Тихото училище

Възпитаниците на 100-годишното средно специално заведение го напускат с професия

Петра Ташева

Над 350 деца от 2 до 20-годишна възраст всеки ден дават живот на 100-годишна сграда в полите на Витоша, в кв. "Павлово". Тя е разположена в голям зелен парк, а в него - открити и закрити спортни площадки, футболно игрище, градина за отдих. Класните стаи са със пциален изглед - обърнати към планината, едната им стена е нагъната като плисе, имат по един прозорец в повече, което позволява максимално огряване на лицето на преподавателя, защото по устните на говорещия учител учениците усвояват учебния материал. Германският архитект още навремето е съобразил сградата с особеностите и потребностите именно на глухите деца. Уникалната сграда винаги е принадлежала на средното специално училище с детска градина за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев".

Една от особеностите на школото е, че голяма част от неговите бивши възпитаници, завършили различни университети, се връщат тук като преподаватели. Друга характеристика е, че цели семейства са свързали съдбата си с училището. Например сегашната директорка - Севдалина Джонгарска. Тя е голямата дъщеря на Владимир Джонгарски, известен с методите си на работа у нас и в света. Те са споделени и съпругата и малката му дъщеря - Анушка Дечева и Десислава, които също са посветили жевота си обучението на глухи деца.
Тук освен общообразователни предмети и специални, които им дават възможност да се развие слухът, децата и тийненйджърите имат възможност в професионални паралелки да се подготвят за кулинари, оператори в шевното производство (моден дизайн), мебелисти. С дипломите си те могат да продължат образованието си в колежи и във висши учебни заведения.
Малцина са тези, които не са "слушали" чаровниците от съставите за синхронно пеене "Жестим" и "Жестим+". Децата израстват и други ги сменят, но "Жестим"-ите остават любимци на публиката.
В годината на столетието на "Проф. д-р Дечо Денев" не може да не се обърне поглед назад във времето.
Фердинанд Урбих узнава от български студенти в Германия, че в България няма такова училище. Идва в София, заедно със съпругата си Алма. Цяла година учат български език, превеждат учебници, пособия, и се подготвят за откриването на училището и за обучението на подходящи кадри за него. Урбих става първият директор на училището-институт. Той подбира изявени педагози и по прогресивен немски орален метод, който усъвършенства, подготвя нужните учители. Урбих е основател на науката сурдопедагогика у нас.
Училището-институт се открива като частно през 1898 г., когато министър на просвещението е народният поет Иван Вазов. През 1906 г. министър проф. Иван Шишманов издава указ, с който го обявява за държавно - първото и най-голямото на Балканския полуостров. Земята за построяването му подарява царица Елеонора, под чието покровителство се органицира и благотворителният царски фонд. Така слепи и глухи деца вече имат възможност за обучение и възпитание...
Учебната заведение вече носи името на проф. Дечо Денев - един от най-изявените сурдопедагози, последовател на Урбих и учител на поколения добре подготвени кадри.

17.07.2006

 

Мнения по темата: