Оперетата обра овациите на "Димитрия"

Българските певци играха три спектакъла на "Веселата вдовица" на престижния солунски фестивал


Малко преди мащабния си гастрол от Нова година до края на януари 2005 г. в цяла Япония, Националният музикален театър бе на турне в Гърция с популярния си спектакъл - "Веселата вдовица". Известната творба на Франц Лехар, ярък пример от световната оперетна класика, вече многократно "посети" Европа, а беше и в Япония по време на първото турне на Оперетата през 2001 г.

Българските артисти играха на сцената на Стария театър в Солун

Снимка Личен архив

Сега Националният музикален театър представи "Веселата вдовица" на фестивала "Димитрия" в Солун - престижен балкански форум за много творци в музикалното изкуство. Спектаклите се играха в залата на театъра на Македонското културно общество в центъра на Солун е участието на изявените солисти на Музикалния театър Добрина Икономова, Светлана Иванова, Марио Николов, Марчо Апостолов, Николай Петров, Богомил Спиров, Пеньо Пирозов, Иван Панев, Стоян Димитров, Свилен Тонев, Юлия Маринова и Станимира Грозева, хора, балета и оркестъра на НМТ. Режисьор е Светозар Донев, диригент - Игор Богданов, сценографията и костюмите са на Евгения Раева, хореографията - на Светлин Ивелинов.
Театърът гостува за втори път на този фестивал - през 1983 г. го е открил с "Царицата на чардаша" на Имре Калман под диригентството на Росица Баталова и "Цигански барон" от Йохан Щраус с диригент Борис Хинчев, разказа за ДУМА Жени Терзиева от отдел "Реклама и маркетинг" на НМТ. Солисти са били звездите от "златното поколение" Видин Даскалов, Зорка Димитрова, Лиляна Кисьова и др. Престижният ежегоден фестивал в Солун се провежда по повод празниците на града с патрон Св. Димитър и продължава няколко месеца. Тази година от България са участвали още ансамбъл "Пирин", радиохорът и симфоничният оркестър на БНР и др.
Целият град е бил украсен с билбордове на "Веселата вдовица" и по думите на Жени Терзиева и трите спектакъла в Стария театър на града са били много посетени. Спектакълът, изпълняван в оригинал - на немски език, бил посрещнат с бурни аплодисменти. Нашите артисти били настанени в курорта Ниа каликратиа край Солун. В програмата им за свободното време били предвидени посещения на най-големите забележителности на града, на първо място сред които черквата "Св. Димитър", в която се изнасяли тържествени богослужения по повод празниците на града, както и Бялата кула пред театъра и Акропола - Старият град на Солун.

02.11.2004

 

Мнения по темата: