На лов за Осама

Индианци от "Вълчите сенки" издирват Бен Ладен в Афганистан

Елитното подразделение "Вълчи сенки", състоящо се от американски индианци, е прехвърлено в Афганистан. Задачата му е да открие и ликвидира водача на "Ал Кайда" Осама бен Ладен, предаде ИТАР-ТАСС.
Елитната част е създадена в началото на 70-те години на миналия век. В нея служат представители на индианските племена, живеещи в САЩ - сиукси, навахо, дакота и апачи. От близо четири десетилетия "Вълчите сенки" преследват търговци на наркотици на границата между САЩ и Мексико. Сега те са прехвърлени в Афганистан, съобщават британски вестници, цитирани от ИТАР-ТАСС. Сега в подразделението работят 21 агенти. Те се смятат за най-добрите експерти в търсенето и анализа на следи. "Вълчите сенки" демонстрират потресаваща ефективност. През 2002 г., например, благодарение на техните действия е била предотвратена контрабанда на около 50 тона наркотици. Това е близо половината от наркотрафика в контролирания от "Вълчите сенки" участък на границата.
През последните седмици индианските командоси преминали тренировъчен курс в Узбекистан и Таджикистан, за да се запознаят с природните условия, в които ще издирват Осама бен Ладен.
Освен това САЩ изпращат в Пакистан още сътрудници на ЦРУ и военни, които също имат задача да заловят или убият Бен Ладен. Официални лица в САЩ заявиха, че целта на мисията е да се засили натискът върху лидера на терористите, за да го накарат да направи грешка. Британският в. "Дейли телеграф" съобщи, че зам.-директорът на ЦРУ Стивън Кейпс е предал на пакистанския президент Мушараф спътникови снимки и данни за прихванати разговори. Вашингтон се опитва да убеди Исламабад да увеличи помощта си за американските разузнавателни служби.
САЩ са убедени, че Бен Ладен се намира в Пакистан и активно възстановява там тренировъчните лагери на "Ал Кайда". Сегашните действия на Белия дом показват, че безпокойството на администрацията на Буш за положението на пакистанско-афганистанската граница нараства.

13.03.2007

 

Мнения по темата: