Имена

Димитър Герасимов - осанка и глас

Приятели и колеги поздравяват актьора за неговата 60-годишнина днес с концерт в Музикалния театър

Юбилеен концерт по повод 60-годишнината от рождението на актьора Димитър Герасимов организират ДМТ "Стефан Македонски", Столичната община, "Арткооп" - сдружение на дейци на изкуството, и сдружение "Цветница" - Петрич, днес от 19 ч. в салона на Музикалния театър. На сцената ще бъдат колегите и приятелите на юбиляря Бойка Присадова, Илия Цоцин и Петър Добрев, Искра Радева, Кристина Белчева, Михаил Белчев, Мая Нешкова, Надка караджова и Светла Иванова Панайот Панайотов, Хайгашод Агасян, хор "Мистерия на българските гласове", ансамбъл "Пирин" и солистите на ДМТ "Стефан Македонски" Добрина Икономова, Катерина Тупарова, Еделина Кънева, Арон Аронов, Марчо Апостолов, Александър Мутафчийски, Венцислав Динов.

Със Стойчо Мазгалов и Вълчо Камарашев в "Старчето и стрелата" в "Сълза и смях"

Снимки Личен архив

Димитър Герасимов е роден на 18 юни 1947 г. в Разлог. Израснал сред гордите висоти на Пирин и поезията на Вапцаров, Герасимов рецитира от малък. Участва и се отличава в национален фестивал на художественото слово, където талантът му е открит и поощрен за бъдеща театрална и рецитаторска изява от Константин Кисимов.
Завършва с отличие гимназия в Разлог и през 1966 г. е приет първи по успех във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", в класа на проф. Филип Филипов. В дипломния спектакъл "Както ви се харесва" е оценен с отличен за изпълнението си в ролята на Орландо.
След завършването си през 1970 г. работи в Благоевградския драматичен театър "Н. Вапцаров", където с огромен успех играе Живко от "Майстори" на Рачо Стоянов, Райко Вардарски в "Преспанските камбани" на Димитър Талев, Ричард Уевърли в "Процесът Ричард Уевърли", в "Буржоата благородник" на Молиер, в "Музика от Шатровец" от К. Илиев, в "Почивка в Арко Ирис" на Д. Димов, "Веселите уиндзорки" на Шекспир и др.
През 1973 г. Стойчо Мазгалов го кани в Нов драматичен театър "Сълза и смях". Там Димитър Герасимов се изявява блестящо в роли от Шекспирови пиеси - Орсино в "Дванайсета нощ", Петручио в "Укротяване на опърничавата", Дон Хуан в "Много шум за нищо" и др. Сред най-значимите му роли са и Христофоров във "В полите на Витоша", Арбузов в "С любимите не се разделяйте" (печели първа награда за мъжка роля на Национален преглед на българската драма и театър), Рафе Клинче в "Железния светилник", в "Старчето и стрелата" от Никола Русев, в "Книжни цветя" от Е. Улф и др. В театър "Сълза и смях" е до закриването на театъра и превръщането му в свободна сцена.
Творческата биография на Димитър Герасимов включва още редица изключителни драматични роли в постановки от класически и съвременни драматурзи, изиграни талантливо и вдъхновено. Гастролира в Русия, Грузия, Украйна, Чехословакия, Унгария и др.
Герасимов има успешни изяви в телевизионни и игрални филми, между които "Записки по българските въстания", Бунюел в биографичния филм "Дали" на Антонио Рибас за Салвадор Дали, Виктор Хара във филма на Елвио Сото "Над Сантяго вали", филми в киностудия "Дефа". Талантлив рецитатор с плътен и дълбок тембър, Герасимов неподражаемо пресъздава творби на Вазов, Ботев, Яворов, както и на съвременни български поети. Печели първа награда на националния преглед на Ботевата поезия - Враца, първа награда за поезия на Пеньо Пенев - Димитровград, първа награда за Яворова поезия - Поморие.
Многобройни са изявите му в концерти, рецитали, фестивали, културни програми. През 2004 г. получава Димитровска награда за изключителни постижения в рецитаторското майсторство.
Българските телевизионни и кинозрители познават и обичат гласа му, определил представата за редица образи от екрана, филмови, телевизионни и рекламни герои чрез запомняща интерпретация, внушителен глас и художествено извайване в дублажното студио.
От 2000 г. Димитър Герасимов е артист-солист в Държавния музикален театър "Стефан Македонски". Участва в "Царицата на чардаша" от Имре Калман, рок операта "Исус Христос суперзвезда" от Ендрю Лойд Уебър, "Казанова" от проф. Георги Костов и др.

20.06.2007

 

Мнения по темата: