Скандал

Няма война между писателите

Петър Христозов, автор на политически романи, твърди, че Владо Даверов иска да неследи името и тиражите на Христо Калчев и заедно с изадателя Огнян Младенов да направят доста пари за сметка на мъртвия писател

Петър Христозов

- Познаваше се с Христо Калчев, както и с издателя му Огнян Младенов. Ти самият си издал в "Световит" над 20 политически романа. Има ли според тебе скандал или война в писателските среди по повод излизането посмъртно (шест месеца след кончината на Христо Калчев) на "Вълчи капан"? А се очаква и втора част...

Христо Калчев

- Христо Калчев е голям български писател! Не случайно БНТ искаше да прави филм по първите му три вулгарни романа. Хората четат и купуват според вкуса си и най-паче по изискванията на времето. Историята е памет, а литературата я оживява в образи. Писателят е език и стил. Никой не може да сбърка Христо Калчев с Владо Даверов! Чиракът не може да свърши работата на майстора. И не случайно толкова известни автори като Виктор Пасков и Боян Биолечев си казаха тежката дума в защита на творчеството и на паметта на Христо Калчев. Бяхме заедно пред тленните му останки в Дома на киното. И Огнян Младенов. Владо Даверов не го видях. Зная, че бяха скарани с Калчев. Но толкова народ се стече на погребението, че Владо Даверов може да се е скрил някъде, но не това е важното. Не, никаква война или скандал няма сред писателите. Просто Владо Даверов иска да наследи името и тиражите на Христо Калчев, което е пълен абсурд, и заедно с издателя да направят доста пари за сметка на мъртвия. Отвратително мародерство! Но дори държавата и безочливата медицина печели от търговията с трупове...
- Беше ли приятел с Христо Калчев и споделял ли е с теб, че иска да представи мутрите като участващи в управлението на България? Известна е крилатата фраза на Христо Калчев "В много страни има мафия, а у нас мафията си има държава."
- Не съм от приятелите на Христо Калчев. Особено ценя романа му "Белият дявол и неговите синове" и съм казвал това на мнозина. После той създаде вулгарните си романи, които не харесвам. Често в компания сме пили заедно водка или уиски, но винаги сме спорили. Когато книжният пазар се задръсти от вулгарните му романи, издателят Огнян Младенов ни предложи да напишем обща книга, в която Христо Калчев да ме интервюира. Нищо не излезе. Двамата сме коренно различни автори, читателите най-добре го разбират, даже критиците ни.
- Големият Богомил Райнов те нарече "автор на българския политически роман". Генерал Бойко Борисов извика Христо Калчев и поиска от него да направи завой във вулгарните си романи и да започне да пише политически?
- Христо Калчев имаше своето мнение, което тежеше. Той диктуваше, не му подсказаха. Дори когато писа да бъде премахнат Ахмед Доган и жълтата преса си измисли, че Сокола го е третирал в хладилна камионетка за няколко часа и това е причината за тежкото заболяване и смъртта на писателя, Христо Калчев достойно отрече. Питал съм го направо: "Богомоли Бонев ли те осведомява за мутрите?" Христо Калчев ми отговори: "Глупости! Аз съм автор на мутрите." Христо Калчев ми отговори: "Глупости! Аз съм автор на мутрите. И никога няма да се занимавам с политически глуупости, ти си техен автор."След смъртта на писателя някои от читателите му и книгоразпространители ми стискаха ръката: "Ти заемаш нишата на Христо Калчев вече!" Това е далече от истината. Казах, че сме диаметрално противоположни.
- Но във "Вълчи капан" Христо Калчев пише за Бойко Борисов?
- Всичко е възможно. Но в нито един от вулгарните романи на Христо Калчев няма политика. Даже в "Убийте генерала", където пряко е визиран Богомил Бонев, или в последния, издаден приживе "Изстрелът на амнистията". Авторът на българския вулгарен роман се занимаваше с политиците, доколкото те са свързани с организираната престъпност, чиито ярко изразени герои са неговата любов. Не ме разбирайте криво. При издателя Огнян Младенов с Христо Калчев се виждахме през ден, пиехме си питието, спорехме, но не се скарахме повече от три години. Това двама души да изядат почти три килограма сол. Ще ти открия една тайна. След смъртта на Христо Калчев дойде при мен едно борче и каза, че писателят е лъгал и използвал мутрите. Не му повярвах. Колкото и себичен да беше, Христо Калчев се раздаваше, не крадеше. Особено истината. Някога обвиняваха и Николай Хайтов, че всичките му прекрасни разкази са на един поп, ходжа или беден учител.
- Какво пишеш сега? Последният ти роман "Власт назаем" докачи бивши и настоящи политици, генерали, дипломати.
- Съвсем скоро ще излезе "Животът на излишния човек". Кой е той? Аз или ти. Престъпниците или полицията. Тружениците или политиците. Е, това е философски въпрос, а отговорът е - всички, ако не се научим да различаваме доброто от злото. В този роман на прицел са Иван Костов и подаръкът, който направи на Алесандро Профумо - "Булбанк". Преди сватбата на дъщеря си с Алесандро-син. Една ужасно цинична история за министър-председател и мафиот от Коза Ностра, покровителстван от бившето КГБ.
- Защо напусна "Световит" и даде гръб на Огнян Младенов?
- Първо, издателството му няма сериозни редактори, липсват коректори. Читатели ми се сърдеха за грешките, които не са мои. И второ - не всичко е пари в този бизнес. Уж с Христо Калчев бяха дългогодишни приятели... Сега се оказва, че всичко е било гол интерес. Дори тази шумотевица в крайна сметка е реклама, която е в изгода на Младенов и Даверов.
- Вярвате ли, че "Вълчи капан" е книга на Христо Калчев?
- Подиграват се със съда: "Да влезе убитият!" Мъртвият Христо Калчев е единственият свидетел на Огнян Младенов и Владо Даверов, а обвинението срещу двамата - тежко: Съвест срещу пари, много пари. Писателят не може да се защити, но читателите му са извънредно много. Те имат думата.

Атаката е срещу Владо Даверов

Това казва издателят Огнян Младенов, който твърди, че ръкопис все пак е имало

- И все пак има ли ръкопис на Христо Калчев "Вълчи капан" или запис?
- Да, ръкопис има.
- Чие е заглавието "Вълчи капан" - на Христо, на Владо Даверов или на издателя?
- Нито на Владо Даверов, нито на издателя. Последното заглавие, върху което работихме е "Капан за вълци". Мислехме да го променим..., но се отказахме. Въобще всичко около тази история е много абсурдно. Смятам, че атаката е изцяло срещу Владо Даверов, някой го е мразел или нещо подобно, станал е стръв в нечий капан...
- Какво се случи с ръкописа "Вълчи капан"?
- Това е игра на думи. Последната редакция, която направи автора е със заглавие "Вълчи капан". Той може би щеше да го промени.
- На пазара с какво заглавие излиза романът?
- "Вълчи капан" - работното заглавие на "Капан за вълци". Най-накрая решихме да оставим това име. В крайна сметка един автор може да сменя и десет пъти заглавията си, ако поиска. Знам, че на пазара има вече книга "Вълчи капан" на Атанас Мандажиев и че не е редно да пускаме друга книга със същото заглавие, в това ни обвини и Виктор Пасков и т.н. Но това е положението.
- Петър Христозов ви обвинява, че искате да спечелите пари за сметка на мъртвия писател?
- Нека си говори, каквото си иска. Това е негово право. Ще видя дали ще отговарям на нападките му.
- Има ли връзка скандала с намеренията да се правят филми по романите на Христо Калчев?
- Да. Става въпрос за филмирането на първите три книги на Христо Калчев, за което много се говори и даже са правени опити.
- Знаете ли да се работи в момента по някой сценарий конкретно?
- Не мога да ви кажа. А и не ме интересува. Освободил съм всички от авторски права за филмиране. Но тази идея все още не е отпаднала.

Страницата подготвиха Надя Ушева и Тодор Коруев

29.09.2006

 

Мнения по темата: