В Пловдив отварят "черната кутия"

Предстои бутиков театрален фестивал - само моноспектакли и само женски

Веселка Венкова

В къща "Хиндлиян" в Стария град ще се играят спектаклите всяка вечер

Снимка авторката

Международният фестивал за камерен театър "Черната кутия" ще се състои в Пловдив от 25 до 30 юни. Спектаклите са всяка вечер от 21,30 ч. в къща "Хиндлиян" в Стария град. Първото издание на феста носи названието "Мелпомени за Мелпомена", а представленията са селектирани от видния пловдивчанин, театралния режисьор проф. Крикор Азарян. Двайсет спектакъла, "произведени" през последните две години и неиграни под тепетата, са участвали в подбора.
Фондация "Черната кутия", председателствана от поета Недялко Славов, с помощта на общината, институт "Старинен Пловдив", любезното съдействие на Министерството на културата и здравото рамо на спонсори, е осигурила необходимите средства. "Съучастници" са режисьорът Владимир Шишков, колегата му и актьор Камен Донев и художникът Брайко Брайков - членове на фондацията и ядро на творческия екип, създал фестивала.
Тази година в него участват само моноспектакли и само женски, откъдето идва и името на втория за Пловдив театрален фестивал (не забравяйте "Сцена на кръстопът"!). Идеята е театралната проява да затвори една културна ниша в края на сезона, обясни Недялко Славов. От шестте спектакъла два са на Народния театър "Иван Вазов" - "Марин, Данчо и майка им" от Камен Донев с Карла Рахал и "Става дума за любов... или опит за убийство" на Фиона Спрот с Параскева Джукелова. Касиел Ноа Ашер идва с "Нищо по-хубаво" на Оливер Буковски, постановка на Младежкия театър. Българското участие приключва с Йорданка Стефанова в "Оскар и розовата дама" от Ерик Емануел Шмит на Драматичен театър Враца.
Изненадващ за организаторите се оказал интересът у нас към македонската група "Фолтън", която участва в спектакъла "Пиаф", постановка на Центъра за култура в Битоля. Ще го представи на 27 юни артистката Елена Моше. Фестивалът завършва в официална премиера - "Обсебена" на чилийката Кораксия Кортес, която живее в Швеция, с участието на Анне Мюлер, постановка на Франкфуртския театър, Германия.

18.06.2007

 

Мнения по темата: