Съседите ни правят "сърцето" на касовите апарти

В ДАТЕКС европейските стандарти отдавна са закон, 90% от продукцията се изнася

Мария Кръстева

Когато влезеш в отдела за "Печатни платки" на фирмата за електроника ДАТЕКС, те поразява чистотата, която се поддържа. Държим много на хигиената, защото работим с фини частици, разказва Младен Александров, който отговаря за отдела. И допълва, че той и неговите колеги се занимават изцяло с асамблиране на модули за нуждите на фирмата. При нас се правят почти всички платки за фискалните устройства, които ДАТЕКС предлага на пазара. Тенденцията е, както навсякъде по света, да стават все по-компактни, затова се изисква голяма прецизност и чистота в работата, обяснява той.


Шефът на отдела за печатни платки Младен Александров обсни, че това, на което най-много държи, е прецизността

И организацията тук е на страхотно ниво, обясни Петя Таскова, която е техник в отдела от ноември миналата година. Тя има повече от 10 години стаж в областта и смята, че такова ниво е рядко срещано в България. Петя е категорична, че условията на труд и заплащането са много добри. "Работила съм на много места и мога с чиста съвест да кажа, че всичко тук е безупречно", споделя тя.

Основно млади хора изработват продукцията, 90 на сто от която се изнася

Моделът на стимулиране на работниците тук е европейски, подкрепя я Адриана Тодорова, която работи в същия отдел вече година и три месеца. Според нея мотивацията на персонала идва не само от възнаграждението, но и от атмосферата, отношенията с колегите и перспективите, които имаш. Перспективите са големи, защото идеята на компанията е непрекъснато да се разраства производството и затова хората, които вече имат повече стаж и са доказали своите качества, могат да израснат на по-горна позиция, обясни шефът на отдела Александров. На овакантеното място назначаваме нови хора, променя се структурата и хората могат да израстват, обясни той.
Въпреки че фирмата предлага възможност за кариера, е трудно да се намерят качествени работници, обяснява той. Повечето хора, които биха могли да вършат работа, са ангажирани в други фирми. Когато трябва да се старитара бързо в производството или за част от призводството, ни трябват обучени хора, а такива няма много. Ако трябва да се назначат нови, които потенциално могат да се обучат, тогава вече губиш от времето и не можем да разчитаме на тях за бързите поръчки. При подбора се предпочитат тези, които имат техническо образование, но това не е абсолютно задължително, обяснява Младен Александров.
В моя отдел работят 24 души, но има и такива, чието образование няма нищо общо с работата, но пък го компенсират с голям опит и сръчност, категоричен е той. За обучението на един напълно нов човек отиват от 1 до 3 месеца, защото за да ги запознаем със същността на работата, са необходими няколко етапа, разказва шефът на отдела. Първо новите се запознават с елементите, после с изискванията и стандартите за качество и не на последно място - с технологичните стъпки, обяснява Младен Александров. Адриан, например е завършила речево-слухова рехабилитация в СУ, но бързо е навлязла в материята. Колегите бяха много отзивчиви към мен и ми помогнаха, казва тя. И допълва, когато говоря за тази работа, винаги казвам, че това е работата, която всеки търси. Въпреки че е отговорна, не те натоварва, защото задачите са разпределени и всеки знае какво има за следващия ден. Хубаво е, че повечето са млади хора, усмихва се тя. А на мен ми помага и в образованието, защото тук виждам как стават на практика нещата, които уча, намесва се Юлиана Алексиева. И допълва, иначе е малко трудно да се съчетаят двете неща едновременно. Тя е завършила семестриално автоматизация и е в отдела от една година и два месеца.

Работата

Основното, което се прави в нашия отдел, е повърхностен и конвенционален монтаж, обясни Александров. Едната технология е от 10-15 години, а другата от 50-60 години на миналия век. Но едната не може да замени другата и обратно. Когато елементите лягат върху платката, това е повърхностен монтаж, а конвенционалният минава през платката, допълва той. Поне при нас конвенционалният монтаж е изцяло ръчен. При него оператори подреждат елементите върху платката и ги спояват.
Повърхностният монтаж е изцяло автоматизиран. Той става по-бързо, по-качествено и има по-голяма степен на интеграция. Елементите са по-малки и върху единица площ можеш да хванеш повече елементи. Накрая и самият продукт може да е по-малък, с по-малко тегло, по-компактен. Въпреки това има някои елементи, които не могат така да се вкарват в модулите и за това се налага конвенционалният монтаж. Такива са например трансформаторчета и колектори. Според него те изискват по-голяма здравина и е необходим ръчен монтаж.
Елементите, които носят информацията на софтуера, т. нар. активни, са по-често с повърхностен монтаж, въпреки че не е задължително, заяви Александров. Неговото мнение е, че повърхностният монтаж е по-чист, по-удобен, по-бърз и по-качествен.


От цеха до пазара

За да достигне до пазара един касов апарат, задължително минава през нашия отдел, защото монтираме платките, каза той. След това ги тестват. После е ред на свързващите елементи и софтуера. Има изделия, на които софтуерът се записва предварително, а после се монтират, защото не позволяват да се запише след монтажа. Това са терминали и за два модела фискални принтери, обясни щефът на отдел "Печатни платки". Има и такива, върху които след това се записва като касовите апарати например.
Самите апарати се сглобяват в друг отдел, реди се клавиатурата, подрежда се на кирилицата, което става ръчно, и накрая се тестват отново, продължа разказа си Младен Александров.
Според него контролът върху качеството е много строг. През 2001 г. беше разработена и въведена Система за тотално управление на Качеството, отговаряща на стандарта ISO 9001:2000. В края на 2001 г. компанията получи и сертификат, каза Александров. Обхватът на системата за управление на качеството включва всички дейности на компанията.
Много рядко се случва да ни върнат продукцията, обяснява той. И допълва, че това се прави само ако има дефект в по-голяма част от нея. Ако например в 1000 бройки 2-3 модула са дали някакъв дефект, тогава се поправят на място. В електрониката си има стандарт, който казва кое изделие е качествено, кое нещо е допустимо и кое е за брак. Младен Александров твърди, че в неговия отдел се правят платките на всичките 10 касови апарата, които фирмата предлага в мемента, 2 модела фискални принтери, още толкова етикиращи принтери и ПОС-принтери.


Българската следа в "Microsoft"

Началото на ДАТЕКС е поставено преди 16 години, когато група научни работници от Института по приложна кибернетика в БАН създават първите шрифтове на кирилица във формат PostScript. Следва появата на първия лазерен принтер през 1991-а и първата професионална програма за пълна поддръжка на кирилица в средата на "MS Windows" - "Flex Type" - през 1992 г. През 1996 г. Съветът за сигурност и сътрудничество в Европа прие "Flex Type - 2.0" за стандарт в своите програмни продукти за комуникация, а през 1997 "Microsoft" закупи лиценз от ДАТЕКС за разпространение на програмата за сричкопренасяне и проверка на правопис - "FlexWord". Повече от 95% от компютрите в България и много от тези в Европа и САЩ ползват кирилица с помощта на "Flex Type" или "FlexWord".

27.02.2006

 

Мнения по темата: