Най-добрите от добрите

С какво ни зарадва прекрасния пол през тази година

"Гардиън"

През 2006 година много прекрасни жени се оказаха в центъра на вниманието. В този материал отдаваме заслуженото към големите им постижения и си спомняме тези, които сме загубили.

Ана Политковская, журналистка
За да се говори открито за Русия, е необходим особен кураж, но Политковска - журналистка, специализираща разследвания и получила специална награда, го имаше предостатъчно. Опитваха се да я отровят, арестуваха я и често заплашваха живота й, настоявайки тя да стои по-далеч от Чечня.
Нейните статии за мъчения, изнасилвания и тирания, които е виждала там бяха написани заради обикновените руснаци и обикновените чеченци. "Убедена съм, че така трябва - пишеше тя. - По една много проста причина: ние сме съвременници на тази война и един ден ние ще трябва да отговаряме за нея. И тогава няма да може да се оправдаем с класическото съветско: не съм бил, не съм членувал, не съм участвал. Така че знайте. И ще бъдете освободени от цинизма".
Политковска продължаваше да пише. Застреляха я в асансьора на дома й в Москва.
Тя остави две деца и последният взривяващ репортаж, откъс от който бе публикуван посмъртно. Кой ще говори сега, когато вече я няма Политковска?


Бет Дитто, певица
Тя е дебела феминистка и лесбийка, смешна и умна, и тя е великолепна. Говорили сме за това и преди, ще го кажем и сега. Ако миналата година ни бяхте казали, че Дитто, солистката на американската група Gossip, ще е първа в списъка на "най-силните" хора за 2006 година, слагайки край на предпочитането на мъжете музиканти във всичките музикални издания в света, ние щяхме да се задавим с пуканки от учудване. Но тя направи именно това, изпълнявайки отгоре на всичко и най-хубавата песен на годината - станалият хит сингл Standing in the Way of Control. Дитто трудно се поддава на класификация - въпреки всичките етикети, които току-що радостно й закачихме. Пожелаваме й успех!

Сеголен Роаял, политик
В миналогодишната книга с подробно описание на 15-те личности, които имат най-голяма вероятност да заемат поста на президент на Франция на следващите избори, Роаял не беше удостоена с включване в списъка. Но още през 2006 г. майката на четири деца преживя стремително издигане, като стана кандидат за президент на Социалистическата партия.
Въпреки че я критикуват за неясна политическа позиция, Роаял открито говори за феминизъм, което внушава надежди. Родена в многодетно семейство , където тя е била едно от осемте деца и където "предназначението на момичето е било да се омъжи и да домакинства", Сеголен Роаял казва: "За да се откъсна от тази схема, аз нямах избор, освен за сметка на оценките в училище да си заслужа правото да се издигам малко по-напред на всяко стъпало".
Тя, безсъмнение, постигна своето. Роаял има всички шансове да стане първата жена президент в историята на Франция и първият държавен глава от женски пол за почти 500 години.

Мартина Коул, писателка
Всички обичат хубавите момичета от Есекс, а авторката на трилърите Мартина Коул е една от най-добрите. Литературният елит може да си бърчи носа от популярните й романи, но нейната 13-а книга "Близост" направи Коул най-продаваемият автор на годината. Това е доста нещо за жена, която е израснала в лош район, която на 12 г. е изгонена от училище заради пушене на цигари, а на 18 г. се развежда, ставайка самотна майка.
Коул вече спечели своите първи 20 милиона британски лири. Хайде на бас, че следващата година тя ще удвои парите си?


Амели Моресмо, тенисистка
След като преодоля това, което тя нарече "психологическа бариера", Моресмо най-накрая осъществи отдавна обещаното - спечели "Австралия оупън" и "Уимбълдън" на вече зрялата възраст от 27 години. Блестящата спортистка, прочута с разнообразната и емоциалната си игра, през по-голямата част от 2006 г. Моресмо бе тенисистка номер едно, оставяйки при това твърдо на земята. "Аз не съм тенис машина", казва тя.





Леона Луис, победителка в конкурса на изпълнителите X Factor
Доказвайки с примера си как всичко може да се промени само за една година, Луис започна 2006 г. като секретарка на рецепцията в консултантска ипотечна компания, а я завърши като победителка в конкурса за млади изпълнители X Factor.
Но това не е най-голямото й постижение. Майка й се тревожила, и не без причина, че расизмът може да попречи на дъщеря й да спечели. Луис е от смесена раса, а представител на етническо малцинство никога досега не беше печелил риалити шоу във Великобритания. Слава Бога, тази отвратителна традиция най-накрая е прекъсната.

Корета Скот Кинг, правозащитничка
"Много хора искат да ме смятат за символична фигура, - казваше Скот Кинг и възразяваше - никога не съм била символ на нещо. Аз съм мислител. Имам своите силни убеждения".
Вдовицата на Мартин Лутър Кинг имаше право да се сърди, че я принизяват до нивото на символична фигура. През целия си живот тя активно се е занимавала с обществена дейност, проявявайки същата убеденост и твърдост, като покойния й съпруг. Обявявайки се открито против войната във Виетнам през 1965 г., тя след подкрепяше множество движения - за граждански права, за права на жените и права на животните (на 67 г. тя става вегетарианка). Тя е яростен противник на смъртното наказание, апартеида и нахлуването в Ирак през 2003 г., а напоследък активно защитава правата на сексуалните малцинства.
Въпреки съмненията й, нейните усилия не останаха незабелязани. Когато през януари тази година Скот Кинг почина, на погребението й дойдоха 14 хиляди души.


Хелън Мирън, актриса
През 2006 г. много английски актриси показа блестяща игра, а някои от тях (Джуди Денч и Кейт Уинслет), според слуховете, могат да бъдат номинирани за "Оскар". Една от тях обаче изпъкна особено.
Това беше най-добрата година в кариерата на Мирън, която заслужи овации за прекрасната си игра във финалните серии на програмата "Основният заподозрян", а след това изигра ЕлизабетII в "Кралицата". По-късно се появи и в ролята на Елизабет I.
През 1960-те години Мирън разказа в интервю за своята клетва, че когато най-накрая постигне своето, то тя няма да е просто "добра или блестяща". "Аз ще бъда нещо истинско потресаващо от някога съществувалото". Тази година тя изпълни обещанието си.

Бети Фридан, писателка феминистка
"Кой знае какви могат да станат жените, когато най-накрая те получат свобода, за да станат самите себе си?", пита Бети Фридан в предизвикалата буря своя книга "Тайната на женствеността". Публикувана през 1963 г. книгата докосна "проблема, който няма име" - фрустрацията, отчаянието и неврозата при жените, които се чувстват обречени на домашна каторга. Три милиона екземпляра от изданието бяха изкупени веднага.
Фридан продължи борбата за равноправие и стана една от основателките и първи президент на националната женска организация (National Organisation for Women - NOW), която отделя най-голямо внимание на правата при постъпване на работа.
В края на 60-те години Фридан бе атакувана от млади радикални феминистки, които настояваха за тотална сексуална либерализация, говорейки за насилие и лесбийство. "Не смятам, че хиляда вибратора могат коренно да променят ситуацията", писа по-късно Фридан. С времето тя понякога се разминаваше във вижданията си с движението, чиято основателка беше. Но влиянието й беше почетено, когато през тази година Фридан почина от остра сърдечна недостатъчност. В много отношения основното й послание и днес звучи актуално. Както веднъж тя остроумно отбеляза "нито една жена не получава оргазъм от миене на пода в кухнята".

Нанси Пелоси, политик
Тя говореше за съществуването на "Мраморен таван" по пътя на жените в американската политика. Тази година обаче бившата лидерка на малцинството в Конгреса и бабата Нанси Пелоси проби този таван.
Известна със своята твърдост (тя говореше за атаките на републиканците така: "Ако се вкопчат в лицето ви, вие в отговор тя да захапете техните лица"), Пелоси стана първата жена лидер на Камарата на представителите след ноемврийски междинни избори в САЩ. Така тя стана най-могъщата жена в политическата история на Съединените щати и сега е трета в опашката за Белия дом. Пелоси казва, че иска "да покаже на американския народ, че жените знаят какво да правят с властта".

Зади Смит, писателка
През изминалите години тя най-много пострада от "завистливите медии" заради това, че тя е... ъ-ъ-ъ... умна, талантлива и красива.
През тази година обаче Смит се справи с всички недоброжелатели, получавайки наградата "Ориндж" за романа си "За красотата". Тя победи в люта битка за литературната награда - сред съперниците й бяха Али Смит, Сара Уотърс и Хилъри Мантел.
По време на благодарственото си слово тя демонстрира природно благородство, казвайки през сълзи: "Потресена съм, защото четох всички книги, влезнали в листата, и смятам, че те са прекрасни".
Тя е права. Другите участници са много добри. Но тя е най-добрата от тях.

Кайли Миноуг, певица
Най-накрая, след продължилото повече от година лечение от рак на гърдата, великолепната поп принцеса Кайли Миноуг е отново с нас, ура-ура. Като правило избягваме такива изрази като "поп принцеса", но когато става дума за Кайли, всички се чувстват малко по-така. Най-милата жена сред прочутите личности, която при това показа несломима воля, възобнови турнето си, което бе принудена да прекъсне миналата година. Дали ще ни зарадва през 2007 г. с нови песни?



27.12.2006

 

Мнения по темата: