Светилник

Читалището и днес си остава средище на всички

С майски дни на културата отбелязват 150 години от създаването на "Постоянство" в гр. Лом

Мария Кръстева

Читалището си остава една от емблемите на гр. Лом, казва Недялка Трайкова, председател на настоятелството на читалище "Постоянство", по повод 150 години от създаването му. Най-важното послание, което неговите основателите са ни оставили е, че е силен този народ, който е просветен и образован, допълва г-жа Трайкова. Затова днес въпреки трудностите настоятелството прави всичко възможно, за да запази и предаде посланията на следващите поколения. С честванията на юбилея, нашата цел е сега отново да ги осмислим и да приобщим всички поколения на хората от града към идеята, че с духовната си култура българинът е влязъл в голямото европейско семейство, посочи тя.

Като за начало за юбилейната година се преборихме да обновим сградата на читалището, споделя г-жа Трайкова. Благодарение на проекта "Красива България" през лятото ще бъде направен основен ремонт на сцената в голяма и малка зала. Той е на стойност 150 хил. лв. като 75 хил. лв. се осигуряват по проекта "Красива България", а останалите дава общината.

Кръстьо Пишурка, основал читалището през 1856 г.

Сградата е построена между 1909 и 1912 г. Генерален ремонт досега не е правен. Всички поправки са били козметични, освежавано е по малко на парче, обясни Недялка Трайкова. Ремонтът ще е през лятото и от есенния сезон, се надявам залите да имат нов облик, сподели тя. Друг проблем е осветлението на сцената. Техниката е много стара и пречи на творческия процес. Поддържането й изисква много усилия и нерви. За да я сменим ще трябват 15-18 хил. лв. За нея в момента няма средства.
Има нужда и от смяна на парния котел, който е от 30-те години на миналия век, продължава с належащите проблеми тя. Надеждата е парите за него да дойдат от Министерството на културата. Всяка година финансовото ведомство чрез МК разпределя на читалищата допълваща субсидия, която се дава за ремонти или техника. Миналата година ни отпуснаха 5 хил. лв., а тази обещаха повече, каза шефката на читалищното настоятелство. Държавата отново се обръща с поглед към читалищата, коментира тя. И допълва, че това са го потвърдили в свои изказвания и президентът, и министърът на културата.
Сред инициативите за юбилея е и ремонтът на къщата на Кръстьо Пишурка, който е основал читалището през 1856 г. От общинския съвет е отпуснал 50 хил. лв. за ремонт. Сега къщата е занемарена, но в бъдеще възнамеряваме да я превърнем в музей, каза Недялка Трайкова.

Проекти и даритения

Бюджетът на читалището стига само за заплатите на работещите в него. Приходите от дейността са недостатъчни, защото хората в града и в този край са финансово затруднени. Затова средствата за читалището идват основно от проекти и дарения.
Благодарение на проекта "Читалища", по програмата МАТРА на холандското правителство и ПРООН през 2002 г. е открит интернет-център. Така работим за реализиране на идеята, читалището да си остане средище за всички, с различни интереси, от различна възраст, споделя Недялка Трайкова. Доразвихме нещата и станахме един от интернет доставчиците, за да може центърът да се самоиздържа, допълва тя. В него се водят и курсове по компютърна грамотност. Таксата е левче за час, а децата от дома за деца и юноши в града ги обучихме безплатно, посочи г-жа Трайкова.
Трудно е да си набавим и книгите за библиотеката, обясни тя. Разчитаме на проекти към фонд "Култура" на министерството на културата, чрез Центъра на книгата и дарения. Почти целия абонамент на библиотеката за основните издания е от дарители. Много хора са дарили ценни книги от личните си библиотеки към фонда на читалищната библиотека. Сред тях е проф. Сашко Гаврилов - син на Йордан Гаврилов, който е основал школата по изкуствата в града и чието име тя и до днес носи. Едновременно с това, всяка година проф. Гаврилов, който живее в Германия, дава и степендия за най-добрите ученици от музикалната школа, която също е към читалището. Стипендии за надарени деца отпуска и проф. Аврам Попов, музикат от световна величина, също възпитаник на школата. В нея сега се преподава пиано, цигулка, акордеон, китара и синтезатори - от новите инструменти.

Честванията

За честванията на юбилея на нашето читалище се готвим отдавна, разказа Недялка Трайкова. Създадохме инициативен комитет - около 50 души, от различни поколения, с различни способности и социални принадлежности. И започнахме акция за набиране на средства, чрез продажбата на картички. Цената им е 1 лев. Така всеки, който си купи картичка може да се почувства част от историята на читалището и участник в юбилейните тържества, смята тя. Открити са и дарителски сметки. По думите на г-жа Трайкова спомоществувателството е най-старата традиция за финансиране, така е възникнало читалището и така продължава. Идеята ни не е въобще да честваме нещо, а да покажем, че то е непреходно, защото остава средище на всички и днес все още има потребност от него, сподели тя.
Честванията на 150 годишнината на читалището и театъра се отбелязват с майските празници на културата в града. В програмата са включени литературни вечери и гостувания на театри, тъй като едновременно с читалището и драматичния театър "Кръстьо Пишурка" навършва 150 години. Акцентът на тържествата е между 28 и 30 май. През трите дни ще е премиерата на театралната постановката "Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка накитена". В рамките на честванията е и научната конференция на тема "Читалището - духовен мост между българщината и европейските културни ценности", както и международната конференция посветена на Филантропията и дарителството в Балканските страни. Кулминацията на празненствата е театралното шествие по главната улица и тържествен концертен спектакъл. В него ще бъдат представени откъси от най-хубавите театрални и оперетни постановки. В краят на честванията ще бъдат връчени наградите "Постоянство". Тази инициатива е нова, посочи г-жа Трайкова. По решение на настоятелството се учреди академия "Постоянство", която ще даде възможност за по-цялостна оценка на съвременните самодейци, продължи тя. В момента върви процедурно номиниране в различни категории. От всеки раздел ще бъдат наградени по трима, които ще получат статуетка, както при "Оскарите", похвали се г-жа Трайкова. И допълни, че се надява събитието да се превърне в традиция на всеки пет години.

25.05.2006

 

Мнения по темата: