Петър Кънев:

Закон за лобизма трябва да има

Без ясен регламент за връзките между бизнеса и политиката винаги сме пред заплахата да избухват скандал след скандал, казва депутатът от Коалиция за България

Петър Кънев е роден на 18 декември 1953 в с. Миладиновци, Ямболска област. Инженер по професия. Депутат в 40-ото Народно събрание от парламентарната група на Коалиция за България. Управител на полиграфична група "Демакс" и на "Инфо радио". Председател на Съюза на печатарската индустрия в България. Женен, с две деца.

"Често в парламента преиграваме със значимостта на царските имоти или пък военните бази, за хората обаче водещите теми са социално-икономическите и най-вече проблемите на пенсиите и здравеопазването"

Снимка Иван Стоименов

Разговаря Александър Симов

- Господин Кънев, след последната конференция на ДПС въпросът за лобизма придоби нова актуалност. Как според вас обществото трябва да приема тази идея? Трябва ли да се реагира остро, когато се заговори за лобизъм?
- Да, наистина се говори доста срещу лобизма, но нещата всъщност стоят по друг начин, те са малко по-различни. Трябва да отбележим, че лобизмът е една нормална практика. Тя е практика и на Европейския съюз, практика е и на развитите демокрации. Лобизъм има и в далечния Изток и в Америка.
- А необходим ли е закон за лобизма у нас?
- Навсякъде, за страните, които споменах, има закони за лобизма, има правила на играта и те са ясно разписани. И досега съжалявам, че в миналото Народно събрание беше внесен един законопроект за лобизма, но не бе гледан изобщо. Не твърдя дали този проект е добър или лош, той просто не бе гледан и дискусия не се състоя, въпреки че тя би била полезна.
Закон за лобизма трябва да има. Регламентацията в тази сфера определено е необходима. Тя трябва да бъде направена, за да се избегнат всякакви подозрения за нечисти връзки, които иначе трудно биха били избегнати, а обществото едва ли има нужда от това.
- Заради това ли темата предизвиква такива скандали?
- Да, скандалите са факт и тяхното развихряне също. Доста приказки се изприказваха за обръчи от фирми, квадрати от фирми и всякакви други обли определения и образувания. Смятам обаче, че скандалите не са свързани с това, че лобизмът е мръсна дума, а с това, че ясно отсъства неговата регламентация. Липсата й е очевидна, а това води след себе си и до наличието на корупция. Хората забелязват това.
- Как трябва да се осъществи законовата регламентация на лобизма?
- В момента не мога да дам конкретен отговор, защото всичко това по тази гореща тема трябва да бъде събрано и описано в закон. Всъщност този закон дори не е необходимо да го измисляме ние, него вече го има в много европейски страни като част от политическата им практика. Трябва да се прегледа един такъв закон, трябва да видим как се прилага, да седнем да го обсъдим заедно с журналисти, представители на гражданското общество, въобще всички заинтересувани страни и в крайна сметка да го приемем.
- Да ви разбирам ли, че без такъв закон подозренията, че всяка партия е обкръжена от невидим обръч от фирми, винаги ще са живи?
- Мисля, че без ясен регламент за отношенията между бизнеса и политиката винаги сме пред угрозата да избухват скандал след скандал. И всички от тях ще са по тази тема. Обществото реагира остро и трябва да му се даде знак, че лобизмът е нормален процес, когато е законово описан и са ясни неговите правила, които са еднакви за всички играчи.
- А каква е вашата оценка на всичко онова, което се изговори покрай тази гореща тема? За това, че в политиката влизат много мръсни пари, за това, че икономическа олигархия диктува всяка стъпка на която и да е власт?
- Отново ще кажа - навсякъде по света в политиката има икономически интереси. В края на краищата, независимо дали ни се иска или не, точно те управляват политиката.
Друг е въпросът, че едва ли най-примерни и точни бяха думите на ръководителя на една от големите партии в страната за връзка на олигархията с лобизма. Мисля, че това обаче е допълнителна причина да се активизират процесите за създаването на закона. Иначе подобно объркване ще продължи да витае.
- А как виждате развитието на процеса, може ли в скоро време да се приеме такъв закон?
- Не го виждам. Този закон трябва да се напише. Трябва да се извади и старият закон за лобизма и да се вземе най-доброто. Текстовете също трябва да бъдат хармонизирани с други закони. Трябва да сравним написаното с практиките в Германия, Франция и други европейски държави. В този закон няма нищо фатално и страшно, което да обърка държавата. Просто трябва да се седне и да се работи по тази тема. Няма да е лошо, ако това стане по-бързо.
- Като депутат от Коалиция за България как оценявате проведените срещи на левите министри из страната, за да обясняват политиката на правителството? Стъпка в правилната посока ли е?
- Смятам, че това беше стъпка в посоката, която имаше преди 20 или 30 години. Много хора добре помнят как навремето преди 10 ноември редовно си имаше съвещания по окръзите и общините, когато се информираше актива и цялото население какво точно се прави.
Аз самият участвах в такава среща. Мисля, че като инициатива тези срещи са добро решение. Имаше нужда да се видим очи в очи с хората и да обясним за какво става въпрос. Поне резултатът от Ямбол беше добър.
- Трябва ли тези срещи да станат регулярни?
- Да, мисля, че досегашният формат и кампанийност не са добро решение. По-скоро трябва да се знае, че в един областен град като Ямбол например всеки месец ще минава поне по един министър, който разбираемо да обяснява на хората водената от кабинета политика. Това естествено трябва да става в удобно за министъра време, а не да ги вкарват в калъпа на срещите и за една седмица те да трябва да обиколят и през ден да бъдат на някакви срещи. Това, пак ще повторя, е много добра форма. И от разговорите си пролича - хората искат да знаят какво става и как става, нуждаят се от информация за управлението.
- От кои теми най-много се интересуват хората?
- Две теми бяха водещи. Понякога ние тук в парламента преиграваме с това колко значими проблеми са царските имоти или пък военните бази. По места нещата не изглеждат така. Водещите теми бяха социално-икономическите и най-вече проблемите на пенсиите и здравеопазването.

10.04.2006

 

Мнения по темата: