Русия почете българка с награда за руснаци

Преподавателката по цигулка Йова Йорданова от Плевен е единственият чужденец, удостоен с награда от Фонда на руското изпълнителско изкуство. Йорданова е педагог в централната музикална школа към Московската консерватория.
Щастлива съм, че Министерството на културата на Руската федерация допусна изключение по повод отличаването ми с наградата на фонда, предназначен за руски изпълнители и преподаватели, коментира пред журналисти в Плевен Йорданова. Плевенчанката работи от 17 години в Русия, като от десет години има покани да получи двойно гражданство. Мисля, че ако сменя гражданството си, бих обидила родината, която обичам, а нямам основание за това, твърди Йорданова. Никога няма да забравя, че пътят ми тръгва от Плевенското музикално училище, допълва тя.
Само през последните осем месеца преподавателката по музика от Плевен е получила със свои ученици 7 награди от различни международни конкурси. Най-голямата ми награда като педагог и майка е, че моят син и ученик Павел Минев продължава успешното си развитие, допълни тя. През 2003 г. той свири в Карнеги хол в САЩ, след което се реализира като изпълнител и преподавател в тази страна.
Преди пет години Йова Йорданова издава книгата “Букварче за цигуларче”, в която разкрива своята уникална техника за обучение и свирене на цигулка. Школата е преведена на английски и скоро ще може да се използва за обучаване на млади цигулари в Америка, разкри плевенчанката.

Букварът за цигулари на Йова Йорданова

 

16.08.2005

 

Мнения по темата: