Девети септември в първото наше евросело

За доброто на Калугерово с дявола ортак ставам, казва кметът

Веселка Венкова

Сградата на кметството с байраците

Това че днес няма тържества, не означава, че хората не уважават празника. Калугеровци тачат датата 9 септември, защото повечето са привърженици на социалната идея и след промените запазихме построеното. Не можахме до си опазим само селското стопанство. Имахме кравеферма с 530 животни - холандско стадо, за 15 дни ликвидационният съвет ги разпродаде. Имахме 5-6000 дка лозови масиви, направихме им капково напояване по израелска система и беряхме по 5-6 хил. т грозде. После дойдоха промените и сега едва връзваме 30-40 тона. Въздишайки и на пресекулки Димитър Диков разказва с носталгия за близкото минало. До него, на пейката в центъра на Калугерово седи възрастен мъж и кима в знак на съгласие.
Отсреща на фасадата на кметството се веят националния трибагреник, знамето на селото и флага на Европейския съюз. Вратите са широко отворени макар да е съботен ден. Отпред е спряна очуканата машина на Сергей Вачев и хората знаят, че кметът е на разположение. Малко след девет в сградата влиза местният полицай, а детският поет Тодор Нешков пристъпя със свитък в ръка. Носи на кмета стихотворенията си за третата антология "Калугеровски поети", която по традиция излиза от печат на 1 октомври.

Сергей Вачев в кабинета си, отворен за всекиго

На Девети септември Калугорово е притихнало, тържеството със заря е било предишната вечер, а топлият ден всеки използва да свърши още нещо. Първото българско евросело се намира в община Лесичово, на хвърлей е от магистрала "Тракия" и на 18 км от Пазарджик. Табелите, които местните окачиха веднага след подписването на договора за присъединяване на България през април 2005-а, вече са откраднати, но кметът Вачев е поръчал нови.
Дай му пък да обясни защо Калугерово вече е в Европа, за да разбереш, че в селото има действащи 30 предприятия и над 100 частни семейни фирми. Жителите са около 2000 души, къщите над 850, миналата година се родили 18 бебета, а досега през 2006-а са тринайсет. Може да ви звучи смешно, но знам термина на всяка булка в Калугерово, заявява кметът и доверява формулата на успеха - "Добра работа, хубав дом, повече деца". Гордее се особено с факта, че в основното училище няма слети паралелки, целодневната детска градина огласят 40 малчугана, а селото има две акушерки, сестра, лаборатория, общопрактикуващ лекар и стоматолог.
Кметският кабинет е витрина на промишлеността в евроселото. На етажерка са подредени продукти на българо-немското предприятие "Калофрукт", производител на сладка за Германия. В българо-китайската фирма пък правят спортни обувки, маратонки и чорапи, цехът за олио произвежда марката "Диамант", "Сатимекс" до дни очаква сертификат по ISO и се слави с хранителни продукти на основата на пчелен мед. За Винпром-Калугерово още се носят легенди, имат си собствен радио СОТ, манастирът "Св. Никола", основан през ХІІ век и причина за възникване на селото, още е духовно средище. Вачев гордо подарява календар за всички тържества и годишнини през 2006 г., подготвен от него, отец Ангел Тонев, директорката на ОУ Хр. Ботев" Стойничка Коприщенова, читалищната деятелка Калинка Иванчева, шефката на детската градина Илка Гинина и управителят на манастира Иван Димитров.
Кметът историк държи да ни покаже всеки паметен знак в Калугерово от времето на неговото управление. Социалистът с гордост сочи 12-метровия кръст на вярата, поставен от двама местни младежи край някогашната римска станция, води ни до плочата, напомняща за миналогодишното прииждане на Тополница, когато реката заля 70 имота, но пораженията са вече възстановени. Показва и знака, който свидетелства, че през 1533 г. през селото минал белгийския пътешественик и дипломат Корнелий Шепер. Той пръв оставя и писмено известие за селото във вековната му история.
За да стане ясно защо в Калугерово имат самочувствие и поздравяват Вачев с "Добро утро, еврокмете!", трябва да се каже непременно, че селото е откърмило 11 ятаци и партизани. Оттам са политикът Кимон Георгиев, графикът Георги Герасимов, певецът Васил Петров, Бисер Киров е калугеровски зет и много си го обичат местните, а кметът продължава да изрежда към трийсетина поети, още толкова художници, бизнесмени.
Оттук е д-р Иван Колчаков, когато беше кмет на Пазарджик, аз бях председател на съвета в Лесичово, а кмет на общината беше Иван Стоев, пак от нашето село. Свършихме добра работа, смее се Сергей. От миналата година си имаме интернет, е, без връзка с общинския център - Лесичово и областта - Пазарджик, но пък със света и Европа сме онлайн, хвали се Вачев и натъртва, че вече е поръчал и изработката на интернет страница.

11.09.2006

 

Мнения по темата: