Откриха масов прабългарски гроб

Четири скелета на деца и воин, погребани със злато в края на VII и началото на VIII век, бяха намерени в обреченото на затрупване радневско с. Гледачево

Христо Димитров

Сензационно погребение на прабългари в Южна България откри екипът на ст.н.с. Милена Тонкова от Археологическия институт с музей при БАН по време на спасителна експедиция, финансирана от "Мини Марица - изток" ЕАД-Раднево. Проучването е в обреченото на затрупване село Гледачево.

В гроба при с. Гледачево са открити 6 златни накита с общо тегло 27,53 гр, най-големият от тях е бил носен на шията от едно от децата

Гробът излязъл на около 0,7 м от повърхността при разкопки на комплекс от тракийски обредни ями. В него били положени скелетите на 6-годишно дете, на други две, чиято възраст антрополозите определят на 12-14 години и останки от мъж на около 30-години с височина над 1,8 м. Останките били с глави, ориентирани на изток по обичай, характерен за езическите племена. Детските скелети били отрупани с накити и препасани с останки от богато украсени кожено-платнени колани с посребрени метални накрайници.
Намерени са 6 златни накита с общо тегло 27,53 грама, като най-тежкият, вероятно носен върху гърдите е 7,5 гр. Открити са и останки от кожени торбички, в които е имало кремъци и огниво. Токите са от бронз и са сходни с намерени в Албания, край ямболското с. Златарево и шуменското Дивдядово. Златните накити пък се родеят с Преславското съкровище, уточни Тонкова. Тя е категорична, че за пръв път в Южна България се намира погребение, останало от езически племена от ранновизантийската епоха. Почти сигурно било, че децата и придружилият ги в отвъдното мъж са принадлежали към знатна фамилия. В устната кухина на мъжа, по чиито кости личат среди от счупвания, е намерен т.нар. харонов обол, за който е използвано сплескано златно копче. Тонкова предполага, че е възможно да има по-голям некропол в околността, към която напредват насипите от рудник "Трояново-север".

Милена Тонкова ще продължи проучването, за да се установи дали гробът не е част от по-голям некропол

Някогашното с. Гледачево се споменава в турските регистри още през XV век, от 1996 г. насам в района са открити следи от траките и от римляните, сподели директорът на археологическия музей при "Мини Марица-изток"-Раднево, Пламен Караилиев. Има хипотеза, че възможно смъртта да е застигнала децата и охранителя им на път за византийската столица Константинопол, където те трябвало да останат като заложници за подписан мирен договор.

14.09.2005

 

Мнения по темата: