Бойко тръгва към властта

Борисов не обеща 800 дни, но се зарече за 800 лв. необлагаема заплата

Златина Георгиева

Неформалният лидер Бойко Борисов и шефът на новата партия Цветан Цветанов гледат напред и нагоре

Снимка Радила Радилова

Знам, че при нас са внедрени хора. Шансът им е докато ги разкрия. Това обяви Бойко Борисов в стъпителните си думи към учредителите на партията ГЕРБ вчера в НДК. Той помоли за гратисен срок, в който да открие врага в редиците на формацията. До 10-20 минути ще ги отстранявам, обеща Борисов на своите. На мен власт не ми е нужна, искам да я взема и да я дам на вас. Използвайте ме, за да я вземем. Така столичният градоначалник взриви 3478-те учредители на политическата си формация. Според него организацията на учредяването на ГЕРБ е най-лесна. За мен не е проблем да събера близо 4 хил. души в зала, мотивира се Бойко. Той учреди фформацията си от фотьойл на сцената на зала N 1 на НДК. Пред учредителите на ГЕРБ Борисов очерта три основни приоритета на партията.
Борба с корупцията и реформа в съдебната власт са номер едно, защото разбирам от това, заяви неформалният лидер. Ценност за партията ще е семейството. Защитата на националните интереси също е сред акцентите на ГЕРБ. Борисов се възмути на неангажираността на политическия ни елит, който не направил необходимото да се приеме 8-месечния гратисен период за затварянето на блокове III и IV на АЕЦ "Козлодуй".
Столичният кмет не обеща благоденствие за 800 дни, но заяви, че когато ГЕРБ дойде на власт, необлагаемата минимална заплата ще е 800 лв. В краткосрочен план тя щяла да стане 1000 лв. Борисов се обяви и за данъчна амнистия. Необявените доходи да се огласят в кратък срок, ако това не се случи, Борисов обеща високи данъци за нарушителите.
В програмата на ГЕРБ залегнаха и други разнообразни задачи. Новите партийци се обявиха за изграждане на демократични ценности у малките българчета още от детската градина. Застраховка нетрудоспособност ще обезпечава хората при злополука или старост. В друг случай парите ще се отпускат на семейството, което да се грижи за пострадалия.
По устав общинските и областните ръководства ще се избират от изпълнителна комисия, която е ръководния орган на ГЕРБ. И на двете равнища тя ще избира измежду 3 кандидатури за общински и областен ръководител. Изпълнителната комисия е 7-членен орган, включващ и председателят на ГЕРБ. Тя е с мандат от 3 години. Единствената пречка за членство в ръководните органи на партията да е принадлежност към Държавна сигурност, записаха в устава си учредителите.
С горещата препоръка на Бойко Борисов 3410 делегати избраха за председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Още в петък съм го освободил от поста зам.-кмет на София, заяви Бойко. Той допълни, че Цветанов го познавал много добре и знаел какво може да направи сам и кога да го пита. Аз съм гарант на ГЕРБ и ще се намесвам, когато трябва, обяви Борисов. Цветанов обясни, че ГЕРБ няма да има собствена група в парламента, както и общински съветници в СОС. Те обаче щели да се възползват от подписаните споразумения с формацията на Димитър Абаджиев и БЗНС-НС на Мозер, с които да предприемат общи действия.
Предстои подписването на обществен договор за взаимодействие между партията и гражданско сдружение ГЕРБ. Това съобщи вчера пред ДУМА шефката на неправителствената организация Душана Здравкова. Тя допълни, че организацията ще подпомага политическата формация кадрово. По думите й сдружението ще има роля и на аналитичен център.
На форума са били поканени 13 представители на посолства на страни от ЕС. Присъстваха посланикът на Полша Лукаш Химяк, секретарите на посолствата на Унгария Мило Гардуш, на Холандия Боряна Кацарска и на САЩ Брад Фридън. Гост беше и председателят на фондация "Конрад Аденауер" за България Ралф Якш. Кметовете на Сливен Йордан Лечков, на Каварна Цонко Цонев и на Плевен Найден Зеленогорски също бяха в залата. Бившият депутат от НДСВ Александър Филипов и близкият до Стефан Софиянски Константин Тилев също присъстваха.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски пък изпрати поздравителен адрес. В отговор Борисов заяви, че е запазил уважението си към експремиер, но изтъкна, че най-големият враг на ГЕРБ е тройната коалиция. Поздравителни адреси изпратиха и от Жени за европейско развитие на България (ЖЕРБ), шефката на европейския институт Юлияна Николова, проф. Кръстьо Петков от ОБТ, партия "Евророма", както и Юрген Шрьобер от германското вътрешно министерство. На крака дойдоха земеделската лидерка Анастасия Мозер, Красимир Каракачанов от ВМРО, Николай Камов от ПД "Социалдемократи". Историкът Божидар Димитров пък намери историческа връзка между вчерашния си рожден ден и създаването на ГЕРБ.

Какво подкрепиха учредителите

- борбата срещу корупцията, организираната престъпност и партия на истинските реформи;
- непрекъснат диалог между управляващите и гражданите;
- гаранции, че всички способни хора ще могат да се включат в управлението на страната;
- съществено намаляване на държавната администрация;
- нулева ставка на данък печалба при пълно реинвестиране на печалбата и за стратегически сектори, като информационно-комуникационните технологии, образованието и науката, туризма, инфраструктурата, селското стопанство и енергетиката;
- 10 % данък върху доходите;
- 800 лева необлагаем минимум;
- премахване на данъците върху дивидентите, авторските права, даренията, наследството и представителните разходи на фирмите, както и премахване на местния данък за придобиване на имущество;
- намаляване на общата осигурителна тежест до 10 %;
- нови правила за възстановяване на ДДС;
- моментално разсекретяване на досиетата.

Оценките

Кристиан Вигенин, БСП:

Тепърва ще се доказват

Тепърва новосъздадената партия ГЕРБ ще трябва да се доказва в политиката. Въпреки това може да се приветства една партия, която стои зад идеите да се подобри състоянието на страната, както и да се даде възможност на хората да намерят изразител на своите виждания и политически интереси. От тази гледна точка създаването на ГЕРБ вероятно ще изиграе положителна роля. Още повече, че ГЕРБ правела заявка да заеме място в дясноцентисткото пространство, което до голяма степен е празно в момента. Вероятно ГЕРБ ще бъде в състояние да си партнира с всики. Ако наистина бъде дясноцентристка формация, тя спокойно може да си намери добри партньори и в дясно, и в ляво от центъра. С част от идеите си ГЕРБ би могла да намери подкрепа и в БСП.

Росен Владимиров, ДПС:

Нека да ги видим на избори

Всяка партия трябва да премине през избори, и чак тогава може да се говори какъв потенциал има. В ДПС не е обсъждана появата на партия ГЕРБ като субект в политическия живот на страната. Доколкото разбирам партия ГЕРБ има амбиции към дясното пространство и може би трябва да се стреми именно в тази посока, за да формира баланса, който напоследък се позагуби.

Иван Колчаков, СДС:

Има възможности за диалог

Учредяването на партия ГЕРБ беше отдавна обявено събитие. На появата на новата партия трябва да се гледа позитивно, тъй като създаването й предлага нови възможности за взаимодействие, имайки предвид заявените намерения тя бъде с дясноцентристска идентичност. Не напразно немалко хора от досегашната десница направиха и споразумения за сътрудничество с ГЕРБ, имам предвид "Европейски демократичен път" и Анастасия Мозер от БЗНС-НС. Това са възможности и мостове за добра съвместна работа в бъдеще. Сътрудничество между СДС и ГЕРБ също е възможно.

Павел Шопов, "Атака":

Нормално е да има нови партии

Предстои да видим дали ГЕРБ ще се развива като автентична, суверенна и нормална политическа сила или ще изпадне в плен на досегашните характеристики на политическите сили. Тя или ще бъде една от партиите на статуквото или ще бъде различна. Всички досегашни политически сили силно се редуцират и е нормално да започнат да се появяват нови формации като ГЕРБ.

04.12.2006

 

Мнения по темата: