Памет

Вазовите книги са нашата духовна родина

Бродираният халат с бродирана шапчица, сребърната лира със сребърен венец и позлатената панделка са сред уникалните подаръци на големия творец

Надежда Ушева
Снимки Диана Милева

Георги Евстатиев, Иван Вазов, 1916 г.

За първи път цяла изложба представя подаръците, които Иван Вазов е получил за двата си юбилея и някои от даренията за музея, каза за ДУМА Мирела Иванова, уредничка на къщата-музей на големия български писател в София. Последното дарение е от художника Веселин Праматаров - няколко акварела, които илюстрират Вазови стихотворения и бяха подготвени специално за книгата "Аз съм българче", излязла преди няколко години, поясни тя.
Картините и вещите на Вазов, които са показани до 12 ноември в столичната галерия "Сибанк", са не просто красиви и ценни, те са направо безценни, коментира Иванова. Сред експонатите са две големи платна на Мърквичка, поздравителни адреси, портрети, правени от Антон Митов, от Павел Морозов, от Георги Евстатиев от 1916 г., творби на Евгения Шац, на Елисавета Консулова, шаржове на Александър Добринов, Андрей Николов. Уникални са и ордените, които Вазов е получавал, забележителен е бродираният халат с бродирана шапчица, сребърната лира със сребърен венец и позлатена панделка и т.н. За съжаление дори голяма изложбена зала не може да събере всичките предмети, които изразяват признателността на българите към гениалния писател, смята уредничката на Вазовия дом.

Антон Митов, Иван Вазов, 1895 г.

Поводът за тази необичайна изложба е 80-годишнината от откриването на първия български литературен музей. Той отваря врати пет години след смъртта на Иван Вазов, на 28 ноември 1926 г. Негов първи уредник е писателят Елин Пелин, който в продължение на цели 20 години "управлява" Вазовия дом. Това е факт, който показва не само формалната, но и същностната приемственост в голямата българска, реалистична, разказваческа традиция - подчертава Мирела Иванова. По нейните думи не случайно експозицията се нарича "Памет за признанието", защото още приживе Вазов се е радвал на изключително признание и още приживе този дом е бил своеобразен музей. В спомените си писателят Стилиян Чилингиров споделя как сред учениците, които са идвали в София, е било мода първо да посетят прочутата къща. Те са изпълнявали Вазови песни с надеждата поетът да се появи от някой прозорец, за да могат да го зърнат, макар и за миг, разказа с усмивка Иванова. Проф. Иван Шишманов често е споделял със самия Вазов идеята този дом един ден да се превърне в българския Делфи, да стане отворено духовно място за всички българи. Проф. Шишманов е един от инициаторите за създаването на музея, затова и неговият портрет - дело на Елисавета Консулова, е на видно място в изложбата, обясни Иванова.


Сребърна лира с венец и позалатена панделка (Дар на Вазов от юбилейния комитет за първия юбилей на поета през 1895 г.)

Тя отбеляза, че благодарение на ЮНЕСКО е направена голяма реставрация на къщата-музей - на битовата експозиция, през 2001 г. За съжаление обаче поради твърде недалновидна политика - спиране на парното, замръзване на тръбите, се получи голям и неприятен теч в стаята на Съба Вазова и се нуждае от реставрация, каза Иванова. Многократно сме писали проекти и сме кандидатствали за средства, за да се възстанови тази стая в нейния истински вид, разказа уредничката. Тя подчерта, че големият проблем на кащата е неговата документална експозиция, която е не само остаряла, но и извехтяла и разваля цялостното впечатление от другата част на музея, която свети чрез своите вещи и добър вид. Правени са и многократни опити за намирането на средства за създаването на нова, модерна и доста по-подвижна и по-компактна документална експозиция. Така че помещението, в което се намира тя, да позволи по-често да се организират писателски и поетични срещи, рецитали, литературни четения, които още повече да оживят духовното средище, допълни Иванова.

Харалампи К. Тачев
Поздравителен адрес от Съюза на учителите от прогимназиите и средните училища в България за втория юбилей на Вазов през 1920 г.

Изказвам благодарност към Министерството на държавната администрация, което по повод на юбилея подарява на Вазовия музей нов модерен компютър с модерен монитор. Това за нас е щедър жест, подчерта уредничката. По нейните думи би било много по-радостно, ако се проявява по-голямо внимание от страна на българските държавници и политици към нашата културна памет, не само, когато става дума за златни съкровища. Защото съкровищата на духа, които се пазят в този дом, могат да се окажат по-безценни от златните съкровища, коментира уредничката. Според нея Вазовите книги са нашата духовна родина. Ние сме такива, каквито той ни е проумял, разказал и описал и живеем досега в неговия роман "Нова земя", казва в заключение Иванова.

Орден за граждански заслуги
(втора степан, с който писателят е удостоен за първия си юбилей през 1895 г.)


Метална мастилница
(дар от офицерския хор при Първи артилерийски севлиевски полк за първия юбилей на Вазов през 1895 г.)


Указ номер 73 НВ Борис III и решението на Народното събрание за провъзгласяването на Вазов за народен поет и народното дарение за втория юбилей през 1920 г.


Орден "Св.св. Кирил и Методий"
с лента и звезда, с който Вазов е удостоен за втория си юбилей през 1920 г.

03.11.2006

 

Мнения по темата: