Спомен за Златка Дъбова и Христо Нейков

Много различни като творци, авторите се допълват като характери и чувствителност

Дочка Кисьова-Гогова

За изкуството на Златка Дъбова и Христо Нейков ни напомня откритата неотдавна изложба в една от залите на "Шипка" 6, където повече от 100 творби на двамата художници ни връщат към тяхното ярко, силно и запомнящо се творчество. Показаното на изложбата е само част от огромното графично наследство, което двамата автори оставят за поколенията, а също и техни живописни творби. Работите от тази изложба са сред 1500-те графики и живописни произведеия на големите ни художници, откупени от италианския колекционер Доменико Русси, който от седем години работи в България. Запознат с творчеството и на други български автори, той харесва изкуството на Златка Дъбова и Христо Нейков. Малко позабравени според него, с тази откупка италианеца иска да напомни за тях и за това, че в България има такива изявени художници. За него те олицетворяват нашата страна.

Златка Дъбова

И двамата завършват специалността "Графика" в Художествената академия в София при проф. Илия Бешков през 50-те години на миналия век и работят активно в областта на графичното изкуство, илюстрацията на книги, в киното и приживе са сред най-уважаваните творци в артистичните среди. Хора, които са ги познавали отблизо, говорят, че са били фантастична двойка и изключителен творчески тандем, но съвместният им житейски път не се отразява на стила и оригиналния начин, по който всеки от тях работи и претворява света около себе си. Свят, в който има нещо от миналото и историята, от традицията и фантазията. И при двамата тези насоки в творчеството имат свое място в търсенията на авторите.

Христо Нейков, живопис

Много различни като творци, те се допълват като характери и чувствителност. В определен период от своя живот наред с творческите си ангажименти Христо Нейков поема и обществените - на председател на Съюза на българските художници. Обкръжението, в което двамата се движат, е от интересни хора и това в някаква степен се дължи и на фамилиите, от които произхождат. Работата им в киното ги сближава с Леон Даниел и Бинка Желязкова. Имат близки отношения с Валери Петров и още много изявени творци, а роднинската връзка с Дечко Узунов е възможност постоянно и без проблеми да общуват с изключителен творец и човек, голяма част от произведенията на който те даряват за къща-музей "Дечко Узунов", това дарение продължава да живее и днес.
Златка Дъбова пресъздава в изкуството си по оригинален начин темата за жената и за бита на българката. В нейното творчество имат свое място селските празници с кукерите, легендите, момите с празничните носии, лазарките. В него присъстват и фантастични образи на самодиви. Морето и земята тя претворява през различни сезони на годината - пролет, есен. Златка Дъбова работи в много трудна графична техника - дърворез или т.нар. гравюра на дърво, като следва традициите на Възраждането и наследеното от големия български график Васил Захариев.
Според италианеца, откупил нейни творби, тя е виртуоз в техниката на дървореза и е сред малкото съвременни художници, които използват тази техника днес. Създадени по този стар графичен способ, свързан и с книгопечатането в Европа, творбите й носят своеобразен художнически почерк, който я отличава и придава самобитност на изкуството й. В него има нещо от ритмиката на народната песен и музика, нещо от красотата на шарките на чергите и народните тъкани и от традицията и силата на българското. От 1953 г. до края на живота си Златка Дъбова участва в общи художествени изложби и излага творбите си на много места в чужбина - Сан Паоло, Лиеж, Лугано, Варшава, Москва, Стокхолм, Мексико, Токио, Рим и в други градове по света. Работи и в областта на илюстрацията на книги, като оформя графично народни приказки, разкази и стихотворения за деца по Ангел Каралийчев, Рада Александрова, Лада Галина, Леда Милева, Георги Струмски и много други писатели и поети.
И в творчеството на Христо Нейков илюстрацията присъства с оформлението както на приказки, разкази и стихове за деца, така и на исторически романи и разкази за възрастни. Такива известни приказки като арабските "Багдадският търговец" и "Хиляда и една нощ", както и исторически разкази за деца на Вера Мутафчиева, Христо Радевски и Серафим Северняк, са илюстрирани от Христо Нейков. Той прави илюстрации и за произведенията на Иван Вазов, Николай Хайтов, Веселин Андреев, Вера Мутафчиева. Такива забележителни творби на патриарха на българската литература Иван Вазов, познати на всички поколения българи, като "Под игото", "Дядо Йоцо гледа", "Апостолът в премеждие" са илюстрирани от големия ни художник, както и значимите произведения на българската литература - романите "Зъб за зъб" на Орлин Василев и "За свободата" на Стефан Дичев.
За разлика от Златка Дъбова, Христо Нейков е по-експресивен и създава своите произведения в техниката на литографията, която дава възможност да се работи по-бързо, отколкото при гравюрата на дърво и да се предаде напълно вярно и точно рисунката, нанесена от художника с неговия щрих и лекота. В някаква степен изкуството му се доближава до немския експресионизъм. Графичните цикли, представени на изложбата - "Приумици-небивалици", "Ивайло", "Конармия" по Исак Бабел, "Ателие", "Езически празник", ориентират зрителя в темите и насоките в творчеството му. При него голямата тема за революциите е застъпена много задълбочено. В повечето му работи има усещане за трагичност и чувствата са със сила, която предава и на зрителя усещанията на автора.
Изложбата на Златка Дъбова и Христо Нейков е чудесен повод да си спомним отново за тях. Срещата с изкуството им винаги е приятна и носи изживявания, които може да предизвика само голямото изкуство.

27.09.2005

 

Мнения по темата: