Дора Бонева събира цветовете, които се обичат

Изложба на художничката се открива днес в галерия "Кръг+"

Тодор Коруев

Автопортрет

Дора Бонева е майсторка на портретите. В "колекцията" си има портрети на Висоцки (изгубил се, че го рисувала повторно), на Апостол Карамитев и Григор Вачков, на учителя й проф. Дечко Узунов (Бай Дечко и позирал прав) и разбира се на поета Любомир Левчев, с който са заедно близо половин век. Художничката казва: "Портретът е най-интересното предизвикателство, защото, когато правя портрет, научавам за човека, за няколко часа повече, отколкото за десетилетия, ако съм го познавала."
Живописта е стихията й, освен портрети рисува композиции, натюрморти, пейзажи. В последните години нареди няколко изложби отвъд океана. Там определят стила на Дора Бонева като "експресивен реализъм". Нищо от това, че някои нереализирани изкуствоведи й напомят, че е била и социалистическа реалистка. Но все пак за Дора Бонева главното си остава човекът, неговият характер и душата му, която търси щастието. Дори в пейзажите - природни и градски, това се усеща.
Нейни произведения могат да се видят от днес (откриването е в 18 ч.) в ретроспективна изложба в галерия "Кръг +" (ул. "Будапеща"5).
Художничката е родена на 11 април 1936 г. в Габрово в семейство на музиканти. Завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Дечко Узунов. Участва във всички национални и общи изложби в страната и чужбина. Има над 30 самостоятелни експозиции. Била е награждавана за свои творби от Съюза на българските художници, от Софийската община, от Културния институт "Солензара" в Париж, със сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства и много други. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература със седалище в Париж. През 1989 г., 1990 и 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994/95 г. от "Грифис арт център" в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ. Нейни картини са изложени в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка, САЩ.
Основната стихия на Дора Бонева е да събира цветовете, които се обичат (както казваше за звуците Моцарт") - така я характеризира Любомир Левчев. А Ален Боске добавя: "У Дора Бонева има професионализъм, който тя съчетава със своята вътрешна нужда изведнъж да прелее видимото в невидимото."

09.10.2006

 

Мнения по темата: