Петдесет и пет години са много и малко

Юбилеен концерт на Националното училище за танцово изкуство

Наталия Цонева

Така завърши поздравителното си слово големият български актьор и педагог проф. Стефан Данаилов, министър на културата, под чийто патронаж премина юбилейният концерт на Националното училище за танцово изкуство в София.
Наистина 55 години са малко, сравнени с училища с вековни традиции като училището при Гранд опера и Императорското училище в Санкт Петербург, но и много, след като възпитаниците на нашето училище - балетни артисти и фолклорни танцьори, са по всички световни сцени.
Мечтите на пионерите на хореографското изкуство - Пешо Радоев, който създава първото частно балетно училище, на което през 1922 г. Министерството на просвещението дава официален статут, и на патриарха на българския балетен театър Анастас Петров, който открива своя частна балетна школа през 1927 г. - се сбъдват с откриването на Хореографското училище. На 5 февруари 1951 г. се разкрива Държавно балетно училище с единствен профил "класически танци". През 1956-а, 5 години по-късно, е открит още един - "български танци", и училището получава името Държавно хореографско училище. По случай 50-годишния му юбилей на 5 март 2001 г. статутът му се променя и то вече е Национално училище за танцово изкуство.
Минало през различни тежки периоди, поради липса на материална база, от 1993 г. училището се радва на собствена сграда, с което се сбъдна нашата мечта да има просторни зали, да се учи под един покрив и да се разкрие трета специалност - "съвременна хореография".
Първата част на Юбилейния спектакъл в зала 1 на НДК представи Танцови картини от балета "Баядерка", един от шедьоврите на Мариус Петипа по музика на композитора Минкус в оркестрация на Борис Асафиев. Спектакълът, създаден в края на ХIХ век, е класическо наследство, минал е през различни редакции и интерпретации - извън Русия, където се танцува в 4 действия, 7 картини и Апотеоз, в света обикновено се изпълнява само Картината на сенките. Постановъчната версия на Калина Богоева, випускничка на първия експериментален клас на Хореографското училище е 2 картини, като втората е Картината на сенките. По интерпретация на спектаклите от класическото наследство може да се съди за културата на изпълнителя. Учениците са се постарали да дадат максимума от себе си при това в една от най-високите "летви" - Картината на сенките.
Фолклорното отделение отбеляза 50-годишнината от разкриването на специалността "Български танци" със спектакъла "Жива вода" - сценарий и режисура Христо Иванов по хореография на Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Кирил Харалампиев, Димитър Димитров, Иван Тодоров, Христо Иванов и музика на Филип Кутев, Кирил Стефанов, Живка Клинкова, Коста Колев, Михаил Йорданов, Петър Петров, Тодор Пращаков, Венцислав Андонов.
На юбилея се събрахме различни поколения възпитаници и преподаватели в училището, но не само тези, които останахме в Родината си, а и някои от тези, които отдавна са навън като работещия във Франция Ичко Лазаров, главния хореограф на ансамбъл "Тамбурица" (САЩ) Димитър Манов и много други.

17.05.2006

 

Мнения по темата: