45 конгрес на БСП

БСП обяви премиер и тръгна към победа

Партията винаги е била най-силна с това, че е близо до хората, припомни Станишев

Александър Симов

Категорична заявка за това, че ще бъде премиер на страната, ако левицата спечели изборите направи лидерът на БСП Сергей Станишев, на третото заседание на 45-ия конгрес на партията, което се проведе в Пловдив. Това беше едно от основните послания в политическият доклад на соцлидера.
Този път форумът протече в една разчупена обстановка. Делегатските места бяха подредени в кръг и за първи път отсъстваше традиционният президиум. Три екрана представяха говорещите на скромната трибуна на делегатите в залата.
Поемам ангажимента да представя пред партията и обществото силен, отговорен, професионален и компетентен управленски екип. Всеки ще бъде преценен от гледна точка на националния интерес, на знанията и опита му, близостта до идеите и политиката на левицата, а не толкова на партийната му принадлежност", бе обещанието на соцлидерът. Той първи изрече и основният лозунг на левицата за предстоящата кампания -

"Един за всички, всички за един".

"БСП винаги е била най-силна с това, че е близо до хората", коментира тези думи по-късно Станишев. Според него победата за БСП ще е победа за страната, защото левите имат волята да променят управлението в интерес на всички. "Никой няма да бъде забравен", обеща той.
Думите на лидера бяха посрещнати с аплодисменти от присъстващите делегати. Повечето от тях вече си бяха купили ДУМА, за да прочетат интервю със Станишев, в което той обещава партията да търси широкопартийно управление.
След соцлидерът думата взе символичния домакин на конгрес, председателят на БСП Пловдив Захари Георгиев. Той приветства провеждането на форума в града под тепетата. "Досега управленският елит така и не разбра, че политиката правена само на жълтите павета е чужда на хората", отбеляза пловдивчанинът и допълни, че такава политика създава социални, професионални и етнически разриви. Според Георгиев една от първите стъпки на едно ляво правителство трябва да е децентрализацията на властта и бюджета, за да могат да бъдат улеснени общините.
Десетки гости на конгреса в Пловдив изслушаха вижданията на левицата за развитие на основни сектори от икономиката и обществото. За форумът, по покана на Станишев, от Лондон бе дошъл съветникът на президента Първанов проф. Димитър Иванов.

За първи път на червен конгрес

бе дошъл и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Неговият колега, шефът на КНСБ Желязко Христов също бе в залата, но той и преди е поднасял приветствия на леви форуми. Шефът на Българската стопанска камара Божидар данев също поздрави делегатите. Сред гостите бяха още много ветерани на партията, членове на БАС, учени, общественици и журналисти, както и лидерите на партиите от Нова левица.
В почивката между заседанията на конгреса лидерът на БСП и синът на легендарният Емил Димитров подписаха договор с който левите получиха правото да използват безсмъртният хит "Моя страна, моя България" в своята кампания. "Нямаме намерение да обсебваме тази песен, защото тя е на всички български граждани", коментира Станишев. От своя страна синът на певеца обясни, че и желанието на баща му е било песента да стане

химн на лявото в България.

Точно поради тази причина след почивка заседанието на конгреса запо
чна с изпълнението "Моя страна, моя България". "Е, вече всичко е ясно - премиерът, девизът и песента", пошегува се Стефан Данаилов.
Червените делегати проведоха и сериозна дискусия за политиките в отделните сфери. Като основни цели социалистите си поставиха присъединяването на страната към ЕС на 1 януари 2007 г. и пълноценно участие в органите на съюза, както и догонващо Европа социално-икономическо развитие.
С особен интерес гости и делегати очакваха думите на младият икономист Георги Кадиев, който е на трето място в Бургаската листа и бе наречен от медиите "юпито на БСП". Според Кадиев основните насоки в икономическата политика на левицата могат да бъдат синтезирани в три думи -

реформи, реформи, реформи.

Икономистът обяви, че БСП е една от партиите в Централна и Източна Европа, която поддържа най-добри връзки със световните финансови центрове. Той сподели това, за да разсее илюзията, че обещанията на червените и техните идеи са нереалистични. Кадиев подчерта още, че левицата разполага с много способни кадри с които да реализира обявените политики и завърши изказването си с думите на американския президент Томас Джеферсън - "Ако не се държим заедно, ще увиснем на въжето поотделно".
Водачът на листата на левицата в Русе Ивайло Калфин заяви, че програмата на БСП за управление е балансирана и изпълнима. Той посочи, че едно ляво управление трябва да бъде отворено, но не бива да иска да постигне всичко и веднага.
Единственото изказване, което излизаше от общия тон бе на о.з.ген. Любен Петров. Той сподели пред делегатите своето разочарование от задълбочаващата се, според него, пропаст между ръководство и членове на партията. Сред причините за своят протест Петров посочи още подкрепата на левицата за войната в Ирак и съгласието й да има американски бази у нас. О.з. генералът остро се възпротиви и срещу изказваните мнения, че социалистите можели да потърсят следизборна коалиция с НДСВ. Според него по този начин щели да се прикрият огромните финансови престъпления на днешния кабинет.
"Приемам, че изказването беше честно и искрено, но ако трябва да бъдем коректни, имаше доста неточности и неверни неща, имаше и много вредни тези ", коментира по-късно тези думи зам.-председателят на БСП Румен Овчаров. Според него обаче другият тон в дискусията, който е бил разумен, спокоен и уверен показва една

различна визия за управление,


която левицата е демонстрирала.
"Отиваме на изборите с политика и с нещо, което никой друг няма - с почтените хора, с останалите верни на идеите", демонстрира политическо самочувствие и друг от заместниците на Станишев Румен Петков.,
След дълго обсъждане на секторните политики делегатите приеха управленската програма единодушно.
Делегатите решиха още 46-ият редовен конгрес на БСП да бъде свикан през първата половина на декември тази година. По принцип форумът би трябвало да се проведе в началото на юни, но според социалистите не е ефективно да се води отчетно-изборна кампания в партията и същевременно да се участва в парламентарни избори.

Няма да се примирим

Не можем и никога няма да се примирим с несправедловостта, мизерията, с унизеното човешко достойнство!
Нещастието на детето, което не ходи на училище, защото родителите му не могат да купят учебници и храна, е наше нещастие!
Възмущението на младежа, който обикаля безплодно в търсене на работа, е наше възмущение!
Мъката на болния, на когото е отказано ефективно лечение, е наша мъка!
Страданието на пенсионера, който гладува и не може да си купи лекарства, е наше страдание!
Същностната, исконната ценност на левицата навсякъде по света е човешката взаимопомощ и солидарност!"
От доклада на Сергей Станишев

Гостите:

Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа"

Бъдете реалисти!

Моето присъствие тук сигурно за мнозина е една голяма изненада. Но за тези 16 години вашата и нашата цел бе човекът, който разчита на двете си ръце, за да оцелее.
Тези, които обещаваха много обаче стъпкаха идеалите в калта. Затова по-добре обещавайте пот и сълзи, отколкото безпроблемно бъдеще. За 16 години направих своите изводи и разбрах, че в основата на всичко стои честността. Тя е най-добрата политика.
Много българи търсят реализация в чужбина, не защото не обичат родината си, а защото тя се превърна в мащеха. В началото на 21 век 15 на сто от българите не знаят да четат и да пишат. На този фон на постоянно се внушава, че през 2007 г. ще стане изведнъж нещо страшно хубаво, затова българските граждани трябва да бъдат подготвени за драматичното, което ще стане след 2007 година. Затова с удоволствие чух, че вие ще кажете истината. Вие имате моралното право да я кажете, защото не вие сте договоряли тези клаузи, някои от които граничат с национално предателство.
Стегнете си структурите и говорете с хората. Бъдете реалисти. Хората всъщност искат да знаят две неща - има ли хляб и виновният ще изяде ли тоягата.


Желязко Христов, председател на КНСБ

Извървяхме своя път един до друг

Ние извървяхме своя път до днес едни към други сред отрицание и взаимна борба, но поставихме добро начало на взаимоотношение между синдикати и политическата сила. Диалогът ни със съгашният председател на партията е чест и регулярен.
Според някои в държавата прехода бил завършен. Но май не е! Ние имаме функциониращо пазарно стопанство, но там, където отиваме имат социлно пазарно стопанство. Затова трябва да си кажем, че България има нужда от нова политика - честна и октровена. Трябва да заложим на нови неща, на експертността, реалистичностти и прагматизма. Хората трябва да получат шанса си за достоен живот, тук и сега. България се нуждае от нови решения, които не бяха намерени 16 години. Ние обаче ги съзираме в програмите на БСП. Това, което ни обединява е и еврореализма.
Няма да ви е лесно, но нека гласовете ви да бъдат честни и реалистични.


Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара

Партията води отворена политика

Има нещо символично във факта, че преди мен говориха синдикалисти. Това показва, че има отвореност в политиката на партията. А точно тя гарантира развитието.
В речта на Сергей Станишев ми направиха впечатление няколко ключови момента - конкуретноспособността и споменаването на Лисабонската стратегия. В тази стратегия са записани няколко цели - ръст на икономиката, опазване на околната среда и социално сближаване. Това са важни цели и те трябва да бъдат преследвави.
В страната ни сега има немалко проблеми. Квалифицираната работна ръка вече я няма. Емиграционната вълна се засилва. Вече има дори шега, че българската икономика имала нов отрасъл - емигранти.
Затова задачата за управление не е лесна, но политиката на откритост може да побогне. Това трябва да е и политика на признаване на проблемите.

11.04.2005

 

Мнения по темата: