Руските кинодинастии

Младите продължават занаята, но не винаги достигат славата на своите прочути родители

Раиса Вивчаренко,
"Русская газета"

Основна ковачница на кадри за руското кино, с редки изключения, беше и си остава ВГИК. Въпреки че не всеки, който го завършва, се осъществява като режисьор, актьор, оператор и т.н., казано с една дума - не всеки остава в киното завинаги.
Няма избор обаче за "децата на бащите си". Как може да не се занимаваш с кино, ако си пораснал буквално на снимачната площадка? Това е просто фатална неизбежност. Днес на кинаджийския небосклон можем да се любуваме на цяло поколение продължители на славни династии - Егор Кончаловски, Фьодор Бондарчук, Филип Янковски, Валерий Тодоровски, Александър Стриженов, Влад Галкин, Михаил Ефремов, Мария Миронова. Практически цялата тази дружна компания я събра Филип Янковски в "Статский советник". В страната останаха само Валерий Тодоровски, който ни зарадва със "Сводный брат Франкенштейн" с Даниил Спиваковски в главната роля, и Егор Кончаловски - с "Побег".
Пътят към голямото кино понякога минава през клиповете и рекламата. Не го избегнаха и гореспоменатите, а Егор дори и сам от време на време става герой в рекламни ролички. Тимур Бекмамбетов допреди "Ночной дозор" правеше клипове на Юлия Чичерина и рекламата на банка "Империал". Дмитрий Месхиев навремето също се занимаваше с клипове и рекламни ролички, беше режисьор постановчик на концертите на Сергей Курьохин. Уляна Шилкина, режисьорката на "Убойная сила", и вече в периода на снимките на нашумелия "Золотой теленок", също участваше в рекламни ролички. Един от най-известните майстори на родни клипове Михаил Хлебородов (клиповете на групите "Би-2" и "Мумий трол" и на изпълнители като Валерия, Дмитрий Маликов, Алсу, Алена Свиридова, Лайма Вайкуле) започна снимките на своя първи филм "Параграф 78".
Алексей Балабанов искаше да стане преводач и дори завърши педагогическия институт "М. Горки", но съдбата му определи друго. А Николай Лебедев завърши факултета по журналистика в Московския университет, но днес никой не знае за неговите репортажи и предавания, затова пък с удоволствие гледат филма му "Звезда".
Филмът "Завръщане" на актьора Андрей Звягинцев е неговият режисьорски дебют, при това много успешен. А Владимир Машков и Олег Фомин вече отдавна успешно съчетават актьорската и режисьорската работа.
Сценаристката и актриса Рената Литвинова след дълги и мъчителни търсения засне най-сетне свой филм - "Богиня: как я полюбила".

Накратко за...

Фьодор Бондарчук завършва филма "9-а рота". Жанр - героична драма. Работното му име е "Съдбата на човека - 2" (отначало той го планираше като римейк на известния режисьорски филм на баща си Сергей Бондарчук - "Съдбата на човека"). Премиерата е предвидена за края на септември т.г.
Павел Лунгин довършва нова трагикомедия "Бедните роднини" с Костя Хабенски в главната роля. Филмът излиза по екраните из страната на 6 октомври т.г.
Пьотър Буслов завършва "Бумеранг - 2". Ще открием една тайна - героят на Владимир Вдовиченко Костян Кот не е загинал. Спасяват го след тежко раняване и той иска да започне нов живот. Премиерата е на 8 септември.
Тимур Бекмамбетов готви премиера на "Ночной дозор - 2: Мел судьбы", определена за януари 2006-а. И планира съвместно с компанията "Двадцатый век Фокс" снимки на третия филм по произведенията на Сергей Лукяненко. Бюджетът на новия проект е около 80-100 милиона долара.
Николай Лебедев снима филм в жанр славянско фентъзи "Волкодав из рода серых псов" с бюджет 7,5 милиона долара. В ролите са Александър Бухаров и Оксана Акиншина. Премиерата е на 23 февруари догодина.
Михаил Хлебородов работи по фантастичния трилър "Параграф 78", бюджет - 3 милиона долара. В ролите - Гоша Куценко, Владимир Вдовиченков, Анатолий Белый, Григорий Сиятвинда. Въпреки че филмът е с елементи на психологическа драма и приключенски екшън, самият режисьор казва, че това е "филм за любовта и приятелството".
Егор Кончаловски започва снимките на новия си филм "Консервы". Темата за "бягството", както и преди привлича режисьора като магнит. Този път историята е за няколко осъдени на смърт, които успяват да избягат от затвора. Взимат със себе си и един случаен затворник, който мисли, че "другарите" му по килия са решили да спасят и него, но нещата се оказват доста чудовищни. Всъщност го взимат, за да го изядат, докато прекосяват тайгата. Една от главните роли във филма - на следователя, който разследва делото за бягството, ще изпълни Дмитрий Нагиев.
Алексей Балабанов започва снимачния процес на съвременната мелодрама "Исповедь нежного сердца", а Филип Янковски вече работи върху фантастичния трилър "Меченосец". Актьорският състав и бюджетът на филма засега са неизвестни.

Най-харесваните
(рейтинг на руските актьори и актриси)

Личните симпатии и антипатии са нещо много субективно. Но със сухия език на цифрите - статистиката, с която можем да не се съгласим, но при всички случаи е любопитна. Най-популярният млад актьор за миналата година по данни от изследването на TNS Gallup Media, проведено по поръчка на "7Д", е Сергей Безруков. За това сигурно е допринесла ролята му на чаровния районен инспектор от сериала "Участок", излъчван по Първи канал. След него се нареждат Дмитрий Харатян, Леонид Ярмолник, Дмитрий Певцов и Александър Домогаров. Сергей Жигунов, който в момента всекидневно гледаме в сериала "Моя прекрасная няня" по канал СТС, заел едва 13-о място, след него е не само актьорът, режисьорът, но и тв водещият Фьодор Бондарчук. Едва 17-и в стотицата на най-популярните актьори в страната е намерил място Олег Меншиков. След него са Евгений Миронов, Владимир Машков, Александър Балуев и Владислав Галкин. Гоша Куценко се е озовал чак на 35-о място, въпреки че трудно бихме си спомнили филм или сериал без негово участие. Марат Башаров е на скромното 44-о място, главният герой от "Ночной дозор" Костя Хабенски - на 48-о, Сергей Маковецки заема 54-а позиция. Въпреки че "Турецкий гамбит" счупи всички рекорди по гледаемост в страната, изпълнителят на ролята на Фандорин - Егор Бероев, е едва 95-и в списъка. Откритието на годината стана Даниил Страхов, превъплътил се в ролята на барон Корф в "Бедная Настя", и на коварния Юрий Шарок в "Дети Арбата".
Актриса на годината, по мнението на анкетираните, е Елена Яковлева. На шесто място в рейтинга на популярността сред актрисите се нарежда Мария Шукшина, играла в сериала "Дорогая Маша Березина" и "Приключения Мага". Магичната сила на телевизионния екран направи популярна актрисата Кристина Орбакайте - по НТВ мина сериалът с нейно участие "Родственный обмен". Нашият отговор на "Сексът и градът" - "Бальзаковский возраст", постави Юлия Меншова и Лада Денс на 15-о и 21-о място. "Небожительница"-та Рената Литвинова заема 23-о място, Екатерина Стриженова - 29-о. А на Ингеборга Дапкунайте, която се изявява и на попрището на телевизионна водеща, е отредено едва 46-о място. След нея са Олга Будина и Чулпан Хаматова. "Бедная Настя" Елена Корикова се класира на 61-о място, а "Валентина Седовая", тоест, Марина Александрова (от сериала "Звезда Эпохи") - на 88-о. "Прекрасная няня" Анастасия Заваратнюк стана откритието на годината, за най-сексапилна руска актриса бе призната Олеся Судзиловска.

29.08.2005

 

Мнения по темата: