Палитра

Реално и магично в "Кавалет"

Трима български художници с европейска известност гостуват на престижната варненска галерия

Димитър Войнов-старши, "Нестинарка"

Нова изложба на трима високоуважавани и безспорно доказани не само в България наши художници - Стоимен Стоилов, Димитър Войнов и Иван Стратиев, бе открита във варненската галерия "Кавалет". Експозицията е продължение на едногодишната програма "Мостът", по който поне от 100 години именити български артисти се движат и доказват принадлежността ни към най-високите духовни постижения на Европа.

Стоимен Стоилов, "Античен театър"

Проектът "Реално-магично" събира трима именити автори, посветили творческите си търсения на деликатната изящна метафоричност. Те не скриват преклонението си пред най-високите постижения на античното и ренесансовото изкуство, но в същото време го "препрочитат" интелигентно, внасяйки своите модерни пластически решения и гледни точки. Зад видимото остава ненатрапената магичност на едно четвърто измерение. Привкусът - на уж позната, но недотам - антична красота и естетически категории, надничащи от "фреските" на Стоимен Стоилов... На сюрреални "закачки", облечени в загадъчно изящество в цикъла "Нестинарки" на Димитър Войнов... В атавистичната и носталгична красота на българското в натюрмортите на Иван Стратиев...

Иван Стратиев, "Натюрморт"

Стоимен Стоилов е емблематичен знак за Варна. От близо 20 години живее и твори във Виена и по мнението на редица високоуважавани европейски арт-институции има високо място в класациите на световното изкуство. Негови изложби са показвани в най-престижни музеи и галерии на четири континента. Той е основател, инициатор и директор в продължение на 11 години на Варненското графично биенале. Дългогодишен лидер е на художниците в морската ни столица. Почетен гражданин е на Варна. Носител е на високи национални и международни награди. Сред тях голямата награда "Илия Петров" на СБХ, сребърен медал от международна изложба в Лайпциг, голямата награда от международните биеналета в Бърно и във Варна, от второто триенале в Шамалие (Франция), медал от арт-експото в Ню Йорк, Хердерова награда за изкуство на университета във Виена и др. В годините на пребиваването си в Европа Стоимен Стоилов заема също неизменно престижно място в артистичния афиш. Нерядко лично канцлерът Волфганг Шусел, който е и негов колекционер, открива изложби и изяви на художника. По време на прочутия Дунавски фестивал на изкуствата Виена е буквално "залята" от огромни постери по картини на нашия художник. А неотдавна най-старата аукционна къща в света - "Доротеум", основана през 1707 г. във Виена, предложи творби на Стоилов. На него бе възложен и проектът преди време на постер, посветен на годишнината на виенското метро. Този постер включва портретите на именити австрийци - Хайдн, Шуберт, Щраус, Моцарт, Елиас Канети, Кокошка и др. На тържествена церемония Стоимен Стоилов бе удостоен с австрийско гражданство за принос в развитието на австрийското изкуство и култура.
Димитър Войнов-старши е роден през 1946 г. в с. Ресен. Завършва Академията за изящни изкуства в София през 1972 г. До 1981 г. работи като свободен художник, а след това няколко години е доцент по живопис в същата академия. От 1986 г. живее и работи в Германия. Ценителите на изобразителното изкуство в България имат редкия шанс след 20-годишно отсъствие да видят за първи път на родна земя негови картини, които са истински образец на изящното изкуство. С еднаква прецизност и усет към детайла Войнов-старши работи масло върху платно, но и скулптура в бронз. В "Кавалет" той се представя с цикъл творби "Нестинарки". Негови изложби са радвали ценителите в София, Амстердам и Билбао, във Виена, Баден-Баден и Дюселдорф, в Париж, Люксембург и Франкфурт, в Берлин и Кьолн и др. През тези години само единични бройки негови каталози, дошли чрез приятели, са радвали ценителите на високото му изкуство. Най-после в настоящата изложба могат да се видят негови оригинални творби.
Иван Стратиев е познат на почитателите на "Кавалет". Той е и последният засега носител (за 2006 г.) на престижното отличие на галерията - Почетния сребърен кръст. Специалистите безспорно го поставят в челото на средното поколение български живописци. Роден е през 1960 г. в Трън. Завършва Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Участвал е в множество експозиции в България и чужбина. Има над 20 самостоятелни изложби в София, Виена, Прага, Варна и др. Неговото изкуство е фигуративно - от реализъм, през хиперреализъм и сюрреализъм, до анахронизъм. Има реализирани концептуални акции, пърформанси и инсталации. Работи предимно маслена живопис, акварел, както и графични техники - литография и офорт. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в България и чужбина. Живее и работи в София.

Живописен взрив от емоции

Картини на Невена Бискупович са подредени от вчера в галерията на Полския институт в столицата (ул. "Веслец" 12). Авторката е завършила Висшия технически университет в София. Непосредствено след това учи моден дизайн в Академията по изящни изкуства. От 2005 г. се обучава в Школата по нетрадиционна живопис на Стефка Балджиева. Бискупович рисува с пръсти и маслени бои направо върху платното. Сюжетите нямат предварително замислен композиционен план. Творбите са взрив от емоции, които въздействат на зрителя с динамиката на изображенията, богатия колорит и фантастични мотиви в иначе реалистичните елементи, подчертават домакините от Полския институт. Изложбата продължава до 5 септември.

Секул Крумов - личност със собствен периметър

Евгений Кузманов

Секул Крумов, Мъртвата стачка на пернишките миньори - 1933 г.

Проф. Секул Крумов ни напусна преди четири години, а днес се навършват 85 години от рождението на именития творец. Той беше един от големите скулптори на своето време и остави трайна среда в развитието на българската скулптура. Новата история на българското изобразително изкуство, след Андрей Николов и Иван Лазаров, наред с другите майстори ще отбележи и името на Секул Крумов.
Като ученик на проф. Иван Фунев той продължи и разви онази естетика, тогава господстваща в този регион на света, която използваше формата, за да намери човека. Емоцията, състоянието, излъчвано от фигурата, стремежа в търсенето на истинност, страстта към одухотворяването на формата, вдъхване живот на материята - това търсеше и намираше Секул Крумов в своето творчество. Макар политиката тогава да изискваше повече плакатен героизъм и поза, неговите фигури са овладяни, жестовете - сдържани до границата, която се нарича реализъм. Той самият беше войник на тази политика, но никога не изпусна мярката лично за себе си. Остана верен на собствените си идеи за реализъм и на собствения си вкус. Затова днес имаме в творчеството му някои големи образи, живееща форма, която не се постига с нищо друго, освен с талант. На форма можеш да се научиш, но на състояние във формата никой не може да те научи, освен Господ - тоест, талантът.
Секул Крумов не изневери на своя талант до края. Той остана при онази естетика, онова свое разбиране и усещане за изразните средства в скулптурата, които го изградиха като художник със свой стил и вкус, и които той разви и ги доведе обогатени до високи естетически стойности.
Като негов студент, аз го познавах добре не само като преподавател и художник, но и като човек. Той имаше проблеми повече със своите, отколкото с враговете си, но въпреки всичко запази благородството си на личност със собствен периметър.

14.08.2007

Мнения по темата: