Неокубизъм

Изповеди от оникс

Павел Койчев извая скулптури от необичайния за пластиката полускъпоценен камък

Снежана Карлуковска

Скулпторът Павел Койчев отново поднася изненада. Това е изложбата му от творби в оникс, показани в една от залите на Националната художествена галерия.

Експериментаторският дух на този автор, поне засега, е неутолим. След като изпробва в новаторски идеи възможностите на редица обикновени материали (някои от тях и недълготрайни), дойде ред и на един, необичаен за пластиката, полускъпоценен камък. Ониксът, разновидност на кварц, е кристал, който се използва за технически прибори и, естествено, за бижута. В случая Павел Койчев се обръща към услугите на фирма за внос на обработени плоскости, с които се извършва облицовка на интериори и екстериори в някои частни къщи. Не съм виждала лично как стои този материал, приложен в архитектурата, но съм повече от сигурна, че в ръцете на талантливия скулптор той е намерил много по-всеобхватно материализиране на излъчването си.

Петте пластики, които Павел Койчев е изработил от оникс, са с кубистични форми, във вътрешността им е монтирано осветление. Ефектът от прозирността на материала, на неговата структура и цветност са водещи при крайния резултат. Вътрешната светлина в буквален и преносен смисъл е вълшебница. Магичността на излъчването на фигурите е закодирана, както в материала, така и в изпълнението. Една изправена женска фигура стои подобно на древен праисторически идол. Вариативността на неокубизма на Павел Койчев сумира в себе си уроците на древните и на модерните ваятели. Връщането към класическата триизмерна фигурална пластика с новаторски подход доказва неизчерпаемостта на изразните й възможности. Седналата женска фигура с бронзови ръце най-добре въплъщава креативността на автора.

Зрителят може само да се догажда за трудностите, които авторът е срещнал по изпълнението на тези пластики. Тяхната прецизна изработка, намирането на точното място на различните по плътност и цветност късове изисква много силна творческа енергия на въображението и на физиката. Но в крайна сметка, не редкият и скъп материал е основен показател за творческото достижение.

Снимки Радила Радилова

По-важното е хармоничното единение между идея и въплъщение в характеристиките на оникса, което превръща фигурите на Павел Койчев в неповторими авторови изповеди. Скулптурите стоят изключително добре в архитектурното пространство в неокласически стил на Националната галерия. И не е никак трудно да ги прехвърлим виртуално в интериора на една модерна сграда, където те също ще се вписват напълно органично.

27.04.2006

 

Мнения по темата: