Наука

Замъкът на Смиловене

Величествена крепост на тракийски владетел отпреди 2500 години разкри край Копривщица археоложката Даниела Агре

Велиана Христова

Даниела Агре

Неочаквано щастливо завърши проучвателният сезон за археоложката от АИМ-БАН Даниела Агре, която стана известна с откриването на богатия владетелски гроб при Златиница-Маломирово миналата година и на "златното" погребение при Синеморец това лято. Екипът й миналата седмица се прибра от Копривщица, където този път не се натъкна на злато, но откри нещо, което за науката вероятно е по-ценно и от най-блестящото съкровище.

Величествена укрепена резиденция на тракийски владетел - наистина като по учебник, разкри Агре на билото на скалист хълм в местността Смиловене в землището на Копривщица. Такъв обект по нашите земи досега не е проучван - укрепен замък, в който вероятно е живеел тракийският владетел на региона в края на V в. пр.Хр. Подобно укрепление се нарича тюрзис - с тази дума Ксенофонт е назовал резиденцията, в която е бил приет от тракийския династ Севт II. Смята се, че единственият проучен тюрзис по нашите земи е този в древната столица Севтополис, останала под яз. "Копринка" край Казанлък. Миналата година в местността Кози грамади до Хисаря бяха открити останките от владетелски дворци. Тюрзисът в Смиловене обаче е класически - от ранна епоха е, бил е извън селище, силно укрепен и обитаван вероятно само от вожда, негомата охрана и "обоза", както бихме казали днес.

От височината като на длан се вижда гр. Стрелча, край който се намира известната царска гробница в Жаба могила. Хълмът с укреплението е бил жестоко опустошаван от иманяри още през 30-те години на ХХ век, но в последно време вандалите са надминали себе си - всичко наоколо е претърсено с металотърсачи, камъните от запазените градежи на места са варварски разбити, разровени и потрошени, показва Даниела Агре. Да се чуди човек не е ли останала у днешния българин капчица уважение или поне емоция към историята и ценностите ни!

Като архитектура укреплението е уникално. Построено е на билото на хълма върху естествена скала, която от северната страна е била отрязана отвесно, за да бъде недостъпна крепостта. На това място е направен 15-метров ров, който е служел и като каменна кариера, и като допълнително фортификационно съоръжение, установява археологическият екип. Разкопките всъщност са още в началото, но вече добре се вижда как стените са градени нагоре, следвайки формата на скалата. Крепостната стена, която огражда целия тюрзис, е правена с т.нар. сух градеж от огромни гранитни блокове (квадри), перфектно обработени и плътно прилепнали един в друг. На снимките археолозите ясно са запечатали малки дупки в долните камъни, в които вероятно е закрепван лост, с който са избутвани горните квадри, за да прилепнат плътно. Помежду им има пълнеж от ломени дребни камъни, примесени с пръст. Стените са запазени на над 1,80 м височина, а дебелината на зида е 2,50-2,80 м. Блоковете са разположени шахматно в 4 реда и са с различна височина и размери - очевидно, за да бъде по-стабилна стената. Същият гранит е бил използван и при строителството на гробницата в Жаба могила, забелязва веднага Даниела Агре.

Затворено между крепостните стени е било пространство с площ около 220 кв. м. Входът е вероятно от юг. В скалата е оформена тераса и човек веднага си представя как на нея владетелят оставял коня си. Оформен е бил двор, в чиято северна част е самата сграда. По останките от градежа личи, че тук е използван втори вид камък - пясъчник, а квадрите са още по-прецизно обработени и може да се определи, че постройката е била на два етажа. Тюрзисът е изключително масивен и е трябвало да изрази величието и мощта на тракийския владетел.

Доколкото големият гробен комплекс в Жаба могила се намира твърде близо - на около 6-7 км от това място, Даниела Агре предполага, че династичният замък в Смиловене има безспорна връзка с него. В Жаба могила несъмнено е бил погребан и почитан мощен владетел, пред входа на гробницата навремето бяха открити четирикола колесница с два коня и украсеи с над 50 сребърни апликации. Още един кон е бил положен само с юзда. А според вярванията на траките конят е заместителят на царя-жрец и е връзката с Отвъдното. Според хипотезата на Агре тюрзисът е принадлежал на местния владетел на племето беси, който след смъртта си е бил погребан в Жаба могила. Възможно е, казва тя, да се търси и връзка с гробните храмове в Старосел, които заедно със съоръженията при Копривщица и Стрелча да образуват един комплекс. Доколкото обаче в науката има и хипотеза, че част от бесите към края на V век пр.Хр. са били приобщени към царството на одрисите при владетеля Ситалк, тепърва ще се анализира вероятността уникалните архитектурни решения на новооткрития тюрзис да имат връзка с одрисите.
В средата на източната стена археолозите се натъкват на непознато досега отводнително съоръжение - прецизно издълбан в камъка канал е минавал през цялата стена малко над основата й и вероятно е извеждал дъждовната вода през своеобразен чучур навън от укреплението. Току под канала иманярите са изровили огромен изкоп. А че това е станало наскоро, археолозите веднага разбрали, защото на мястото се въргаляла бутилка "Девин" с розов етикет, който се появи не тъй отдавна. Възможно е в древността под стените да е имало пространство, в което да е обикаляла стражата, допуска заместникът на Даниела в екипа - Деян Николов. Това, разбира се, ще бъде установено догодина.
Според Даниела Агре крепостта е била използвана чак до IV в. от н.е. Екипът е намерил много останки от керамика, която е благодатна за датиране на обиталището - в пластовете се смесват останки от ритуални и трапезни тракийски и по-късни антични съдове. Това ни дава възможност да се докоснем до всекидневния бит на обитателите на тюрзиса и по намерените многобройни тежести за стан например да съдим, че на това място са извършвани и обикновени битови дейности, обяснява Агре. Намерените монети рамкират наистина дълъг период на обитаване - от края на V в. пр.Хр. до края на IV в. от н.е. Сред находките е сребърна монета на императрица Фаустина - съпругата на Марк Аврелий, която е сечена в периода 161-175 г.
по хълма надолу навсякъде се въргалят камъни от градежа. Понеже са масивни, някои тежат около един тон, не са били отмъквани. А това означава, че е напълно възможно целият тюрзис да бъде възстановен в автентичния му вид и да стане изключително атрактивен и ефектен паметник, сравним с тези в Делфи, смята Даниела Агре. От другата страна на рова археолозите са забелязали останки от други постройки, също оградени с крепостна стена - може би къщи за охраната или за прислугата. Но на този терен екипът още не е проучвал нищо.
Освен на интересния обект археолозите не могат да се нарадват и на още нещо - на прекрасните хора, които са открили в Копривщица. Кметът Никола Каменаров помагал с всички сили на екипа, сам донесъл дори лопати. Осигурил незабавно полицейска охрана на обекта, която ще остане на мястото и през цялата зима до откриването на следващия проучвателен сезон. А проучването и охраната са станали възможни, благодарение на спонсорството на "Геотехмин". Директорката на музеите в града Искра Шипова пък довела всичките си хора и ученици да помагат в разкопките на екипа на Агре, която както винаги работи с много студенти. Миналра е седмица, а тя все посяга към диска, на който копривщенци са записали цяло филмче от последната вечер на раздяла - весело тържество с игриви подаръци, с баница, театрални миниатюри, с хора и ръченици, с диджей. За всичките си археологически години не съм изживявала подобно нещо и съм благодарна за това, което тези хора направиха за нас, споделя искрено Даниела Агре.

28.11.2006

 

Мнения по темата: