Пирински подкрепи баща и син Докови

Златина Георгиева
Нели Донева

Снимка Иван Стоименов

Българските граждани трябва да усещат, че са защитени. Зад тази позиция застана председателят на парламента Георги Пирински

Парламентарният шеф Георги Пирински подкрепи морално пострадалите баща и син Докови в скандалния инцидент с депутатите от "Атака" Павел Чернев и Волен Сидеров. В нито един момент от срещата ни, колкото и да се напрягах, не улових и следа от опит за атентат към депутатите от "Атака". Това заяви Пирински след половинчасовата си срещата си с Ромео и Явор в парламента. Междувременно вчера излезе първоначалното заключение на експертите от съдебната медицина в Пазарджик, според което на 22-годишния Явор Доков действително е нанесен побой.
В петък след сблъсък между кола на телевизия "Скат", шофирана от Чернев, в която се е возил и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, с форд с варненска регистрация, депутатът се е саморазправил с 22-годишния Явор Доков от форда. Чернев счупил стъклото на колата и спукал три от гумите й.
Председателят на Народното събрание поканил баща и син Докови, защото се трогнал от тяхно интервю по националната телевизия. Разстроих се от думите им, че няма институция или държавна сила, която да защити гражданите в такива инциденти, сподели Пирински. Според него, каквото и да става, не може българите да не усещат силата на държавата, която стои зад тях. Вратата ми е отворена и за депутатите от "Атака", но до този момент те не са изразили желание да ги приема, допълни Пирински. Той призова всички отговорни институции да работят максимално бързо по случая със сведения и показания. Парламентарният шеф подчерта, че очаква главният прокурор да предприеме необходимите законови действия.
По думите на Пирински е необходимо бъдещите кандидат-депутати да гарантират пред избирателите си, че са в психическо здраве, както и че нямат присъди. Трябва да се прецизират и конкретните характеристики към тях, беше категоричен той.
Междувременно вътрешният министър Румен Петков поясни, че цялата информация по случая със скандалния инцидент ще бъде предоставена днес на Народното събрание. Това става по искане на шефа на соцдепутатите Михаил Миков. Той се мотивирал, че така е редно, защото Павел Чернев е депутат. Все още няма внесен обвинителен акт, защото процесуално-следствените действия по случая не са приключили, бяха лаконични от прокуратурата вчера.

12.04.2006

 

Мнения по темата: