Шахмат

Безмилостният цугцванг

Всеки простосмъртен поне веднъж в живота си изпада в тази тъй тъжна роля: на ход е, но каквото и да стори - губи

ПЕТКО ПЕТКОВ

Терминът цугцванг е съчетание от немските думи "цуг" - ход и "цванг" - задължение. Следователно сте на ход и сте принудени да го направите. Че какво лошо има в това, биха запитали по-наивните шахматно неосведомени читатели. В тениса, например, сервиращият (който е на ход) има огромно преимущество. Във футбола владеенето на топката също е с решаващо значение и т.н.

Дали и верикият Фишер не стана жертва на житейския цугцванг?

Добре, ама мнозина поне са чували, че цугцвангът не е никак добро нещо. Изпаднеш ли в цугцванг - спукана ти е работата. Тази мистериозна дума се употребява и в разговори, които нямат нищо общо с мъдрата игра. Не се изненадвайте, ако я чуете и от пленарната трибуна.
Но дали всички разбират истинския смисъл на проклятието, както гросмайстор Тартаковер нарича цугцванга? Парадоксът се състои в това, че при цугцванга този, който има правото на ход, влошава позицията си, ако го направи. Но не може да се каже "пас" (това би спасило положението!) и трагедията настъпва. Не във всяка позиция е възможен този тъжен сценарий, но не са и малко случаите, в които той се наблюдава - особено в едншпила.
Тук бриджорите може би ще възкликнат: и в най-сложната игра с 52 карти съществува същата ситуация. Тя е позната още в шашките, играта ГО и т. н. Но терминът цугцванг е роден в шахматния дом.
Каква аналогия с други житейски сфери можем да направим? Представете си например престъпник, който е на разпит при следователя. Ами най-страшното е, че

злосторникът трябва да говори,

а каквото и да каже, ще сбърка. Лъжата не помага, щом въпросите задава опитен полицейски лъв, а на всичкото отгоре цъка и онзи проклет детектор... Но да се върнем пак на нашето черно-бяло поле.

ДИАГРАМА 1

На диаграма 1 виждате фрагмент от една знаменита партия, играна между бившия световен шампион Анатолий Карпов (с белите) и германския гросмайстор Волфганг Унцикер. Двубоят е на олимпийско равнище (Ница, 1974). Тук няма зашеметяващи атаки и комбинации, но много силно впечатление прави виртуозният начин, по който Карпов притиска противника си в смъртоносни клещи: 24.Оа7! Ке8 25.Ос2 Кс7 26.Тае1 Де7 27.Оb1 Ое8 28.Ке2 Кd8 29.Kh2 Og7 30.f4 f6 31.f5 g5 32.Oc2! Of7 33.Kg3 Kb7 34.Od1 h6 35.Oh5 Дe8 36.Дd1 Kd8 37.Ta3 Цf8 38.T1a2 Цg8 39.Kg4! Цf8 40.Ke3 Цg8 41.Oxf7+ Kxf7 42.Дh5 Kd8 43.Дg6! Цf8 44.Kh5.

ДИАГРАМА 2

Стигнахме и до кулминацията. На диаграма 2 виждате позицията, в която Унцикер се предава. Невероятно - при пълно равенство в силите черните нямат никакъв полезен ход!
Разбира се, Карпов не е новатор в създаването на такъв род цугцвангови шедьоври. Известни са и по-стари блестящи образци. Но тази партия е извънредно любопитна с друг факт. Зад кулисите на борбата остава още един вариант, който по също толкова красив начин повтаря главната тема. Ако черните отговорят с 42...Kh8, позиционният капан щраква по следния начин: 43.Kg4 Дxh5 44.Kxh5 Цf7 45.Ob6 Txa3 46.Txa3 Ta8 47.Txa8 Kxa8 48.Od8! - пак черните са на ход и отново всичките им фигури са безпомощни!

ДИАГРАМА 3

Говори ли ви нещо позицията на диаграма 3? Ако не я знаете или не се досещате в момента, напомням - това е фрагмент от прочутата IV партия между Роберт Фишер (с белите) и Марк Тайманов (мач на претендентите за шахматната корона, Ванкувър, 1971).
Малко предистория. Преди да започне двубоя, американският гений води с 3:0. Могат ли да станат чудеса в оставащите три партии? Надеждата умира последна, но след като в четвъртата среща се стига до диаграмната позиция,

изтормозените фенове

на Тайманов вече са съгласни и на реми. Това би могло да доведе до почетна загуба, стига равенството тук да бъде постигнато. И в останалите две партии да няма още пробойни.
Преди доиграването (по онова време все още партиите имат "второ полувреме") не липсват коментатори, които предвиждат подялба на точката. Но най-вещите познавачи на ендшпила, сред които и прочутият съветски експерт гросмайстор Авербах, с основание се боят, че 4:0 чука на вратата.
И ето какво сътворява Фишер: 45...Ke7 46.Oe8 Цd5 47.Of7+ Цd6 48.Цc4 Цc6 49.Oe8+ Цb7 50.Цb5 Kc8!? 51.Oc6+ Цc7 52.Od5 Ke7 53.Of7 Цb7 54.Ob3! Цa7 55.Od1! Каква красота - офицерът завладява цялата дъска! В този момент смъртоносната сянка на цугцванга надвисва над черния стан: 55...Цb7 56.Of3+ Цc7 57.Ца6 Kg8 58.Od5 Ke7 59.Oc4 Kc6 60.Of7 Ke7 61.Oe8!
Целта фактически е постигната! След изключително фините и точни маневри остава да се реализира придобитото предимно с технически средства: 61...Цd8 62.Oxg6! Kxg6 63.Цxb6 Цd7 64.Цxc5 Ke7 65.b4! axb4 66.cxb4 Kc8 67.a5 Kd6 68.b5 Ke4+ 69.Цb6 Цc8 70.Цc6 Цb8 71.b6 и Тайманов се предава.
Да оценяваш играта на Фишер в тази партия е все едно да да се опитваш да определиш колко добре Николо Паганини свири на цигулка. След 1971 г. във всички ендшпилни учебници фамозният фрагмент от ванкувърския спектакъл фигурира като блестящ пример за цугцванг и още - като илюстрация за преимуществото на офицер срещу кон.
А какви чувства може да изпитва потърпевшия след подобен разгром? Да не си на негово място, както се казва. Най-честото явление е страхотният срив. Тайманов губи мача с 0:6.
Ураганът Боби в същата година помита следващите двама обречени претенденти: в Денвър триумфира отново с 6:0 срещу Бент Ларсен, в Буенос Айрес разгромява с 6,5:2,5 Тирган Петросян. В Рейкявик (1972) Фишер печели световната титлата, след като сразява предишния и носител Борис Спаски с 12,5:8,5.
Не искам да кажа, че тази изумителна серия е плод точно на видяната цугцвангова драма - тя все пак е само един миниепизод от шахматната история. Но подобни партии имат огромен психологически ефект. Защото те са и пример, и предупреждение за останалите.
Но даже суперзвездите като Карпов и Фишер слизат от голямата сцена. Времето неумолимо тече.

Иска нови герои

и нови шедьоври. Днес Анатолий продължава да участвува в турнири, макар и не най-силните, изнася лекции, пише статии. И въпреки всичко е на втори план.
А какво става с ексцентричния американец? Край него се завихриха шумни скандали с политически привкус. Дали пък сега той не е жертва на цугцванга - житейския, а не шахматния? Търсейки отговор не бива прекалено да надничаме в днешното житие и битие на великия отшелник, намерил подслон в Рейкявик. В личната му драма, за разлика от безсмъртните му партии, няма нищо изключително. Всеки простосмъртен поне един път в живота си изпада в тази тъй тъжна роля: на ход е, но каквото и да стори - губи.
Ако се ограничим само с ендшпилната интерпретация на цугцванга, трябва определено да кажем - без него играта изобщо е невъзможна. Дори в най-елементарните завършеци с цар и пешка срещу цар, той казва тежката си дума.
Но вероятно не всички шахматни фенове знаят, че съществуват изключително интересни и сложни ситуации, в които никак не е лесно

първо да се открие

цугцвангът, а второ - да се изчислят последиците му.
Преди седмица във Вагенинген (Холандия) по време на 49-ия конгрес на международната комисия по шахматна композиция към ФИДЕ, известният английски гросмайстор Джонатан Местел представи пред делегатите новата си необичайна творба: "Знакът на цугцванга".
Изтъкнатият играч, многократен участник в олимпийския отбор на Англия, предложи всъщност тест с 8 позиции. Определи и награда за успелите да ги дешифрират - диск със запис на филма "Знакът на Зоро"! Малцина успяха да се справят.
Сега - настройте се на приключенска вълна, защото позицията на Местел изисква това.

ДИАГРАМА 4

И така в положението на диаграма 4 гросмайсторът пита: какъв е изходът на играта при ход на бели и при ход на черни?
Първото впечатление, че позицията на белите е тежка, е правилно. Но какво ще стане, ако те започнат? Сравнително бързо се стига до заключение след 1.h4 Txb7 2.Txb7 e1Д 3.Tf8+ Цg4 - белите губят. Безутешен за тях е и по-дългият вариант: 1.Tb3+ Цf2 2.Tb1 e1Д 3.Txe1 Цxe1 4.Цg3 Txb7 5.Цg4 Цf2 6.h4 Tb4+ 7.Цg5 Цg3 8.h5 Tb5+ 9.Цg6 Цg4 10.h6 Tb6+ 11.Цg7 Цg5 12.h7 Tb7+ 13.Цg8 Цg6.

ДИАГРАМА 5

На диаграма 5 се вижда позицията, до която се стигна. Тя е елементрно ендшпилно положение, но все с приятен нюанс - по-слабата страна е принудена да произведе кон, търсейки спасение. Ала цугцвангът води до нейната гибел: 14.h8K+ Цf6! и черните печелят.
И така, колкото и да е чудно, "сервисът" на белите се оказа абсолютно безполезен и даже вреден. Комично е, че същото се отнася и за черните. Ако те са на ход, белите се спасяват!
Ето как изглежда новата серия от варианти: 1...Цf2? 2.h4! - това продължение

осигурява важно темпо

и белите нямат проблеми по-нататък. Необходимо е по-хитро да се маневрира с царя: 1...Цf4!? 2.Цg2! Ако белите не открият този точен ход, веднага ще попаднат във водовъртежа на цугцванга, например: 2.Tb4+? Це3! 3.Tb1 Цf3. Но след правилното 2.Цg2 се стига до една удивителна позиция, в която подялбата на точката става неизбежна: 2...Txb7 3.Ta1 Ta7 4.Txa7! e1Д 5.Tg7!!

ДИАГРАМА 6


На диаграма 6 виждате финала, който е добре да се запомни. Тук въпреки материалното си превъзходство черните не могат да спечелят. По ирония на съдбата царят им прикрива важния диагонал h2-f4 и дамата не може да осъществява акции по него. Това е т. нар. позиционно реми.

ДИАГРАМА 7

Ако искате да научите повече неща за шахматното превъплъщение на Зоро, опитайте силите си в дешифровката на позицията, която виждате на диаграма 7. Дали белите могат да спечелят? Отговор се търси в двата възможни случаи: при ход на белите и при ход на черните. Подсказваме: белите трябва да се надяват преди всичко на хода Цf7.

12.08.2006

 

Мнения по темата: