ВЕРКА СИДЕРОВА:

"НЕ ПРИТУРЯЙТЕ НА ПЕСНИТЕ"

Дана РУСЕВА

"Не съм боледувала за звания. Обичта на хората ме топли. Нашият род беше обикновен. Аз бях едно дете, което обичаше да пее. Никога не съм се готвила за певица. Но много съм пяла. Чуя ли песен, запомняла съм я.Пея, откакто се помня" - сподели в Добрич народната певица Верка Сидерова, която тази година беше удостоена със званието "Почетен гражданин на Добрич".
"Дълги години идвах в Добрич по Нова година. По това време почина майка ми. Много мъчно ми беше. Една година не успях да се върна. Когато си легнах, уморена от концерт, ми се роди една песен за Добруджа:
"Миличка ми е Добруджа,
Миличка ми е земята,
дето ме е мама добила,
дето ме е мама откърмила,
Помниш ли, мила Добруджа,
сушава равна равнино,
кога от дън вода вадехме,
морни жътвари да утолим,
морен добитък да пие,
градинките да си полеем."
Верка Сидерова реди и любимата си песен: "Години, години, усилни години, редом ли сте дошли или сал до мене, ако сте редом дошли, добре сте ми дошли, ако сте сал до мене, пусти останали, огън да ви гори..."
"Но песента, която минава за моя паспорт, е "Лалето" (бел. авт. "Лале си, замбюл ли си..."). Като кажат "Лалето", казват Верка Сидерова, като кажат Верка Сидерова, казват "Лалето" - добавя народната певица.
"Всичките ми песни съм ги чувала в дома си, най-вече от баба ми. Това са песните на нашия род, защото имам и песни от лелите ми. Родовете и на баща ми, и на майка ми пеят. "Лалето" я знам от баба Елена. Бяхме в Шабла на един концерт. На 3 км от града е Стаевци, което е родното село на баба ми. Казвам на бай Никола Ганчев - кавалджия в ансамбъла беше, че ще изпеем нова песен. Той казва "Давай". Докато пея, гледам Филип Кутев изумен. Той ми казва - "Верке, ще я направим.". Народната песен ми е душата на мен. От народните песни не съм сменила нито нота, защото баба ми така поръча, като пея да не ли изкелиферчвам (т.е. да не видоизменям). И аз така искам сега от тези, които вземат песните ми - да не притурят. На "Лалето" няма какво да се добавя - не скрива вълнението си Верка Сидерова.
"Дълго време не можах да запея "Години, години", след като мама почина. Мъчно ми е за мама. Сега утешението ми е внучката Яна. И тя пее" - казва тя.
Верка Сидерова е откритие на Филип Кутев, с чийто ансамбъл е свързана творческата й кариера. Тази година тя получи на международния фолклорен фестивал в Бургас голямата награда "Нестинарка" за цялостна певческа кариера.

29.10.2004

 

Мнения по темата: