Патриархът лобира в Москва за медиците ни в Либия

Силвия Николова

"С въпроса за българските медицински сестри в Либия е запозната цялата световна общественост, той е и в нашите грижи. Ще помоля патриарха на Москва и цяла Русия Алексий Втори, според възможностите си, да допринесе за освобождаването на българските медицински сестри." Това заяви патриарх Максим минути преди да се качи на самолета за Москва, където замина, за да получи премия от Международния обществен фонд "Единство на православните народи".
Наградата му се присъжда "за изключителен принос в постигане единството на православните народи за 2004 година. Тя, ще му бъде връчена в катедралата "Храмът на Христос Спасителя", издигнат наново по личната инициатива на Алексий Втори преди десетина години.
"Поводът за пътуването е хубав, това е признание за Българската православна църква", изтъкна Светейшият. Патриарх Максим не съобщи вчера за какво ще използва премията, която е в размер до $ 50 000. Преди две години фондът отличи с премия от $ 20 000 президентът Георги Първанов, който я подели между няколко социални дома.
Патриарх Максим е шестият църковен глава, който получава това отличие.

21.01.2005

 

Мнения по темата: