Шестима министри ядоха крилца и кълки

Държавата ще подпомогне прозводителите в бранша с 10 млн. лева

Мая Калпачка
Деси Велева

Шефът на Продуктовия борд за яйца, заешко и птиче месо Иван Ангелов каза, че в бранша са заети около 15 хиляди души

Снимка Иван Стоименов

Шестима министри демонстрираха нагледно вчера, че няма никаква опасност да се ядe пилешко и яйца. Те бяха гости на угощението на старозагорската фирма "Градус" в столичния ресторант "Максим" заедно с множество журналисти. Министърът на икономиката Румен Овчаров, на финансите Пламен Орешарски, на земеделието и горите Нихат Кабил, на здравеопазването Радослав Гайдарски, на правосъдието Георги Петканов и на труда и социалната политика Емилия Масларова се опитаха да дадат рамо на работещите в бранша. Министрите седнаха да похапнат да пред отрупана с птиче месо маса и пред десетки фотографски светкавици. Гостите демонстрираха очевидно спокойствие и липса на страх от птичи грип, докато поливаха деликатесите с бяло и червено вино. "Производителите на птичи продукти хранят 17 000 семейства", заяви социалната министърка, докато се двоумеше дали да посегне към пилешката пастърма или филе.
По-рано вчера стана ясно, че държавата търси 10 млн. лева, за да подпомогне производителите на птиче месо и яйца, който търпят загуби заради падналото потребление, чийто основен виновник е психозата около птичия грип. Тази помощ поискаха от бранша на спешна среща с министрите Овчаров, Орешарски, Кабил, Гайдарски и Петканов. За целта е сформирана смесена група, която ще изготви критериите, по които ще се дава безвъзмездната помощ както и ще се търсят варианти за набавянето на парите, обясни министърът на икономиката и енергетиката.
Ще бъде формиран фонд, в който пари ще вкара държавата, бизнесът, ще се събират и дарения, но най-големият дял ще дойде от бюджета. Финансовият министър обяви обаче, че все още се търсят варианти, от къде да се набавят тези средства.
По-малко от седмица след като алармирахме и помолихме за среща тя стана факт, което означава, че държавата гледа сериозно на проблемите ни, заяви шефът на Продуктовия борд за яйца, заешко и птиче месо Иван Ангелов. В бранша са заети около 15 хиляди души.
Производителите обаче не дазоваха конкратна сума на загубите, които имат. Според неофициали данни около 30 на сто са паднали продажбите им. Най-големият проблем на бранша бил, че хладилниците са претъпкани и нямало къде да съхраняват продукцията си и тя залежавала. Според шефа на Съюза на птицевъдите проф. Борис Стоимен създалата се ситуация в у нас наподобява икономическа война. По неговите думи себестойността при производството на килограм птиче месо не пада под 2,40, а на яйце - 8 стотинки. Mо думите му обаче на пазара пилетата се предлагат за около 2 лева за килограм и по-малко, а яйцата - за 5-6 стотинки. Прозводителите на яйца ще бъдат подпомагани да ги преработят в суха субстнация, обясни Стоименов.

До три месеца пилешкото скачат рязко

По-рано вчера директорът на птицефермата "Авес 94 " Росен Панайотов прогнозира, че до три месеца се очаква рязко поскъпване на пилешкото и яйцата. Причината за покачването на продажните цени е в масовото клане на птиците за разплод и на родителските стада в страната. В момента производителите продават продукцията си под себестойността и това ще доведе до фалити в бранша, смята Панайотов. След около три месеца ще се появят първите признаци на недостиг на тези продукти, обясниха експертите.

25.01.2006

 

Мнения по темата: