Български архитект от Париж спечели конкурса на НХА

26 проекта за новата сграда на висшето ни художествено заведение

Арх. Стефан Добрев заедно със студентите, участвали в реализацията на наградения проект

Арх. Стефан Добрев, който от няколко години има собствено архитектурно ателие в Париж, единодушно е удостоен с първа награда от 8 000 лева и право за възлагане проектирането на новата сграда на Националната художествена академия. Втората награда в размер на 5000 лева е присъдена на авторския колектив с ръководител арх. Лозан Лозанов. Трета от 3 000 лева - на екипа с ръководител проф. арх. Евлоги Цветков. Четири равностойни поощрения по 1 000 лева се дават на архитектите Калина Грънчарова, Симеон Борисов, Димчо Тилев и Иван Битраков.
Общо 26 архитектурни проекта са участвали в обявения през есента на миналата година конкурс за разширение и реконструкция на сградата на Националната художествена академия, който се провежда под патронажа на президента Георги Първанов. От тези 26 невероятно интересни архитектурни разработки жури под председателството на арх. Иван Станишев и зам. председател проф. Божидар Йонов е определило наградените проекти.
На специално организираната изложба на проектите в галерия "Академия" на НХА арх. Иван Станишев връчи наградите. На откриването на изложбата бе прочетено и поздравление на президента Георги Първанов, който изразява убеждението, че с конкурса и общественото обсъждане на представените проекти се слага край на корпоративните домогвания върху сгради с културно-историческо значение. Открива се възможност за изграждане на модерен образователен комплекс за едно от най-старите висши учебни заведения в страната.
Не мисля, че сме осъществили някакво гениално хрумване - сподели специално за ДУМА отличеният с първа награда арх. Стефан Добрев, като допълни: - Създадохме проект, който е отворен към сградите на катедралата "Александър Невски" и Народната библиотека "Св. Кирил и Методий". Идеята ни е израз на стремежа към съвършенство, какъвто е стремежът на самото изкуство - подчерта Добрев, като не пропусна да назове имената на своите съдружнички Красимира Найденова и Виолета Николова и двама кандидат студенти по архитектура.
Това е достойна първа награда - сподели ректорът на НХА проф. Божидар Йонов, който оцени високо равнището на конкурса и изрази надежда, че изграждането на новия учебен комплекс ще завърши още по време на неговия ректорски мандат.
Проектите ще бъдат достъпни за разглеждане до 7 юли т.г., а на 30 юни от 18 часа ще се състои обсъждането им с участието на специалисти, студенти и граждани.

25.06.2005

 

Мнения по темата: