Духовност

Ваятели на книгата

Илюстрации, шрифтове, произведения на графичния дизайн, корици, рисунки, акварели и пастели, вдъхновени от стихове и проза, прецизни етюди към научни текстове, изящни екслибриси - всичко това може да се види на "Шипка" 6 до 30 октомври

След дългогодишно отсъствие "се завърна" националната изложба "Изкуство на българската книга". Тя представя повече от две хиляди експоната на 93-ма наши автори, работещи във всички области на изкуството на книгата. Творбите могат да се видят до 30 октомври в националния изложбен център за съвременно изкуство на СБХ, ул. "Шипка" 6 в столицата.
В тазгодишното издание първа награда в раздела "Графичен дизайн на книги" на името на Иван Кьосев получи Цвятко Остоич. Втора и трета награда отидоха при Яна Левиева и Кирил Гогов, грамота получи Севда Потурлян.
За "Графичен дизайн на периодични издания" почетна награда бе присъдена на проф. Владислав Паскалев. Борислав Кьосев, Тоня Горанова и Цвятко Остоич взеха първото отличие за в раздел "Графичен дизайн на дидактични издания". Боряна Паскалева и Теменужка Стоева взеха второто, а трета награда бе за Буян Филчев, Капка Кънева получи грамота.
Наградата "Александър Денков" за илюстрация бе връчена на Тоня Горанова, второ и трето място в този раздел са Ясен Гюзелев и Киро Мавров, и грамота за Яна Захариева.
Проф. Владислав Паскалев бе удостоен с приза "Проф. Васил Йончев" за шрифт. В този раздел бяха отличени още Иван Кьосев и Развигор Колев, проф. Тодор Варджиев и с грамота - Дамян Дамянов.
За свободни произведения по литературни текстове&EXLIBRIS първа награда "Христо Нейков" бе определена за Галина Павлова, втора - за Христо Кърджилов, трета - за Ралица Николова, грамота - за Чавдар Гюзелев.
Бяха връчени и няколко специални награди: "Pro arte imprimendi" (за печатарско майсторство) на списание "Полиграфия" и Съюза на печатарската индустрия в България - за книгата "120 години Българска народна банка"; за издателска политика в областта на изкуството на книгата - за издателство "ПенСофт"; на Държавната агенция за закрила на детето - за илюстрации на детска книга - на Виктор Паунов; на секция "Графика" за високи професионални постижения в областта на екслибриса - Юлиан Йорданов; на секция "Графика" за принос към изкуството на екслибриса в България - Онник Каранфилян. Наградата на Националната художествена академия за млад автор получи Сияна Захариева.
Двадесет и седем броя монографии на Борис Ангелушев връчи на наградените фондация "Борис Ангелушев", научи ДУМА от Милка Пейкова. А останалите деветима от бившите лауреати са получили по едно библиофилско издание на монографията на Борис Ангелушев.

Носители на голямата награда на Съюза на българските художници "Борис Ангелушев" за високи постижения в изкуството на българската книга:

1968 - Александър Денков
1969 - Иван Кьосев
1970 - Владислав Паскалев
1972 - Румен Скорчев
1974 - Борислав Стоев, Иван Кьосев, Стоян Анастасов
1976 - Любен Зидаров, Нева Тузсузова, Христо Нейков
1978 - Богдан Мавродинов и Жеко Алексиев, Николай Стоянов, Олга Йончева
1980 - проф. Александър Поплилов, Кънчо Кънев, Мана Парпулова
1982 - проф. Васил Йончев, Стоимен Стоилов
1984 - проф. Владислав Паскалев, проф. Румен Скорчев, Симеон Венов
1986 - Александър Алексов, Николай Алексиев, Стефан Марков
1988 - Кънчо Кънев, Тоня Горанова
1990 - Виктор Паунов
2006 - Жеко Алексиев



Жеко Алексиев - графичен дизайн на "Българска книга. Енциклопедия" ("ПенСофт")


Борислав Кьосев, Тоня Горанова, Цвятко Остоич - графичен дизайн на "Музика за 8. клас ("Булвест", 2000)


Владислав Паскалев - графичен дизайн на "Буквар за 1. клас" ("Анубис")


Цвятко Остоич - графичен дизайн на "Борис Христов" от Карло Курами и Маурицио Модуньо ("Литературен форум")


Виктор Паунов - илюстрация към "Приключенията на безстрашния Жуау" на Жузе Гомеш Ферейра (изд. "Панорама")


Онник Каранфилян - exlibris Салон на изкуствата в НДК, 2004


Сияна Захариева - илюстрация към "им Дум и вълшебната книга" от Стефка Стойкова


Юлиан Йорданов - exlibris "Вечност"

12.10.2006

 

Мнения по темата: