Път с три порти води към острова на тополата

България, Турция и Гърция си поделят 340-те дка на Пясъчния чифлик

Радка Петрова

Остров от 340 дка се издига в река Марица. Наричат го "Кавак", което значи топола. Сега до него може да се стигне само от Турция. Като пресечеш българо-турската граница при Капъ куле и минеш 2-3 километра, трябва да завиеш вдясно. Пътят ще те отведе точно до острова на тополата. Мястото е известно като "Кум чифчи" - "Пясъчният чифлик".
Половината от тази земя е на Турция, а другата половина се поделя поравно от България и Гърция. Така е от много години.
Три порти ще водят към това място, ако бъде осъществена идеята островът да се превърне в територия на приятелството между България, Турция и Гърция. "Такава земя няма да има никъде другаде по света", смята управителят на гръцката област Еврос Никос Зампонидас. Той каза това на специална среща с управителя на Хасковска област Георги Зарчев и с валията на Одрин Нусрет Мироглу в края на ноември. Тримата се събраха тогава в Орестиада, за да дадат живот на идеята островът на тополата да стане земя на приятелството.
България, Гърция и Турция ще направят на "Кавак" нов КПП, но през него ще се минава само с лична карта. Три моста трябва да се построят, за да могат българи, гърци и турци да стигнат до острова от своя територия. Три порти ще водят към земята на приятелството, където ще се строи малък конгресен център, общ музей, специална изложбена зала и театър с 1500 места.
Островът е разположен в турска военна зона. През 1992 г. при подписването на Одринския документ между България и Турция за първи път се коментира идеята за достъп до територията в река Марица, разделена като собственост между три държави. Две години по-късно по време на визита в Анкара на тогавашният шеф на българските сухопътни войски отново се обсъжда въпросът за превръщането на острова в земя на тристранното приятелство.
Десет години по-късно българският външен министър Соломон Паси застана зад идеята. Управителите на трите гранични области гарантират европейско финансиране на проекта за острова на приятелството.
"Ако "Кавак" ни събере на едно място, земята на острова ще е първата европейска територия, през която ще мине Турция по пътя си към ЕС", установи валията на Одрин Нусрет Мироглу.

23.12.2004

 

Мнения по темата: