Топалов играе срещу отбор от посланици

Световният шампион от Сан Луис носи подарък на Стефка Костадинова

Първият клуб по шахмат и "го" (древна японска игра) в България с името "Веселин Топалов" ще открие лично световният шампион днес в 11 часа столичното в 18-о СОУ "Уилям Гладстон" с преподаване на японски, китайски, персийски, арабски и западни езици.

Световната шампионка Антоанета Стефанова изигра партия шах с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Това стана при закриването на първия ADSL онлайн-турнир

СНИМКА ДИАНА МИЛЕВА

Любопитно е, че посланиците на Япония, Китай и Иран ще направят исторически съюз, за да премерят сили на шахматното поле с Топалов. Директорката на училището Величка Стойчева и нейните ученици се готвят да посрещнат нсителя на короната на символична чернобяла пътека, а оригиналната пита с хляб и сол, тортата и дори празничната коледна елха тази година са украсени с блестящи шахматни фигури. Децата ще пуснат в небето стотици балони с името на Веселин Топалов.
Освен шахмат, в клуб "Веселин Топалов" ще се изучава и играта "го". Специалисти твърдят, че това е най-древната и най-сложната от всички интелектуални практики, известни на земята. Тя превъзхожда стотици пъти шахмата по дълбочина и философия и до ден днешен няма изготвен компютърен аналог.
Корените на "го" се губят в дълбините на човешката цивилизация преди повече от четири хилядолетия. Самият Топалов ще направи първите си крачки по "го" под зоркия поглед на н. пр. посланика на Япония г-н Фукуи. За целта шахматният гросмайстор вече е въоръжен с дъска за играта "го", черно-бели пулчета към нея, както и книжка с инструкции. Те му бяга предоставени от Българската асоцация по "го".
Идеята при създаването на шахклуб "Веселин Топалов" е, той да се превърне в национален методически център за България. Ръководител на школата е Емил Иванов. "Изборът на училището не е случаен - казва той. - Децата тук са невероятни, будни и умни, сред тях има истински таланти, а най-уникалното е, че огромно число момичета искат да играят шах и "го" заедно с момчетата и това се случва за първи път в многогодишната ми практика."
Училището има заявка за влизане в "Гинес" заради факта, че е единственото в света с изучаване на японски език извън Страната на изгряващото слънце. Постоянен наставник на клуба ще е президентът на родната федерация по шахмат Стефан Сергиев. Припомняме, че д-р Сергиев е първият учител по шахмат на президента Георги Първанов.
Веднага след церемонията Веселин Топалов ще посети председателката на БОК Стефка Костадинова. Топалов ще пристигне в централата в 14 ч., за да поднесе коледен подарък на именитата атлетка.

22.12.2005

 

Мнения по темата: