Фалшива сензация с миналото

Учените се смеят на "декодираната" Тракия, която българин от САЩ видял в отдавна известните най-древни писмени знаци от Градешница и Караново

Велиана Христова

Българинът Стефан Гайд, живеещ от дълги години в САЩ и създал през 1990 г. Институт за трансцендентна наука в Лонг Бийч, Калифорния, бил "декодирал" най-старите в света писмени знаци върху керамични плочки от IV хилядолетие пр. Хр., намерени край с. Градешница във Врачанско и при Караново, Новозагорско. Това съобщение бе пуснато миналата седмица до медиите с буквален наслов "Тракийското Писмо Декодирано". Това е названието на подготвената книга на български език на Гайд, който е специалист по лингвистика, криптография и трансцедиращ анализ, се казва в съобщението за представяне на сензацията пред медиите утре.
Някои от декодираните думи споменават името "Тракия" и "Територия на Тракия", както и свидетелство за развити орфически концепции преди около 6 хил. години, се казва в анонса. Самите плочки са известни на научния свят отдавна, доказано е, че се автентични, но съмненията за прото-писменост досега не са били задоволително потвърдени, казва още писмото. "Научното Откритие и Научният труд на д-р Стефан Гайд дават ПЪЛНОТО И ОКОНЧАТЕЛНО НАУЧНО ДЕКОДИРАНЕ на всеки един писмен знак върху плочиците", гласи текстът.
Странното е, че български вестници веднага тиражираха "сензацията" на "много известния американски специалист" в пълни с грешки публикации. Не съм чувал никога името на Стефан Гайд, заяви обаче директорът на Института по тракология при БАН проф. Кирил Йорданов. Науката тракология бе създадена и развита от проф. Александър Фол именно в този институт. Абсолютен абсурд е да се твърди, че може да има изписано и споменато името "Тракия" преди 6 хиляди години, заяви Йорданов. Вероятно това мистификаторство служи за оправдаване на някакво спонсорство, което г-н Гайд е получил за създаване на своя трансцендентен институт, предположи той.
Проверка в интернет показва, че сайтът на въпросния Институт за трансцендентна наука е на български език, не е обозначено чий е. Той препраща към друг сайт на английски, който също няма автори и адреси, но има платено ползване на материали. Трансцендентен - извън пределите на човешкия опит, съзнанието и познанието, подсказва речникът на чуждите думи.
Неголямото плитко глинено съдче, датирано към епохата на енеолита - началото на IV хилядолетие пр. ХР., е открито край с. Градешница през 70-те години при разкопки, ръководени от Богдан Николов. Повъншната му страна са врязани 24 знака, разположени в 4 реда. Още Николов пише в научна публикация тогава, че това рисувано писмо (пиктограми) е най-ранната писменост в света, с 1000 години по-стара от шумерската и египетската. Проф. Хенриета Тодорова от Археологическия институт с музей (АИМ) при БАН отдавна също е определила знаците като най-древната в света писменост. В това откритие Стефан Гайд очевидно е закъснял и доста смешно изглеждат твърдения, че той бил разбил на пух и прах теорията, че писмеността се ражда в Шумер и Египет. Името на Гайд се оказа непознато за археолози, траколози, лингвисти и пр. у нас. Не се открива и в интернет.
Съдчето, което е известно като плочката от Градешница, е отдавна позната на учените и в света. Знаците са култови или свързани с календарните предстви на древните обитатели по нашите земи, смятат археолозите. Правени са опити да бъдат разчетени, но са изоставени поради твърде недостатъчните данни за хората през IV хил. пр. Хр. Съдчето е могло да служи при търговия, например, и съвсем не е сигурно, че е сакрално, твърдят археолозите.
Пак от IV хилядолетие пр. Хр. е пинтадерата (кръгъл глинен печат), открит при най-голямата селищна могила в Европа - Карановската. Могилата при Караново има огромно значение за световната археология, понеже е приета като еталон за подреждане по хронология на периодите в праисторията. Тя е модел за уеднаквяване на датирането и изследванията на праисторическите култури. Карановската пинтадера е открита още в 50-те години от археолога от АИМ Васил Миков. Навремето акад. Владимир Георгиев, изследвал тракийския език, се е опитвал да разчете знаците по нея, но не е могъл.
Известни са подобни плочки със знаци с давност 6000 години и в земите на Румъния, при Тартария, обясни проф. Кирил Йорданов. Но до момента не е разчетено дори много по-късното т.нар. Линеарно писмо-А. Първото разчетено писмо е Линеар Б, който е едва от ХVI-ХIV в. пр. Хр. и тази най-ранна писменост е приета за протогръцка, обясни проф. Йорданов. Била е разпространена в Крит, в Микена, Пилос и пр. Плочките с Линеарно писмо Б са служели в търговията, обслужвали са сделки със зехтин и други продукти, обясни тракологът. Няма по-старо разчетено писмо, дори прочутият диск от Фестос на о. Крит от ХVI в. пр. Хр. не е разчетен.
Съвсем нелепо е твърдението за споменаване на името Тракия 4000 г. пр. Хр., заяви траколожката доц. Валерия Фол. По онова време изобщо не е бил формиран тракийският етнос, който е по-късен и е бил бил безписмен. Нямало е държави с територия, имало е племена, които не са били траки и не са се наричали така, обясни тя. Възможно най-ранното споменаване на траки е у Омир (чак VIII в. пр. Хр.), при това той споменава събития от ХII в. пр. Хр. и нарича траки племената по Североегейското крайбрежие и Хелеспонта, защото за други не е знаел, добави Валерия Фол. Няма следи от тракийски топоними в енеолита, категоричен е и проф. Йорданов. Дори по времето на Варненския халколитен некропол в V хилядолетие пр. Хр. индоевропейски етнос и траки още няма. Известният наш египтолог доц. Сергей Игнатов, ректор на Нов български университет, заяви, че отдавна се знае, че знаците по плочките от българските земи (ако са писменост) са по-древни от Шумерската. По думите му знаците от Караново и от Градешница са различни, има и парче глинен съд, открито при с. Юнаците, на което двата вида знаци са на едно място. А топонимът Тракия е късен - елински, и е смешно да бъде пратен в енеолита, каза Игнатов.
В езикознанието няма термин "декодиране", в науката се употребява "разчитане на надпис", уточни пък доц. Светлана Янакиева, специалист по палеобалкански езици от Института по тракология. По принцип писменост, писмен текст, може да бъде разчетен, само ако има един текст на два езика, за да има въз основа на какво да се определят непознатите знаци и думи, обясни тя. Така е било разчетено навремето египетското писмо на Розетския камък, съдържащ и паралелен гръцки текст, каза Янакиева. Според нея има сходство в знаците от Градешница и Караново, но те са като йероглифи и не може да се каже, че са на индоевропейци, каквито са траките. Много скептично се отнасям към съобщението, че са "декодирани", добяви тя. Според Светлана Янакиева не може да се говори за траки в IV хилядолетие пр. Хр., не знаем какви са били като етнос обитателите по днешните ни земи. Така че и споменаване на "Тракия" в онази епоха не е възможно.
Учен от чужбина не е посещавал Врачанския музей за работа с плочката от Градешница, твърдят специалистите там. По снимка е невъзможно да се изследват знаците. Може би някои смятат, че у нас вече съвсем лесно се ловят канарчета, коментират траколозите. Но тъкмо в родината на тракологията това е наивно.
Накрая да кажем, че нито един сериозен учен не би заявил, че е постигнал резултат в науката "Пълно и Окончателно". Особено когато става дума за изследване на дълбока древност.


Знаците от Градешница са датирани към началото на IV хил. пр.Хр.


Пинтадерата от Караново е от втората половина на IV хил. пр.Хр.


Стратиграфски разрез с пластове от различни периоди в селищната могила в Караново ("Повече от 100 археологически открития в България").

Глинени съдове от ранния неолит с рисувани орнаменти, Градешница

Предметът със знаците от с. Караново е с диаметър 6 см, има конусовидна дръжка. Датиран е към края на IVхилядолетие пр. Хр. Върху долната му повърхност са гравирани пиктограми и знаци, които според учените имат известна прилика със знаците от неразчетената до момента критска писменост. В Градешница, където е намерен керамичният отломък с със знаци от IV хилядолетие пр. Хр., има и поселение от ранната новокаменна епоха - неолита. При разкопки археолозите са открили тук следи от жилища, които са били изградени от дърво и глина. Намерени са и фрагменти от богато украсени съдове с рисувани многоцветни орнаменти. От първата четвърт на VI хилядолетие пр. Хр. е и известният антропоморфен съд с многоцветна украса.

28.03.2006

 

Мнения по темата: