Заработи най-голямата птицекланица на Балканите

Икономическата група "Градус инвестира 35 млн лв в супермодерна фабрика, която има капацитет от 40 хиляди тона пилешко месо годишно

Христо Димитров

Премиерът Сергей Станишев, заедно с братята Иван и Лука Ангелови, в присъствието на старозагорския владика Галактион прерязаха лентата на супермодерна птицекланица , където са инвестирани 35 млн лв.

Супермодерна птицекланица с годишен капацитет за преработка на 40 хиляди тона пилешко месо заработи в Стара Загора. Инвестицията от 35 млн лева е направена от икономическата група "Градус", собственост на братята Иван и Лука Ангелови. Предприятието е сертифицирано по международните стандарти за качество - НАССР, ISO и QS. В него работят 350 души, оборудването е на лидер в изработването на машини за такъв вид производство. Дължината на конвеира е 663 метра. Сградата е разпределена на три сектора, в помещенията се поддържа температура от минус 18 до 6-8 градуса градуса. Уникални за родните условия са опаковъчните машини, чрез които се запазва свежестта на месото и се удължава срока на годност.
Линия е с единствената на Балканския полуостров система за качеството по различни критерии - пигментация на кожата, деформация на карйниците, кръвонасядания и т.н. Системата гарантира, че до потребителя ще достигне само месо от птици с първо качество, обясниха пред ДУМА собствениците на "Градус". Днес икономическата група разполага с модерна люпилня край Ямбол, фуражен завод в Нова Загора и птицеферми, в които месечно се угояват над 650 000 бройлери, в нея работят над 1 2000 служители.
Лентата на новото предприятие преряза премиерът Сергей Станишев. Той заяви, че винаги е подкрепял производителите, чиято дейност водят до повишаване конкурентноспособността на българската икономика. Според него "Градус" е социално ориентирана фирма, както по отношение условията на труда, така и по отношение перспективите за хората, които работят.
По думите на премиера членството на България в ЕС освен всичко друго представлява и достъп на родните производители до един огромен пазар от близо 500 млн потребители. Сигурен съм, че ние българите ще покажем, че можем да бъдем конкурентноспособни, да постигаме целите си и да живеем по-добре, каза още Станишев.

16.10.2006

 

Мнения по темата: