Археолозите започват сезона със сензация

В Елховско е открит първият в света древен мегалит с врязан "царски" релеф и каменни изображения на змии

Велиана Христова

Наистина сензационно откритие беляза новия археологически сезон още при самия му старт. Екип на Националиня археологически институт с музей при БАН, ръководен от Даниела Агре и Деян Дичев, откри в подстъпите към Странджа в Елховско долмен от IХ в. пр. Хр., уксарен с дълбок релеф с владетелски регалии и врязани изображения на змии. Такъв мегалит се открива за първи път в света, макар че долмени има и на други места в Европа и Азия.
Долмените са мегалитни съоръжения, изградени от няколко големи естествени камъни или грубо обработени каменни плочи, поставени отвесно и покрити с друга каменна плоча. Древните племена са ги използвали най-вече за погребения и култови обреди. В камъка на долмена, открит в петък при с. Голям дервент, е дълбоко врязана двойна брадва с две остриета - т.нар. лабрис, който в древния свят е символ на владетелската власт. Лабрисът е поместен в средата на кръг, в центъра има ромб, орнаментиран допълнително, описа вчера Даниела Агре. Долменът има две камери, входната врата и плоскостите от коридора към първата и втората камера са орнаментирани с релефни изображения на змия, която захапва друга. Очевидно става дума за съоръжение, родова гробница или посветено на водещия владетел в региона, което ще се окаже изключително важно в знанията ни за мегалитната култура, коментира Агре.
В долмена археолозите са намерили бронзова фибула и богато орнаментирана керамика, съдове, гореми чаши с дръжки с орнаменти, които се датират точно към IХ в. пр.Хр. Като архитектура паметникът не се отличава съществено от долмените, които екипът нае Агре няколко години проучва във вътрешността на Странджа. Той се намира много близо до друг подобен мегалит, около който през 2005 г. археолозите намериха укрито в насипа по-късно римско съкровище от 49 сребърни монети, бронзова гривна, сребърна плочка със златна пластинка с изображение на Богинята майка.
Това съобщение е абсолютно сензационно, досега не са откривани толкова ранни изображения върху долмени, изуми се вчера траколожката доц. Валерия Фол. Долменът е в сърцето на одриската държава, но е много древен и вероятно принадлежи на ранните одриси, коментира тя. Лабрисът е царски знак и емблема на одрисите, но изображенията на змиите са още по-интересни според нея. Синът на Богинята майка - тракийският бог Сабазий в двете му лица Аполон и Дионис-Загрей, е бил изобразяван като змия, уточни доц. Фол. И припомни, че в своите изследвания проф. Александър Фол е допускал, че змията върху тракийски съдове и накити може би зооморфен образ на самия Сабазий.


На стенописите в гробницата в с. Александрово до Хасково се вижда лабрис (вляво), който много наподобява този върху долмена в Елхово

ДУМА очаква снимки на сензационното откритие, които ще публикуваме в утрешния брой.

11.06.2007

 

Мнения по темата: