"Без граници" на "Шипка" 6

Мащабна изложба, посветена на 35-годишнината на изложбения център, представя приложни изкуства и скулптура

Изложба "Без граници" - палитра от претворени импулси на творци, работещи текстил, дървопластика, керамика, монументални изкуства и накити, посветена на 35 години изложбен център "Шипка" 6 е подредена до 30 юли на II и III етаж в галерията, съобщи за ДУМА Десислава Атанасова. Това е обща художествена изложба на пет секции към Съюза на българските художници - текстил, накити, дървопластика, керамика и монументални изкуства. Събрани заедно, те създават красива мозайка от художествени постижения, които оформят и претворяват околното пространство. Естетиката и уникалността на експонатите биха могли да провокират всеки зрител да пожелае да види някои от тях в собствения си дом или работно място.
"Без граници" е универсална тема в изкуството, която се отъждествява със самия творчески процес. Секция "Монументални изкуства" е най-богатата на техники секция. Тя обединява стенопис, мозайка, витрина, а в последните години в изложбите на секцията се включват и живописни творби. В изложбата са показани тези четири техники, изразени чрез проекти, картини, фотоси, както и творби в материал, пояснява Венера Константинова - секретар на секция "Монументални изкуства". Автори са Христо Стефанов, Венера Константинова, Олег Гочев, Илия Илиев, Мариела Иванова, Йоана Кемилева, Мариана Райнова, Иван Георгиев, Ивайло Дженев, Петър Маламатенов, Йордан Маринов.
Керамиката - най-старото изкуство - е представена в изложбата от автори "без граници" във възрастта и художествените похвати - от пана картини до абстрактни форми и пластики, от доайени в занаята като Сашка Балева, Евгения Манолова и Роза Василева, до току-що завършили Художествената академия творци. Дървопластиката е представена с камерни произведения, ориентирани към интериора, а авторите са Иван Бубев, Трифон Леров, Цони Василев и др.
Текстил представят вдъхновения в метал, кожа, хартия, вълна и коприна, като в изложбата намират своето място от класическия гоблен до инсталациите. Така тук може да се види класическият килим, както и самостоятелно стоящи в пространството текстилни структури, "рамкирани" картини от коприна, плъст, метални нишки, полиетилен и други артистично съчетани материали. Произведенията са заредени със символи и метафори, философски внушения и асоциации. Автори са Маруся Калимерова, Наталия Стойкова, Цвети Явашева, Ани Бояджиев, Елина Хинкова, Милена Дечева, Елена Ристова и др.
Националната изложба "Скулптура", посветена, както и приложната изложба "Без граници" на 35-годишнината от откриването на галерията, може да се види до края на месеца на първия етаж на "Шипка" 6. Тази година в нея са представени 84 творби на 62 автори от различни възрасти, които представят разнопосочни тенденции в развитието на съвременната българска скулптура. Скулптурите са изработени от дърво, камък, бронз, гипс и нетрадиционни материали. Изложбата не е подчинена на определена тема.
По традиция, всяка година изложбата представя автори с кръгли годишнини, които са и своеобразни "почетни участници". Тази година това е скулпторът Владимир Гиновски, който чества своята 80-годишнина. Той е автор на паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София. Авторът участва в изложбата с творбите си "Портрет на Борис Ангелушев" и "Мировата майка".
За втора година проф. Богомил Николов прави изложбата още по-специална, реализирайки в нейните рамки своя кураторски проект "Неметални медални обекти" - медали и плакети на 25 автори от различни възрасти, някои от които студенти от НХА.

20.07.2007

 

Мнения по темата: