Тестът по български се оказа лесен

Новата форма на изпита не е прекратила частните уроци, които гълтали от 900 до над 3000 лева

Велиана Христова

Кирчо Атанасов показва изтегления вариант за тест

Снимка Радила Радилова

Тест номер 1 от три възможни бе изтеглен вчера сутринта в МОН за изпита по български език и литература в конкурса за гимназиите след VII клас. Точно в 8,57 ч. пред журналистите зам.-министър Кирчо Атанасов разряза плика с материалите за изпита и извади от секретния плик и текста, по който 29 000 деца писаха преразказ по неизучавано произведение - "Сърце" от Ангел Каралийчев. Задачата бе кандидатите да напишат подробен преразказ от името на героя Нешко.
Темите за преразказ към другите два варианта на тест бяха разказът "Чекмеджето" от Дончо Цончев и "Радост" на Елин Пелин. Правили сме в училище такива преразкази, казаха първите деца, които излязоха от изпита в 7 СОУ около 11,30 ч. Насъбралите се към този час родители коментираха, че децата им са решавали много тестове и може да се каже, че "с налучкване става". Първо излизаха все момчета. Лесен беше тестът, твърдяха категорично всички деца. В него е имало 35 въпроса по езика и 15 по литература. Само две момчета пред 133-о училище смятаха, че е имало доста подвеждащи въпроси. Оказа се обаче, че на някои не им е стигнал единият час време, отреден за преразказа, и не успели да препишат докрай на белова текста си. Едно от момчетата каза, че в класната стая се е виждало как попълват теста другите деца и можело да се препише от тях.
Тази година за пръв път в гимназиите след VII клас се кандидатства с тест и с преразказ вместо с досегашното съчинение-разсъждение по изучаван автор. Оказва се, че това обаче не е намалило частните уроци. Деца и родители в един глас казваха, че цяла година са плащали за уроци - най-вече в школи за подготовка в самите гимназии или частни. В Математическата гимназия например курсът е струвал 900 лв., а в "Евростар", "Школа Иванови" и други частни курсове цената е варирала около 3000 лв. и нагоре. Учителите пък са взимали за уроци в група по 5 лв. от дете на час, а за самостоятелна подготовка - по 10 до 15 лв. на час.
Общо 19 630 са местата за профилираните гимназии и паралелки тази година. Изпитът по математика е на 25 юни.

20.06.2007

 

Мнения по темата: