Нелегална цетрала на сектанти до МС

"Прероденият" като Христос Висарион се е препитавал като милиционер по време на перестройката

Силвия Николова

Нелегална централа на нерегистрираната у нас и забранена в Русия и ОНД секта на лъжепророка Висарион действа на 50 метра от сградата на Министерския съвет, в която се помещава и Дирекцията по вероизповеданията, установи репортерска проверка на ДУМА.

 

Знаем за офиса на ул. "Бачо Киро" срещу църквата на петдесятниците. Хората на Висарион, които са незначителен брой в страната ни, не са регистрирани като вероизповедание, но и никога не са подавали молба. Това съобщи за ДУМА експертът от Дирекцията по вероизповеданията Георги Кръстев. Петима българи живеят в комуната на Висарион край сибирското езеро Тиберкул. Други 20 човека обаче са се върнали, поради изтичане на туристическите им визи, каза Кръстев. По информация на техни роднини, българските му последователи в Русия са продали имотите си у нас и са привели парите по банков път на "пророка". Комуната в Сибир е наречена от самия Висарион "Град на слънцето", по подобие трактата със същото име на средновековия философ Томазо Кампанела. Подобието на всички живи и неживи творения на земята и исконният им стремеж за уподобяването им със Създателя обаче, са единствените допирни точки между класика и сектанта. От последователите си Висарион изисква пълно вегетарианство, придобитото от членовете на комуната да се ползва безплатно и общо, всички да посрещат изгрева на слънцето и да се молят по няколко пъти на ден във време, което той определи. По въпроса за жените, техният брой и начин на употреба обаче, "преподобният" не казва нищо конкретно, макар че следва общите предписания на християнството за моногамия.
Църквата от последните дни, както се афишира тоталитарната секта на Висарион, действително не е регистрирана. Фондацията "На зазоряване", зад която негови симпатизанти развиват дейност у нас, обаче е регистрирана. Посещението на 43-годишният псевдомесия е трето по ред в нашата страна. Преди година у нас е бил неговият секретар Вадим Редкин. От няколко дни Висарион "гастролира" в България и се опитва да вербува българи и най-вече банковите им сметки за финансиране на комуната си в Сибир. В четвъртък вечер той "проповядва" пред 30-ина свои последователи в Двореца на културата във Варна. В сряда вечер псевдомесията ораторстваше пред малобройна публика в столичната зала "Средец". И на двете места не спечели нито лев.
43-годишният нов "Христос" всъщност е бивш шлосер, милиционер и нереализиран художник. Сергей Анатолиевич Тороп, както всъщност е името му, е роден на 16 януари 1961 г. в Краснодар. Страдал е от алкохолизъм, което всъщност става причина да бъде изхвърлен от поделенията на милицията, твърдят руски сайтове. Преди да се обяви за новия "Син Божи", той се е занимавал активно с уфология - наука за НЛО. В 1990 г. в родния си град Тороп създава първата мини-община, населена от дотогавашни негови приятели по чашка. Пет години по-късно се оказва с достатъчно пари в джоба, за да се пренесе с увеличилите се вече на близо 1000 човека свои последователи в Сибир, където изгражда комуна, регистрирана като екоселище. Негови привърженици твърдят, че последователите му по цял свят вече се добрижават до 5 000 души. След руснацит, най-много сред тях са молдовците, които също са построили екоселище "Град на слънцето" в своята страна.
Първото идване на Висарион в България е било през 1995 г. Тогава той е шетал в Банкя, Русе, София, Варна, а в градския музей в Шумен е изнасял лекция. С последователи на Дънов два пъти е бил на седемте рилски езера, пред които се е снимал в пози, в каквито се е увековечил през 30-те години на миналия век на същото място Петър Дънов. Според запознати последователи на Висарион у нас са се опитали да създадат комуна в пазарджишкото село Мухово. Заради недобрите отзиви на местните хора обаче, те не се афишират и се представят като група приятели, ползващи едно домакинство.

23.10.2004