Коледни и новогодишни идеи

Би Би Ти залага на българското и славянското

Гледаме концерти, политически обзори и хитови филми

Калояна Живкова

Залагаме на българското и славянското, категоричен бе управляващият директор на Балкан Българска Телевизия (Би Би Ти) Стилиян Иванов, когато разкри пред ДУМА част от програмната схема на медията за Бъдни вечер и Коледа.

Леонардо Ди Каприо ще е едно от най-често срещаните лица по телевизиите по Коледа

Грандиозен концерт на ансамбъл "Пирин" ще забавлява почитателите на автентичния ни фолклор на 24 декември. Ден по-късно на екрана ще се появят "Балкански коне", които за няколко години обиколиха с репертоара си почти целия свят. В амбициозния проект участват хърватката Тамара Обровац - вокал, сърбинът Саня Илич - пиано, гъркът Костас Теодору - контрабас, легендарният македонски китарист Влатко Стефановски, майсторът на традиционната румънска панфлейта "най" Емил Букур, турчинът Хакан Бешер - перкусиии. Българските имена в "Балкански коне" са Теодосий Спасов - кавал, Стоян Янкулов - барабани, тъпан и перкусии, и Краси Желязков - акустична китара и тамбура.
Сутрешният блок на медията на Бъдни вечер ще бъде със специално послание. Екипът му ще покаже как се празнуват християнските празници в домовете за възрастни хора. От 20 до 21,30 ч. пък режисьорката Васа Ганчева отново ще бъде водеща на авторското си предаване по Би Би Ти "С вас е Васа". Темата на шоуто ще е коледна, а телефоните ще са отворени за зрителски обаждания. Същият ден телевизията ще покаже музикалния филм "Ние от джаза", както и документален

филм за Бригита Чолакова,

чийто автор е журналистът от Би Би Ти Иван Иванов. На мястото на предаването "Мист" с водещ Роро на 24 декември ще има филмов маратон с избрани хитови заглавия.
На Коледа ще бъде излъчен икономически обзор на изминалата година и документален филм на Стилиян Иванов, наречен "За хората и хората". По думите на автора това е лента за милосърдието и добротата. Същият ден ще бъде показана и първата част на филма "Москва не вярва на сълзи". Втората зрителите ще могат да гледат ден по-късно. На 26 декември журналистката Ваня Манолова ще направи политически обзор на 2004 г. От 20 ч. пък манекенката Даниела Серданова, която сега завършва "Психология", ще води предаването "Смяна на местата". Два часа по-късно ще е празничното издание на "Нощно огледало", където ще бъде разкрита истинската същност на две скандални личности от българския хайлайф.
По празниците Нова телевизия ще заложи на специални издания на най-гледаните си предавания - "Стани богат", "Семейни войни", "Господари на ефира", "Здравей, България" и "На кафе". На Бъдни вечер ще приключи първият сезон на сапунения сериал "Хотел България". На негово място ще тръгне нов български проект на продуцента Магърдич Халваджиян "Морска сол". Авторите му го наричат

български вариант на "Приятели".

Главните роли са поверени на Асен Блатечки и Койна Русева. Двадесет и пет минутният комедиен сериал ще се излъчва всяка събота и неделя. От медията съобщиха, че наближава краят на "Клонинг" и тъй като предстоят най-интересните серии дори и по празниците няма да преустановят излъчването му. Сред хитовите филми в празничната програма на Нова тв са "Мъжът с желязната маска" с Леонардо ди Каприо и Джеръми Айрънс, "Някои го предпочитат горещо" с Мерилин Монро, Джак Лемън и Тони Къртис и детските "Пипи Дългото чорапче" (анимационна и игрална версия) и "Пепеляшка". Медията също е подготвила новинарски обзор на изминалата година.
Много филми и сериали ще видят и почитателите на Канал 1 в коледно-новогодишната програма на телевизията. От 13 декември от 15,30 ч. зрителите отново ще могат да се забавляват с комедийния сръбски сериал

"Полицаят от Петльово бърдо".

Главните роли са поверени на Любиша Самарджич, Милена Дравич, Светлана Бойкович и др. От 6 декември от 20,40 ч. БНТ ще завърти и новата 10-серийна версия (произведена през 2002 г.) на "Сага за Форсайтови". Филмът е по едноименния роман на Джон Голсуърти, негов режисьор е Кристофър Минол и в ролите участват Деймиън Луис, Рупърт Грейвс, Джина Маккий и др. Сюжетът ни отвежда във викторианска Англия, стабилна и строгонравна, където родът Форсайт е сред стълбовете на обществото. Богатството, натрупано от няколко поколения търговци и адвокати, осигурява охолен и спокоен живот на многобройните Форсайтови, олицетворяващи здравомислието, непоклатимите традиции и упованието в собствеността. Но под британската сдържаност и благопорядъчност тлеят страсти и се заплитат сложни, бурни, а понякога и гибелни отношения.
Сред хитовите филмови заглавия в коледно-новогодишната програма са "Клеопатра" (носител на 4 награди "Оскар" и номиниран в още 5 категории). В главните роли са

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

БНТ ще покаже още "Титаник", "24 часа", "Жега", "Армагедон" и "Верижна реакция". Една от изненадите за зрителите на Канал 1 се крие под заглавието "Кратък филм за филма". След като изгледат любимия на няколко поколения "Оркестър без име", почитателите му ще видят и 30-минутен филм за филма, където думата ще имат актьорите от лентата.
БНТ подготвя и два спектакъла, които ще се излъчат на 31 декември. Единият е "Българи на всички времена", чийто режисьор е Димитър Шарков. Спектакълът ще включва произведения на наши класици, които звучат актуално и днес. Снимките ще се осъществят в трето студио на БНТ и за тях са поканени едни от най-обичаните актьори и популярни изпълнители. Другият спектакъл ще е танцово шоу на Нешка Робева. То ще е специална 54-минутна тв версия, компилация от трите й хитови шоута - "Два свята", "Орисия" и "Готови ли сте?". Друг акцент в програмата ще е концертът на "Каналето" "Любовни балади", който ще се излъчи на Бъдни вечер.
От Би Ти Ви издадоха, че подготвят три концерта за коледните дни - на "Българе",

Искра Радева и Георги Христов.

Друга поредица от концерти ще следва новогодишните празници. Освен народните ритми и задължителното присъствие на звездите на македонската песен, във вечерните часове на последните дни от 2004 г. ще бъдат излъчени и модерни концерти. Единият от тях е продължение на показаният в миналогодишната програма "Фешън рок концерт" - с участието на водещи дизайнери от световния моден подиум, които представят свои модели в компанията на звезди от световната поп и рок сцине.
Филмовата програма е изпълнена със забавни, семейни, коледни филми. Сред тях са "Принцът на Египет", "Сезонът на чудесата", "Господин Дядо Коледа", "Жената на проповедника", "Шрек", "Ромео и Жулиета" и "Ловци на духове". Ще бъдат излъчени специалните коледни издания на различни предавания, сериали и поредици.
Би Ти Ви отново подготвя своя собствена новогодишна програма, която ще гледаме в празничната вечер от 20 до 22 ч. Отново Робин Кафалиев е сценарист и режисьор на новогодишната програма "Звездна нощ".

03.12.2004

 

Мнения по темата: