Литератори и психоложка откриха... млад поет

Премиера на първата му книга "Пуловер до звездите" събра овациите на негови състуденти от Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Богдан Евлогиев

Поетите Никола Инджов и Георги Константинов, литературният критик Константин Еленков и преподавателката по психология в карловската гимназия "Христо Проданов" Росица Иванова "открили" младия поет Васил Балев.

Васил Балев

Като участник в конкурса "Южна пролет" той е номиниран с правото да му бъде издадена първа поетична книга, която бе пусната от ИК "Илинда - Евтимов". Младият автор, който е студент в първи курс на специалността българска филология в СУ "Св. Климент Охридски", досега е публикувал свои стихове в списание "Родна реч", "Пламък" и в поетичния сборник "Съзвучия". Той е роден през 1985 година в Карлово, а в момента е студент в първи курс на специалността българска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Състудентите, дошли да поздравят своя колега за първата му книга

По време на премиерата в Столична градска библиотека състуденти на младия поет бяха дошли да го поздравят за първата му книга. Редакторът от сп. "Родна реч" Константин Еленков представи дебютната книга "Пуловер до звездите" на Васил Балев. Бабували сме четирима. - отбеляза той - На самото раждане никой от нас не е присъствал, но да се надяваме, че музата го е орисала с късмет. В неговата книга няма да намерите нито един ред, хвърлен заради красивото слово или играта на думи... Привлича ме драматизма на неговите стихове, простотата, с която той изразява вълненията и мисленето на съвременника.
Артистът Петър Петров рецитира стихове от книгата на младия автор. Накрая той също прочете свои стихове. Досега съм се почувствал поет само няколко минути - обърна се той към своите състуденти, отговаряйки на техния въпрос как е написал своята първа книга. - Този мой дебют е само едно първо стъпало, след което сигурно ще се опитам да се покатеря и по-нагоре. Но както казва Хайне още през XVIII век: " Поезията не е цел, а средство". Мисля, че тя и до ден днешен продължава да бъде средство за себенадмогване и себеразвитие.
Дошлите на премиерата състуденти възнаградиха младия поет с овации и прегръдки за първата му книга, която той им подари със свой автограф.

Снимки: Иван Стоименов

15.01.2005

 

Мнения по темата: