Трети дуел в "Бялата ръкавица"

В третия от поредицата трубадурски двубои в клуб "Бялата ръкавица" на арт-център "Алтера" (бул. "Драган Цанков" 36, Интерпред) днес от 18,30 ч. един срещу друг (един до друг) ще застанат двама от тези щастливи воини на Словото, които с основание могат да кажат, че са наясно със себе си - Рицарят на пустотата Едвин Сугарев и Кавалерът на Дамата от Пантеона Бойко Ламбовски. Повече от сигурно е, че звънът на оръжията им ще бъде добре темпериран. Добре композиран. И че това, което ще чуем, ще бъде музика, убеден е авторът на идеята и водещ Петър Чухов. Двубоят е в пет тура: първи - класика, втори - джаз, трети - блус, четвърти - рап, пети - хеви метъл.
Честно казано, резултатът не е от особено значение за мен, казва Едвин Сугарев. От значение е играта, поетическият адреналин в кръвта, сплитането на духовни енергии, преобразяващите словесни пресичания. И възможността свистенето на шпагите да отвори прорези към самата сърцевина на поетичното - дори и да изтече през тях мътната кръв на собственото ни самочувствие. Защото - когато се сражаваш на полето на честта в името на поезията, трябва да знаеш, че участваш в битка, в която няма победа.
Убеден съм, че големият поетически дуел за всеки поет може да бъде само със себе си, заяви Бойко Ламбовски. Както и голямата победа - тя е най-чиста, когато текстът е завършен в допустимо близка до съвършенството степен, но само безмълвните енергии около нас още знаят това. Приемам без колебание сблъсъка с моя съперник заради възможността за общ празник. Не ме е страх нито от него, нито от когото и да било друг жител на тия пълни с красота и жестокост земи, наречени "Български език".

22.02.2006

 

Мнения по темата: