Болен от Паркинсон протестира 160 км с велосипед

До 300 лв. месечно струват лекарствата за неврологичното заболяване

Аида Паникян

На последния си държавен изпит, през 1986 г., се разболях от Паркинсон. Симптомите са различни при различните хора - разбрах го в годините на борба с болестта. А нейната цел, на болестта, е да прикове човека към леглото, казва пред ДУМА 47-годишният журналист Васил Настев. На 14 юли той тръгна от Пловдив към София и измина разстоянието за около 17 часа с велосипед. В неделя вечерта - точно на рождения си ден, в столичната галерия "Ирида" Настев представи третата си стихосбирка "Птици фалират", а вчера, в качеството си на председател на управителния съвет на сдружението "За достоен живот на паркинсониците" даде пресконференция във връзка с проблемите, появили се от няколко месеца насам със заплащането на скъпоструващото лечение.
От 1 август болните от Паркинсон ще трябва да плащат 75% от цената на скъпите медикаменти, с които се лекуват, и за тях ще трябва да дават месечно по 200-250 лв., съобщи Настев. Той поясни, че голяма част от хората с това заболяване са възрастни, а по-младите трудно си намират работа заради болестта, поради което не разполагат с толкова средства, за да поемат сами лечението си. Настев уточни, че в момента болните от Паркинсон се подлагат предимно на традиционна терапия, чиято цена (около 120-150 лв.) НЗОК поема на 100%. Традиционните лекарства са много подходящи за поддържане на сравнително добро състояние на пациента през първите две години от откриването на болестта, но след това почти не действат, твърди Настев. Той е категоричен, че един паркинсоник освен парите за модерни лекарства, трябва да заделя сериозни средства и за физиотерапия и рехабилитация, за специален хранителен режим, в който месото не е желателно.
В програмата на касата за лечение на болни от Паркинсон със скъпоструващи лекарства, са включени 1000 души, но и по нея касата вече не приема документи, информира Настев. По думите му паркинсониците у нас са около 15 хил. души, но мнозина не са диагностицирани и най-вероятно са поне 25 хил., пресметна той.

НЗОК: Не е спирано плащането на лекарствата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да плаща лекарствата за домашно лечение за всички заболявания, съобщиха от осигурителната институция по повод появили се коментари в средствата за масова информация, че НЗОК ще спре да плаща лекарствата за домашно лечение на някои заболявания - епилепсия, астма, болест на Паркинсон. В процедурата по договаряне на лекарства за домашно лечение, заплащани напълно или частично от касата, са договорени медикаменти за всички заболявания, посочени в Наредба 38 на МЗ и са неоснователни опасенията, че лекарствата в новия списък са неефективни и това ще застраши здравето на много пациенти, твърдят от НЗОК. Новият списък за частично или напълно платени от касата лекарства ще влезе в сила след подписване на анекс към Националния рамков договор, категорични са от НЗОК.

18.07.2006

 

Мнения по темата: