Памет

Живот за хората

Партизанин, военачалник, обществен деец

Иван Врачев е роден на 20 януари 1921 г. в Копривщица. Завършва средно образование в родния си град и се отива в Етрополе, където става сарач в работилницата на Сава Семерджиев, а 20-годишен е приет за член на Етрополската организация на БКП, на която през следващата година е избран за секретар.

Иван Врачев, 1973 г.

Брат му Вельо става партизанин в чета "Тодор Каблешков" на партизанска бригада "Георги Бенковски". Сестра им - кака Нешка, беше домакиня.
Жената на Иван Врачев - Лака Койчева, е партизанка и участничка в Отечествената война. Винаги е била неотлъчно до него. Нейната скромност и деликатност винаги са ме респектирали. Вглеждам се във фотографията на партизанките от Стрелча - Анка Векилова, Лука Делова, Лака Койчева - Врачева, Анка Гуджева и Лалка Кунчева-Старибратова. Млади, красиви жени, свързани с общата им цел - свободата.
Синът на Иван Врачев носи неговото партизанско име Максим. Дъщерята е с името на майка му Цонка, има и красива внучка на име Венета.
Иван Врачев има труден, но съзидателен и активен живот. През 1941-1942 г. е войник в ОВК-полк - София. През суровата 1942 г. поради провал в нелегалната дейност в Копривщица, е арестуван и следствен. Но поради недоказани данни е освободен. Завърнал се в родния си град, той установява връзка със своите другари Танчо Фингаров и Петко К. Бояджиев, а на следващата година е ятак на партизаните. През октомври 1943 г. е партизанин в отряд "Г. Бенковски". През есента на 1943 г. на партизанско събрание Иван Врачев е избран за

командир на отряда "Георги Бенковски".

Командирът на отряда е привърженик на тактиката във въоръжената борба, наложена от времето и обстановката - конкретни и активни партизански действия, в които има внезапни нападения и храброст, колективни решения, лична преданост. Той е човечен, но и безкомпромисен към враговете, виновни за безчинствата, теглилата и смъртта на стотици беззащитни хора. След като запалват и изгарят къщата им, фашистите интернират майка му в с. Водица, Поповско.
Успешна е акцията на отряда през октомври 1943 г. в с. Кръстевич, Пловдивско и в с. Душанци, Софийско. И в двете селища партизаните са посрещнати радушно от селяните.
Рано сутринта на 24 март 1944 г. родният град на Иван Врачев е овладян от партизаните на бригада "Г. Бенковски" и чета "Бачо Киро" на бригада "Чавдар". Не са дали нито една жертва. По съвпадение полицейският участък в града бил в същата сграда до река Тополница, където преди десетилетия, на 20 април 1876 г., конакът е нападнат от въстаниците начело с апостола Тодор Каблешков. Този път полицейският участък е превзет от партизаните без изстрел. Полицейската групировка е пленена, общинският архив - изгорен. Провежда се вълнуващ митинг, на който говори Ст. Халачев. Копривщица става първият град в страната, овладян от партизаните. Ще минат години и две планински морени ще красят площад "20 април". Едната е с текста на "Кървавото писмо", подписано от Тодор Каблешков. Другата е със съдържание, посветено на партизанската акция на 24 март 1944 г. Две епохи - две събития с историческа стойност... Тази акция предизвиква главореза Кочо Стоянов, пристигнал неслучайно в този град. Училището и мазетата са препълнени. Училището се превръща в нов полицейски участък. Шосетата са задръстени от обози, военни коли, каруци. Глад, студ, преследвания и инквизиции. Командирът на 27-и пехотен полк обявява имената на 300 души, взели участие в блокадата на Кръстевич, Стрелча, Душанци, Копривщица. Бригада "Г. Бенковски" се оттегля на юг към Калето, а шест партизански къщи са запалени от освирепелите полицаи, 40 души са арестувани, измъчвани и интернирани, някои не се завръщат. Зверски е убит най-добрият ятак на партизаните Иван Кривуралчев (Малкия Патриот). С него е и Христо Тороманов, баща на пет деца. Лекарят на войсковата част през август 1944 г. в местността Петдесятница изважда от санитарната си част спирта, изсипва го върху двамата ремсисти Велко Йончев и Кунчо Фитлелов и ги запалва живи. Името му, макар и известно, не заслужава да бъде споменавано... Тези и още много подобни случаи доказват, че у нас не просто е имало фашизъм. Той е бил озверен и свиреп, и това още повече засилва народната омраза. Иван Кокалов, партизанин от бригадата, по чудо се спасява. Укрил се в близкия храсталак, а край него минавал войник. И двамата нямо се поглеждат. По-късно става ясно, че този войник, навярно връстник на Иван Кокалов, е от с. Сребрино, Пазарджишко. Той не го предава. Не го блазнят обещаваните черни хилядарки от полицията.


Копривщица, градът-музей, в който ще издигнат паметник на своя съгражданин

Кметът на Копривщица Цанчо Дебелянов (няма връзка с Димчо Дебелянов), получава писмо от партизанската бригада: "Забраняваме ти да реквизираш стоката на народа и да я пращаш на фашистите, били те немски или български. Все са фашисти, от един дол дренки." Предупреждението е категорично - да си подаде оставката. Но кметът не изпълнява партизанската поръка, затова след успешната акция на 24 март заедно с Иван Рашков е ликвидиран. Решението е взето от Щаба на бригадата. Такива са

партизанските закони - сурови, но справедливи.

Мобилизирана е близо 30-хилядна армия и полиция срещу народните синове. През юли е проведена акция в с. Старосел, известно с голям брой полицаи. В тази акция Иван Врачев е ръководител на щурмовата група. От юли до септември бригада "Г. Бенковски" се разраства и достига до 263 души. Със значима бойна и политическа стойност е акцията на 30 юли, осъществена от шестима партизани: Михал -Александър Пашов, Огнян - Кунчо Кацаров, Стаханов, Стоянчо - Грую Палавеев, Петко Радоев и Петър Драганов. В ожесточения бой част от тях загиват.
На 4 срещу 5 септември 1944 г. под ръководството на комисаря на 2-ра оперативна зона Гочо Гочев се провежда среща-съвещание в местността Чивира. Разглежда се Окръжно IV на ЦК на БКП. Присъстват Иван Врачев, Стоян Мичев, Гроздан Векилов и Никола Згуров. Изготвен е план за действие, овладени са Душанци, Лъджене (Антон), Пирдоп, Копривщица, Стрелча и Панагюрище. В архива на НОВА под инв. номер 98.1.8 са посочени следните имена и длъжности: командир Иван Врачев, политкомисар Стоян Мичев, началник щаб Георги Момеков, помощник командир Динчо Дупинов и Никола Сгуров. Връщайки се в годините на антифашистката съпротива в Централното Средногорие, не бива да не си спомним за съдбата и на 16-те партизани, излезли в местността Три поляни от чета "Странджата" на отряд "Васил Левски". Избити са по най-зверски начин от войската и жандармерията. Срещу десетките не добре въоръжени партизани са изпратетни войскови поделения на 21-ви пехотен полк и Трети дивизионен артилерийски полк. Това става на Столоватото краище. Само двама остават живите свидетели на тази кървава трагедия - Иван Кокалов и Добри Дудов.

Стрелбата е ожесточена, но бригадата е спасена.

След двадесетина дни партизаните са погребани от техните бойни другари. По този повод Веселин Андреев пише "Балада за шестнадесетте". По-късно сръбският скулптор-партизанин Джоко Радивоевич, приятел на Иван Врачев, ги пресъздава в известния паметник "Шестнайсетте". Участници в антифашистката борба и признателни потомци от Стрелча, Кръстевич, Копривщица, Съединение и други селища в дните около 2 юни полагат свежи цветя и скланят глави пред тяхната памет.
Иван Врачев става командир на гвардейска рота в първата фаза на Отечествената война, в състава на 27-и пехотен полк. Той отново е в челните редици, но е тежко ранен и след кратък престой в санитарната част на полка предсрочно се завръща.
На 12 декември 1944 г. в Пазарджик се провежда срещата-раздяла с партизани и фронтоваци. Всички си дават думата да се срещнат отново на мястото на спасителницата - Барикадите. Това става години наред, а когато през 1969 г. се открива дома-паметник "Барикадите", срещите стават по-чести.
От февруари до октомври 1945 г. Врачев завършва курса за старши офицери при НВУ "В. Левски". От октомври 1945 г. до февруари 1947 г. е командир на курсантска рота във Военното училище. От февруари 1947 г. до септември 1948 г. е военно аташе в Белград. От септември 1948 г. до средата на 1952 г. е командир на 18-и пехотен полк във Велико Търново, командир на 10-и пехотен полк - Кърджали, и командир на 2-ра пехотна дивизия. От 1952 до 1954 г. е командир на Втора армия. В решението на Политбюро на ЦК на БКП от 15 май 1954 г. е посочено, че генерал-майор Иван Врачев от командващ 2-ра армия е изпратен на обучение в АГЩ "Кл. Ворошилов" - Москва. След завършването й е началник на ГЩ на БНА.
Иван Врачев постига всичко, като

съчетава практическите действия с новите познания.

Той не се задоволява с постигнатото, все търси нови решения и ги намира. Свидетелка съм и на неговото настояване, действия и участие като автор в изготвянето и приемането на Постановление номер 28 на МС от юни 1971 г. за обявяването на Копривщица за национален архитектурно-исторически резерват. Много сили, труд и енергия вложи ген. Врачев за 100-годишнината от Априлското въстание 1976 г. - беше завършен пътят гарата - Копривщица, Копривщица - Барикадите, Копривщица - Стрелча. Откри се нов завод за приборостроене с близо 400 души, цех "Пролетарий" с 200 работни места. Стопанството се специализира в областта на животновъдството и картофопроизводството. За съжаление сега те са закрити, а нови не се създават. Иван Врачев лично участва в строителството и откриването на паметниците на Георги Бенковски и Любен Каравелов, на Антон Иванов и Яко Доросиев. Под негово ръководство се създаде огромна база за отдих и туризъм. С личното му участие бе открит диагностичен център с модерно оборудване за автомобили в Копривщица. Участва в създаването на два модерни балнеоложки комплекса в  с. Краснево, в изграждането на комплекса "Бунтовна" край с. Кръстевич, в дома-паметник "Барикадите".
На 17 февруари 1994 г. инфаркт покоси този исполин. Мисля си, че това стана и заради политическите му противници от СДС.
Общинският съвет на Копривщица наскоро взе решение да се изгради паметник на Иван Врачев. В инициативния комитет за изграждането му са д-р Екатерина Антонова - Ослекова, Иван Юруков и Петър Геов. Иван Врачев е пример за всеотдайност - беше на отговорни държавни постове: председател на Комисията за отдих и туризъм, председател на Съюза на българските автомобилисти. Той беше върл противник на войната, защото беше я преживял. Обичаше младите и им вярваше. Генерал-полковник Иван Врачев живя и работи, за да направи живота на съотечествениците си по-добър.

К.ф.н. Парашкева Ат. Панталеева

19.06.2007

 

Мнения по темата: