"Арт алея" показва "Случаен диалог"

Георги Трифонов и Георги Донов излагат живопис и пластика

Дочка Кисьова-Гогова

"Случаен диалог" е името на новата изложба в галерия "Artalley". Галерията, открита преди година и половина, е представила досега повече от четиридесет автори в общи и самостоятелни изложби. Настоящата експозиция представя живописни творби на Георги Трифонов и пластики на Георги Донов, а диалогът помежду им съвсем не е случаен. Това е един отдавнашен "разговор" между двамата, между тях и пространството, а първият диалог е по-скоро...монолог на твореца. Усамотението в ателието провокира художника за подобен разговор и той често не желае да каже нищо с творбите си, а просто да помълчи и да предаде онова, което мисли и чувства с езика на изкуството.

Георги Донов (вляво) и Георги Трифонов по веме на откриването на техния... "Случаен диалог"

Снимки Иван Стоименов

Авторите не се страхуват да навлязат дълбоко в усещанията си - единият с великолепния усет към цвета и линията, а другият - с търсенията си във формата и материала. Живописните произведения на Георги Трифонов, показани на изложбата, са мислени специално за пространството на галерията и всяка творба отлично пасва на мястото, където е експонирана, за да се получи добрият, а не "случаен" диалог. Пространството на галерията е уникално с интериора на старата къща, където изкуството и неговите автори се чувстват уютно. Георги Трифонов е подбрал както работи, правени много отдавна, така и съвсем нови неща, подготвени за изложбата. Той дава свобода на въображението и мисленето, а това го подтиква да премине отвъд живописта и да включи в нея и пластични елементи, да рисува и върху дървени плоскости с различни големини и форми ( неправилни, правоъгълни, кръгли ). В неговите картини има отзвук от пластиките на скулптора Георги Донов, които са на границата между чистата скулптура и скулптурния обект. Основно в пластичните творби на този автор е концептуалното, затова в различните му работи се докосваме до интересни идеи, една от които е свързана с християнството и неговата символика.
Георги Донов обича да експериментира и като своя колега мисли работите си във връзка с пространството на галерията, което дава възможност тяхната изложба да изглежда по различен начин. Различно е и отношението му към материала. Той прави своите произведения както от трайни материали - бронз, мрамор, мушелкалк, ( "Малка балерина", "Данте", "Риба" ) така и от такива, които са свързани с подготвителен етап в работата над творбата - восък ("Восъчен конник"), а също и от отпадъци - самолетни гуми - "Колона".
Изложбата "Случаен диалог" ни среща с двама изявени и много колоритни творци, за които изкуството е не просто съществуване, а начин на мислене, действие и поведение.

16.11.2004

 

Мнения по темата: