БСП ще работи ромите да заживеят като бели хора

"Ако държавата не вземе мерки, циганите ще станат проблем за националната сигурност", алармира Тома Томов

Александър Симов

Левицата е подготвила специален управленски проект за политика по отношение на ромите. Това стана ясно вчера на дискусия под надслов "Ромите - гето или интеграция", организирана от гражданския форум "Нова левица". "Ромите днес живеят в крайна нищета и образуват трайна периферия, а това е неприемливо за нас като социалисти", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Според неговите данни над 55 на сто от бедните в страната са от ромското малцинство.


Сергей Станишев и Тома Томов са убедени, че левицата може да реши ромските проблеми в страната

"Ето защо ние разглеждаме този проблем предимно като социален", анализира соцлидерът. Станишев обясни и защо според него се е стигнало до тежката ситуация с ромите в България. "Това са дължи на стихийният либерален преход, който не се постара да смекчи социалните проблеми, както и на липсата на последователна държавна политика по проблема", убеден е той. Лидерът на БСП предупреди, че ако подобно отношение продължи и в бъдеще е заплашена хомогенността на цялото общество. Според него, за да се преодолее проблемът с ромската бедност трябва да се преборим с изолацията и самоизолацията на представителите на този етнос. "Трябва да се намери начин да изкараме ромите от системата на социалните помощи и чрез различни програми да потърсим тяхната реализация на пазара на труда", обобщи Станишев и допълни, че политиците трябва да водят активна борба с етническите предразсъдъци и дискриминацията. Соцлидерът обяви, че левицата има амбицията цялостно да промени държавната политика по отношение на ромите.
"Ако държавата не се намеси, ако не вземе кардинални мерки за разрешаване проблемите на циганите, те ще се превърнат в заплаха за националната сигурност на България", алармира лидерът на партия "Рома" и депутат от Коалиция за България Тома Томов. Според него може да се стигне до световен прецедент - разрушаване на една държава в Европа. Томов посочи, че преди 15 години ромски проблем не е съществувал в България, тъй като представителите на малцинството са се приемали нормално. Като един от основните виновници за промяната депутатът посочи медиите, които в годините на прехода успели да създадат негативен образ на ромите. По негови данни като относителен дял от населението след Румъния, циганите в България са най-многобройни в света. У нас те била около милион и двеста хиляди души.
На мнението на Томов опонира философът доц. Димитър Денков от Софийския университет. Според него проблемът не бива да се драматизира. Денков обаче смята, че интеграцията не бива да се замества от асимилация на ромите. Той е убеден, че и левицата има вина за сбърканият подход към проблема. Според Денков голямата грешка на държавата е била да остави ромският проблем само в ръцете на неправителствени организации.

25.03.2005

 

Мнения по темата: