Дълго ще помним тази завладяваща Тоска

Валери Попова "възкръсва" тази вечер в концерт по повод 60-годишнината от рождението й

Надежда Ушева

"Надарена с глас, физическа красота и актьорско присъствие, Валери Попова майсторски извая образа на Флория Тоска. Изпълнението й е наситено с нежност и сила, с темперамент и блясък. В сблъсъка със Скарпия Попова постигна изключителен драматизъм. Дълго ще помним тази завладяваща Тоска. Очаква я блестящо бъдеще." Това пише в. "Ивнинг сентинал" през април 1984 г.

Валери Попова в ролята на Тоска

Днес с галаконцерт в Националанта опера и балет ще бъде почетена 60-годишнината от рождението на голямата оперна певица. Нейната дъщеря Александрина Пендачанска е подбрала своите изпълнения измежду коронните роли на Валери Попова - ролите, с които публиката я запомни и с които в своя кратък земен път тя остана завинаги в сърцата на своите верни почитатели. За нас остава успокоението, че освен своето ярко присъствие в българското и световното оперно изкуство, тя има своето продължение в лицето на Александрина, на която даде началния старт, за да достигне до най-големите световни оперни върхове, подчертават от Операта, организатор на събитието. В концерта ще участват още солистите Ана Гемеджиева, Анита Дафинска, Елена Стоянова, Божидар Василев, Костадин Андреев, Стоян Блабанов, хорът и оркестърът на Националната опера и балет. Ще дирижират Борис Хинчев, Борислав Иванов, Михаил Ангелов.
Световната музикална критика определя Валери Попова като "изключително белкантово откритие". Един италиански критик пише: "Това е овладян до съвършенство музикален инструмент, превърнат от душевността на певицата в одухотворен, добър дух".
Валери Попова е израснала в музикантско семейство - баща й Саша Попов е бележит цигулков виртуоз и световноизвестен диригент, а майка й - утвърдена пианистка и клавирна педагожка. Това предопределя съдбата й на музикантка - от малка учи цигулка. Вокалните й заложби откриват още в Музикалното училище. В Българската държавна консерватория постъпва в класа на проф. Христо Бръмбаров и от самото начало дава заявка за една успешна певческа кариера. Като студентка печели редица награди от национални и международни вокални конкурси. Сред седемте най-високи отличия Валери Попова цени най-много наградите от международния певчески конкурс в Париж и от международния конкурс за млади оперни певци в София.
След дипломирането си постъпва като солистка в Пловдивската опера. Нейната ярка индивидуалност привлича вниманието на ръководството на Софийската опера и тя е поканена като щатна солистка. На тази сцена тя прави едни от най-хубавите си роли - Виолета от "Травиата", Джилда от "Риголето" на Верди, Маргарита от "Мефисто" на Бойто и "Фауст" на Гуно, главните сопранови роли от "Сватбата на Фигаро" и "Дон Жуан" от Моцарт. Гастролира с голям успех във Франция - най-вече в Парижката Гран опера в "Тоска", "Манон Леско", "Мадам Бътерфлай" и "Турандот" на Пучини.
Дебютът й в "Ла Скала" е през 1985 г. като Лиу от "Турандот" - партнират й Ева Мартон (Турандот) и Никола Мартинучи (Калаф). През същия месец (януари) Валери Попова изпълнява ролята на Чо Чо сан от "Мадам Бътерфлай" под диригентството на Лорин Маазел, който я кани за световната премиера на "Един приятел" на Лучано Берио в няколко последователни представления.
Перспективата за изключителната певица с топъл и богат глас и красива изящна външност е бляскава и добре програмирана във времето кариера. Подписани са много договори за Париж, Милано, Хамбург и Токио, но се налага този неспирен възход да бъде прекъснат от коварната болест. Преди да се сбогува окончетелно със сцената Валери Попова участва в "Реквием" на Верди и Моцарт и в концерти със своята дъщеря Александрина Пендачанска.

12.01.2006

 

Мнения по темата: