Галерия

Дора Бонева - юбилейно в "Кръг+"

Стабилната композиция, невероятната лекота на изказа и топлият колорит създават настроението и притегателната сила на изкуството й

Снимки Диана Милева

Изкуството на Дора Бонева достига до сърцата на хората. Живописните й творби носят радост, вдъхновение и надежда. Силата им е в откритата и честна позиция на художничката към света. Нейното вълнение и преклонение пред всичко, което ни заобикаля се предават и на зрителя. Тънкият усет и умението й да претворява по завладяващ начин действителноста, с проникновение да рисува портрети на хора, да пресъздава кътчета от природата с голяма любов, са качества, присъщи на изявения творец.


Изложбата на художничката в галерия "Кръг+" е свързана с юбилейната й годишнина. Творческата й биография е дълга и наситена с много събития, които изиграват съществена роля в развитието й като художничка. Зад гърба си има повече от шестдесет самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Сред престижните награди, които получава за своето творчество, са тези от Съюза на българските художници, от културния институт "Солензара" в Париж, от Френската академия за изящни изкуства. В продължение на двадесет и пет години е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж. Участията й в Есенния салон в столицата на Франция през 1989, 1990 и 1993 г. и избирането й за гостуващ художник за сезона 1994-1995-а от "Графис арт център" в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ, са част от значимите изяви на авторката.


На настоящата изложба тя показва портрети, пейзажи, композиции и натюрморти. Голяма част от картините са собственост на галериите в София и страната - Националния музей на българското изобразително изкуство, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Габрово, Ловеч, Пазарджик и т.н. Човекът с неговите характерови особености и душевни качества е предизвикателство за Дора Бонева. Във всеки портрет, нарисуван от нея, е уловено нещо от истинския характер на модела и от временното му настроение. Заедно с това художничката предава и своето отношение към този, когото рисува. Нейните портрети говорят много за хората, които гледат от платната, като откриват не само физическия, а и духовния им облик. От тях се излъчва позитивна енергия и настроение и ако случайно портретът не се получи, художничката го оставя настрани и продължава работата си над него в по-добър момент. Дора Бонева има много незавършени портретни творби, от които може да направи цяла изложба. В настоящата експозиция са включени портрети на видни личности на изкуството, сред които актьорите Апостол Карамитев и Григор Вачков, учителят й в Художествената академия - Дечко Узунов, руският актьор Владимир Висоцки, съпругът й - поетът Любомир Левчев. В портретите на най-близките й хора се усеща специалната нагласа и душевната й връзка с тях - "Марта", "Майка ми", "Разходка".


И пейзажът е жанр, който я привлича. В началото за нея е любопитен градският пейзаж. Тя открива някаква романтика в претворяването на различни сгради, покривите им, улиците на София и други градове, които посещава в много страни - "Зима в София", "Рига", "Сан Марино", "Париж". Като част от пейзажа дървото присъства в платната й - "Бели дървета", "Дървото на Драго". Тя предпочита да го рисува през есента и зимата, когато листата са опадали и голите клони и стволове имат човекоподобни форми - "Дъжд", "Червеното дърво", "Есен". Море започва да рисува едва преди дванадесет години, когато пребивава като гостуваща художничка в Америка и това пътуване освежава творческите й търсения. Водните повърхности създават очарование в картините на художничката, а съчетанието на цветове показва възможностите й на изключителен колорист - "Северният фар", "Южният фар", "Залив в Ирландия". Интересно при Дора Бонева е това, че когато работи, прави по няколко творби едновременно и за да си почива рисува натюрморти. Най-многобройни са тези с цветя във вази, има и серия кактуси, както и алое, което преди години започва да претворява в картините си и това растение става като запазена марка в изложбите й.
Творбите на Дора Бонева се отличават със стабилна композиция, невероятна лекота на изказа и топъл колорит, който създава настроението и притегателната сила на изкуството й.

Тиха светлина в картините на Андрей Янев

Снимки Юрий Стоянов



Пътуването на художника Андрей Янев до Света гора открива пред него друг свят, далеч от всекидневието и суетата, свят на спокойствие, умиротворение, на невероятен душевен комфорт. В своята изложба, подредена в Софийската градска художествена галерия, той отразява духа, романтиката и неповторимостта на това божествено място и природата с нейната магнетична сила. Художникът е член на екипа, участвал в експедицията до Света гора, чрез която Нов български университет трета поредна година осъществява своя проект "Атон в българската словесност и култура".

Като художник стенописец и чувствителен творец той има особен усет към това, което се изправя пред погледа му и търси духовното при срещата с великолепните фрески, черкви и манастири на Атон. Специалността, която завършва в Националната художествена академия в София, а след това и специализацията по художествен емайл в Санкт Петербург му помагат в овладяването на тънкостите в технологична посока. Способността да се изразява по различни начини е резултат от доброто владеене на техниките и познанията му в това отношение. Тези знания той се стреми да подчини на мисленето, като залага на експеримента в работата си. Без да се притеснява от размерите, представя на изложбата произведения както с акварел, така и с маслени бои. Монументален изказ и желание да се създаде атмосфера, изпълнена с фантазия и мистичност, са заложени в картините му "Ангелска песен", "Скрит хоризонт", "Свидетели" и т. н. Те сякаш излъчват "тиха светлина", която в това кътче от рая художника открива във всичко - времето, хората, величествената природа.
Част от работите в изложбата са подчинени на реалистичното представяне на действителността. В трудната техника на акварела авторът ни запознава с външния изглед на различни места в Света гора ("Банското крило на "Зограф", "Келията "Достойно ест", "Скитът Св. Андрей"). По-важни за него са живописните платна, в които чрез образи и колорит предава настроението и духовната мощ на Атон. Най-ярко след посещението там в съзнанието на художника остават душевният уют, чистотата, спокойствието и красотата на цветовете, които той предава на зрителя чрез картините си. Навсякъде в Света гора има нещо, което привлича, вълнува съзнанието и ако в църковния храм по думите му човек се чувства малък и нищожен, тук той е щастлив и равен.

Страница на Дочка Кисьова-Гогова

17.10.2006

 

Мнения по темата: