Простреляха съпруга на Весела Лечева

48-годишният бизнесмен бе ранен с три куршума пред офиса си в столицата

Полицията направи оглед на мястото на стрелбата

Снимка БГНЕС

Манол Велев, съпруг на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева беше прострелян вчера в столицата. Той бе ранен с три куршума - един в главата и два в тялото, около 11 ч. пред входа на кооперация, в която се намира офиса му на ул. "Мизия" 3. Говорителката на Столичната дирекция "Полиция" Маргарита Спасова уточни по-късно, че Велев е бил причакан и прострелян между 2-ия етаж и изхода на сградата. В района има охранителни камери, които се проверяват. Според съседи Велев ползвал офиса си поне от 15 години и се движел без охрана.
Според полицията след инцидента Манол Велев е откаран с линейка в "Пирогов". Там той претърпя спешна операция, а куршумът бе изваден от главата му. Лекарите от института съобщиха, че след интервенцията той е в кома и състоянието му е тежко.
По-късно от полицията обявиха, че издирват среден на ръст мъж, който по описание на свидетели е бил облечен със зелена риза и е носил зелена шапка. Пак по разкази на очевидци стрелецът е носил чанта, в която е прибрал пистолета си и е побягнал в посока на Военната академия.
Вътрешният министър Румен Петков научи за инцидента по време на срещата си с протестиращите срещу заличаването на парк "Странджа" еколози.
Шокиран главният прокурор Борис Велчев напусна заседанието на Висшия съдебен съвет, заявявайки, че не може да коментира факти и обстоятелства, които не познава.
Вчера повечето депутати отказаха да коментират стрелбата. Бившият министър на спорта и настояш депутат от НДСВ Васил Иванов - Лучано заяви, че Велев се е движил с охрана. Когато човек ходи с охрана, сигурно се страхува, заяви той и допълни, че Манол Велев и съпругата му Весела Лечева са негови приятели. Адски неприятен случай, надявам се всичко да бъде наред, каза още ексспортният министър.
Бившият председател на Българския олимпийски комитет Иван Славков мина покрай офиса на Велев малко след стрелбата. Той бе категоричен, че бизнесменът е бил прострелян заради пари. Славков допълни, че работи заедно с Велев и Весела Лечева по проекти за Музея на спортната слава.

Кой е Манол Велев

Манол Йорданов Велев е роден на 9 септември 1959 г. Завършил е Висшия институт за физическа култура. Бил е кмет-наместник на кв."Горубляне". От 2001 г. е председател на Българската боулинг федерация. От 17 март 2006 г. е председател на Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане" и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт от квотата на работодателите. С Весела Лечева имат един син.
Според информационната система "Дакси" Манол Велев участва в управлението на "Марти-М - Манол Велев", сдружение "Футболен клуб Вихър", "Истър-ССМ" - АД, сдружение "ТК ВВВ-про тенис", "Бърт билдинг", "Мартимор", "Ная инвест", сдружение "България завинаги", Дакс медия", Невекс лизинг" сдружение "Спортен мотоклуб - мотошмиц рейсинг", "Булгаз системс", Криейтив пропъртис"; "Ресторанти и специализирани вагони".
Като собственик участва в "Липник трейдинг", "Марти - М. Манол Велев", "Ная инвест", Дакс-медия", Корект трасн", "Невекс лизинг", "СМ-5", "Интер пул" (фирмата е прекратила дейността си), "Бърт билдинг", "Профита", "МРК", "Мартимор", "Булгаз системс" и "Илиянци строй груп".
Запознати твърдят, че Велев има сериозни интереси и участие в строителството, хазарта, туризма, транспорта, недвижимите имоти, търговията и медийни апетити (сп. "Бела" и "АЗ", радио "Спорт" - по-късно "Енерджи"). Съсобственик на казина в София и по Черноморието. Чрез фирмата си "Корект Транс" управлява столичния хотел "Плиска" заедно с казиното. При кабинета на Иван Костов името му се появи в медиите заради приватизацията на "Черноморски солници". Заради скандалите около съпруга й тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев уволни Лечева от МВР през 1998-а.
Във връзка с разпространената в електронните медии информация за съдружие между Васил Божков и Манол Велев, личният пиар на Васил Божков Ирина Сарачинова изпрати официално съобщение, в което се казва, че собственикът на "Нове холдинг" не участва в съдружия и няма бизнес отношения с Манол Велев.

Станишев:

Това е нахално и арогантно покушение

Това е едно нахално покушение от страна на организираната престъпност, коментира стрелбата премиерът Сергей Станишев. Според него покушението има арогантен характер.
Без съмнение, това е много неприятен инцидент, защото става дума за председател от национално представените работодателски организации, категоричен бе Станишев и допълни, че ще настоява МВР да положи всички усилия максимално бързо да бъдат разкрити извършителите.
Според премиера покушението не би могло да е свързано със съпругата на Манол Велев - Весела Лечева. Станишев посочи още, че Велев има достатъчно сериозен бизнес и доколкото знае дейността му е изцяло законна.
Премиерът изрази мнение, че е притеснителен фактът, че покушението е показно и е сериозна заплаха за всеки гражданин. Премиерът смята, че тук не става въпрос за безсилие на държавата в борбата с организираната престъпност, тъй като статистиката показва, че през последните години подобни показни покушения са по-малко.
Вчера Станишев се срещна с Румен Петков и двамата разговаряха близо час. На срещата вероятно са присъствали и директорът на Национална служба "Полиция" Валентин Петров, както и комисар Румен Стоянов, директор на СДП. Никой обаче не пожела да разговаря с журналисти.

Очевидец: Откараха ранения с мерцедес, а не с линейка

На мястото на инцидента на ул. "Мизия" 3 се появи очевидец, който е разказал подробности за случилото се, съобщи агенция "Фокус". Очевидецът се представил като Иван Василев - служител в частна фирма.
Около 11 часа, след като чухме шум, с мои колеги излязохме и видяхме паднал човек на ул. "Мизия" 3. Той беше паднал на входа на площадката, долу под стълбите и видяхме, че е прострелян в главата и доста адекватен. Взехме му ключовете и заедно още няколко души го качихме в мерцедеса, който замина към "Пирогов", разказа очевидецът. Той е бил впечатлен от това, че простреляният е посегнал да си вземе ключовете от колата, но хората, които са му помогнали, са го успокоили и са ги дали на шофьора му. Според Василев Велев не е можел да говори.
По време на инцидента очевидецът бил в отсрещната кооперация, където работи. Той не е видял някой да влиза и излиза от сградата, където е офисът на Велев. Иван Василев твърди още, че млада жена с дете също е била свидетел на инцидента и най-вероятно е видяла стрелеца. Тя е казала: "Аз видях човека, какво да правя".

Съпругата Весела Лечева

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. От 1976 до 2000 г. е състезателка по спортна стрелба, като по време на кариерата си е петкратна световна шампионка, 8 пъти европейска шампионка, носител на 4 световни купи и двукратна сребърна медалистка от олимпийски игри (Сеул 1988 и Барселона 1992). Притежава и 17 световни рекорда в индивидуалните дисциплини. От 13.XI.2000 г. е член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет, а от 11.XI.2005 г. - зам. председателка на БОК. Генерален секретар на Българската федерация по спортна стрелба (2000 -2001). През 2001 г. завършва Национална спортна академия "В. Левски", бакалавър, специалност "Треньор по спортна стрелба". Народна представителка в 39-ото НС (Коалиция за България), където е зам. председателка на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Депутатка и в 40-ия парламент от юни 2005 г. С решение на Министерския съвет от 8.IX.2005 г. е назначена за председателка на Държавната агенция за младежта и спорта. Избрана за член на Висшия съвет на БСП с втори резултат след лидера Сергей Станишев.

12.07.2007

 

Мнения по темата: