Драги читатели,

в рубрика "Искам думата" Ви даваме възможност да изразите своето мнение,

да споделите проблемите си, да заемете позиция ...

Материали се приемат на следния адрес:

Бул. "Цариградско шосе" 113А, ет.2
за "Искам думата"

iskamdumata@duma.bg

 

Рубрика "Искам думата" се публикува понеделник и четвъртък
(по изключение и в други дни)


ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ


Ивелин Йорданов: Зачитам всяко чуждо мнение

Хомосексуалните не могат да настояват за толерантност, а самите те да не са търпими към различни виждания

На 27 декември м.г. в рубриката "Искам думата" публикувахме писмо на Йордан Чочов, наш читател от Дупница. В него той споделя с читателите опасенията си от "перченето с хомосексуалност" и се притеснява за устоите на нацията. На следващия ден получихме гневно писмо от изпълнителната директорка на Българската гей организация "Джемини" Аксиния Генчева, което публикувахме в първия работен ден от новата година - 3 януари. Публикувахме и факсимилета на материали, излезли в ДУМА по гей темата, както и интервю от 22 юли м.г. на цяла страница със същата г-жа Генчева.
Получихме и други мнения срещу становището на г-н Чочов - например от Павлин Стойчев, председател на БГО "Джемини", и на Яна Домусчиева. Дойде и писмо, подписано: "Ивелин Йорданов, член на БСП", който също поиска право на отговор.
Получава го.

Ивелин Йорданов е роден на 30 декември 1978 г. в Добрич. Завършва Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София през 2003 г., сега има частен бизнес. Член е на Управителния съвет на Фондация Куиър България, където се работи по различни проекти, свързани с приемането на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните от българското общество.

Снимка Иван Стоименов

Разговаря Лилия Томова

- Откъде накъде подписвате писмото си до редакцията като "Ивелин Йорданов, член на БСП", а не например "бургазлия" или "черноок"? Не можем да знаем дали Йордан Чочов от Дупница е член на БСП, възможно е да е ляво ориентиран човек, но в неговото писмо до нас, което толкова възмути гей обществото, има само името и телефона му за контакти. Човекът се представя като читател и автор на ДУМА, не като "член на БСП".
- Подписах така писмото, защото наистина съм член на БСП, никога не съм крил този факт. Дали г-н Чочов също е член на БСП мога само да предполагам, и за мене това няма никакво значение. Много държа на правото на всеки да изразява свободно мнението си. Аз просто не съм съгласен с някои от изказаните от него тези. Затова и се обърнах към ДУМА.

- Не се ли страхувате от подозрения, че ползвате членството си в голямата лява партия в известен смисъл користно - като различен човек, комуто непременно трябва да бъде обърнато внимание?
- Членувам в БСП от януари 1997 г. Тогава беше модерно да я напускат - аз пък влязох в нея. Никога не съм търсил и не съм получавал дивиденти от членството си в Социалистическата партия. Не смятам да го правя и занапред.

- На какво основание отричате правото някои хора (много или малко, това е друг въпрос), да не приемат това, което на Вас например е по сърце? Пазите вашите права енергично, а сякаш не позволявате на другите да пазят своите...
- Напротив, напротив - зачитам правото на всеки да изказва и отстоява своите тези. Но не мисля, че аз или друг хомосексуален човек нарушават правата на хетеросексуалните. Винаги е имало и ще има хора, на които не им е по сърце хомосексуализмът - и това е нормално. Нямам нищо против. Аз дори мразя хора, които мислят еднакво - по каквито и да било въпроси.


- Получихме гневни писма от Ваши "колеги по съдба", ако ни Ви обижда тази формулировка, разбира се. Уверявам Ви, че имаме още повече - в пъти повече, срещу изглеждащото, повярвайте ми, понякога доста агресивно експониране на Вашата нееднаквост с останалите. Не търпите ли чуждото мнение? И разбирате ли чуждите страхове, родителски например?
- Журналистите сами избират как да отразяват темите от всекидневието, включително и за хомосексуалните. Лично аз не мога и не искам да влияя върху този избор. Уважавам свободата на словото и който има претенция към медиите, включително и към вашия вестник, значи е за ограничаване на тази свобода. Което аз не приемам. Важното е, ако има засегнати, да получат право на отговор. А пък и по принцип не можем да отричаме правото на журналистическа гледна точка, макар че в публикуваното в ДУМА виждане на г-н Чочов от Дупница не виждам такава. Не можем да искаме толерантност към нас, а ние самите да не сме толерантни към различните мнения.
А иначе - хомосексуализмът не е мода, за да се страхуват родителите. Имало го е при всички раси, народи и във всички времена, не е нещо изключително за нашето съвремие и не заплашва устоите на нацията. Ако беше така, гърците отдавна не би ги имало. Хомосексуалността не влияе на интелекта или на моженето на хората. Нима тя е попречила на Александър Велики да промени света, в който е живял? И до днес историята не познава по-голям военен гений. Нима Микеланджело и Леонардо не са велики художници?

- В интервю за ДУМА (именно за ДУМА, на която до днес беше сърдита, защото дава думата и на различна от нейната гледна точка) изпълнителната директорка на българското гей общество "Джемини" Аксиния Генчева твърди, че бракът е остаряла форма на мислене. Вие какво ще кажете?
- Бракът е традиционна форма на съжителство от векове. Факт е обаче, че напоследък все повече млади хора не сключват брак. Но всеки сам избира как да живее и законът не бива да поставя ограничения пред свободния избор. Съжителствата без брак съществуват и сега, включително между хомосексуални, и един закон просто би уредил юридически взаимоотношенията.

- Известно е, че хомосексуалните като че ли масово водят двойнствен живот - преструват се главно заради родителите си. Ако искате, споделете - как е във Вашето семейство?
- Всеки сам избира. Винаги съм бил откровен със семейството си - родителите ми са наясно със сексуалната ми ориентация. Нямаме проблем в семейството по този повод.

- Какво искате да кажете на читателите ни (и на членовете на БСП включително, макар че читателската ни аудитория е шарена и коалиционно сговорчива), за да Ви разберат по-добре?
- Не бива да правим разлика между хората - всички вярваме в една идея и се борим за по-справедливо общество. Ако човек приема тази идея и спазва законите на страната, другото не бива да ни интересува. Нормално е за лява партия да защитава правата на по-слабите в едно общество, правата на малцинствата. Нормално е за лява партия да бъде флагман на промените и реформите. БСП е европейска партия и не мисля, че ще направи изключение. Може би трябва малко време.

- Време за кого?
- За всички...

- Има един стар виц за човек, член на БКП, когото жена му по някаква причина започнала да бие. Той избягал на балкона и закрещял: "Помощ, бият Партията!" Смешно, нали? Връщам се на първия си въпрос - защо направихте така, че Вашият сексуален избор трябва на всяка цена (както направи неотдавна Коритаров) да се свързва с БСП? Те, бесепарите, са доказали, че са толерантни, но едва ли ще траят дълго да си играят с морала и образа им на живот...
- Не съм търсил умишлено експонирането на своята сексуална ориентация, още по-малко - на членството ми в БСП. Просто ваши колеги бяха засекли в съдебните регистри съвпадение и ме попитаха дали аз съм този, който е бил член на ръководството на Българската социалистическа младеж (БСМ) и е член на Управителния съвет на Куиър - България. Аз бях откровен - не скрих истината от журналиста, дори не си спомням името му. И не виждам нищо лошо в това - обществото има право да знае.

ДУМА смята своята задача в обсъждането на сложния проблем на хомосексуалността за приключена. И макар че в редакцията пристигнаха още много и разнопосочни мнения, те отиват към архива на вестника.

05.01.06