои", оплака се тогава монархът, уточнявайки, че докторите се страхуват от развитие на раков тумор, от който Сианук страда вече много години. Заради състоянието си кралят помоли разрешение от "любимите монаси" и съотечествениците си да се задържи в Китай до октомври. Вместо да се завърне обаче той обяви абдикацията си и така постави под въпрос съществуването на монархията в страната.
В Камбоджа монархът не се определя на наследствен принцип, но кандидатът за трона трябва да е от кралски произход. В миналото принц Ранарид бе обсъждан като евентуален кандидат, но той заяви, че не проявява интерес към трона. В изявлението си кралят иска да бъде съставен деветчленен тронен съвет, както предвижда камбоджанското законодателство. Задачата на този съвет ще е да намери подходящ кандидат, който да оглави азиатската конституционна монархия. В съвета ще участва премиерът Хун Сен.
Към изявлението си крал Сианук е добавил писмо, подписано от Хун Сен и принц Ранарид, в което се предлага бъдещият крал да е принц Нородом Сиамони. Петдесет и една годишният принц Сиамони е син на крал Сианук и кралица Монинеат.

Сианук е роден на 31 октомври 1922 г. и е най-големият син на Нородом Сурамарит, внук на крал Монивон. Получава образованието си във Франция, чиято колония по това време е Камбожда. През 1941 г. Париж предава трона на Сианук, надявайки се на неговата неопитност, малко след това японците окупират Камбоджа. След войната кралят започва дипломатическа кампания за признаването на суверенитета на страната му, което става през 1953 г. Две години по-късно Сианук изненаващо се отказва от властта и предава трона на баща си. Създава партията Народно социалистическо съобщество, която същата година побеждава на общите избори, а самият Сианук става премиер и министър на външните работи. След смъртта на баща си през 1960 г. Сианук прави промени в конституцията, според които държавният глава вече ще се избира с преки избори. Няколко месеца по-късно той оглавява страната, получавайки огромна подкрепа. В началото на 60-те кралят се опитва да осигури на Камбоджа финансова помощ както от Запад, така и от социалистическия блок. През 1965 г. обаче той къса дипломатически отношения със САЩ. Междувременно в негово отсъствие правителството му е свалено. Сианук сформира правителство в изгнание и обяви подкрепа за бившите си врагове - червените кхмери, които скоро вземат властта. При завръщането му в родината обаче кралят е поставен под домашен арест и едва през 1979 г., след като виетнамските войски свалят режима на Пол Пот и установяват Народна република Кампучия, на Сианук му е разрешено да напусне страната. Той се връща в Камбоджа през 1991 г., а 2 г. по-късно след ратификацияна новата конституция отново става крал.

08.10.2004